Ješprenjeva »rižota« s piščancem

Lahko bi rekli, da so rižote zelo hvaležna jed. So preproste za pripravo, ne umažemo veliko posod, hranljive, poleg tega pa izjemno okusne. Pripravimo jih lahko skoraj na nešteto načinov. Ste že poskusili različico z ješprenjem? Obnese se več kot odlično.

Za pripravo ješprenja s piščancem in zelenjavo potrebujemo: 400 g ješprenja, 0,5 kg piščančjega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 večje korenje, 1 bučko, polovica stebla pora, 1 dl belega vina, sol in poper, majaron, malo jušne osnove, 1 žlico olivnega olja.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati v vodi nekaj ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 1 litrom vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Odstavimo s štedilnika in ga pustimo stati pokritega v posodi, da nabrekne. Med tem časom olupimo in nasekljamo čebulo ter česen, korenje in bučko narežemo na kocke, por pa na kolesa. Piščančje meso narežemo na manjše kocke, ga popramo in posolimo. V posodi na žlici olja popečemo piščančje meso. Dodamo česen in čebulo ter na hitro prepražimo. Primešamo preostalo zelenjavo, solimo, popramo, začinimo z majaronom. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, primešamo kuhan ješprenj. Če je treba, prilijemo malo jušne osnove in vse skupaj kuhamo od 5 do 10 minut, le toliko, da se okusi povežejo. Po potrebi dodatno začinimo. Pred postrežbo pustimo ješprenjevo »rižoto« stati v pokriti posodi nekaj minut. Serviramo in po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Nasvet: Rižote in podobne jedi pogosto dodatno začinim še s karijem. Mešanica vsebuje več kot 10 vrst začimb, med katerimi je tudi kurkuma. Ta jedi popestri z značilno rumeno barvo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 13. september 2017 / 12:10

Kmetijstvo Islandije

Če je turizem na Islandiji danes močno v porastu, je bilo v preteklosti – in je še danes – pomembno tudi kmetijstvo: bazična gospodarska dejavnost, ki ji na otoški deželi povsem enakovredn...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. november 2015 / 19:31

Smrad bo zaustavila pregrada

Zaradi pritožb občanov zaradi smradu z deponije Mala Mežakla so se v JEKO-IN odločili, da bodo na deponiji postavili pregrado, ki bo preprečila možnost vdora deponijskega plina v dolino.

Škofja Loka / četrtek, 19. november 2015 / 11:04

Tranzitni promet na obvoznico

V novembru bodo v Škofji Loki podrobno spremljali prometne tokove po izgradnji južne obvoznice, na podlagi česar bodo pripravili ukrepe za nov prometni režim.

Železniki / četrtek, 19. november 2015 / 11:04

Strožji pogoji za podaljšan čas

V Železnikih nameravajo gostincem poostriti pogoje za pridobitev in odvzem soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času.

Kranj / četrtek, 19. november 2015 / 11:03

Zeleni center na Primskovem

Merkurjev center na Primskovem v Kranju s sončno elektrarno na strehi proizvede 60 odstotkov vse potrebne električne energije. Ob centru odprli polnilnico za električne avtomobile.

Kranj / četrtek, 19. november 2015 / 11:03

Za uspešno sodelovanje med mestoma

Kranj – Mestno občino (MO) Kranj je v petek obiskala delegacija iz Slavonskega Broda (Hrvaška). Uvodno srečanje županov obeh občin, Boštjana Trilarja in Mirka Duspara, je potekalo v znamenju dogovo...