Jagodna torta s kokosom

Kraljica med tortami, dodatne besede so odveč ...

Za pripravo jagodne torte s kokosom potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 3 žlice kokosove moke, 1 žličko pecilnega praška, 3 žlice sladkorja; za kokosovo kremo: 500 g maskarponeja, 200 g bele čokolade, 150 g kokosove moke, 3 dl smetane, 2 žlici sladkorja. Za jagodno kremo: 600 g svežih jagod, 250 g maskarponeja, 2 žlici sladkorja, 3 dl smetane, 6 listov želatine; za navlažitev biskvita: toplo mleko z rumom ali sadni kompot, 2 žlici sadne marmelade; za okrasitev: sveže jagode, smetano.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepamo naprej, da dobimo kompaktno maso. Od tu naprej mešamo samo z ročno metlico ali lopatico. V beljakovo maso postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo z mlekom z dodatkom ruma ali s sadnim kompotom. Po vrhu ga nato premažemo še s sadno marmelado.

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo maskarpone, sladkor, stopljeno belo čokolado in kokosovo moko. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter spasiramo s paličnim mešalnikom. Prestavimo jih v kozico ter dodamo sladkor in želatino. Segrevamo toliko časa, da se želatina raztopi. Ohladimo. V posodi zmešamo maskarpone s pripravljenimi jagodami. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Na biskvit najprej položimo kokosovo kremo, nato še jagodno. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je ohlajena, odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s svežimi jagodami in stepeno smetano.

Nasvet: Sestavine so naveden za tortni model premera 26 centimetrov. Če delate torto premera 20 centimetrov, količino sestavin prepolovite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Mešani pevski zbor Iskra v Sarajevu

Člani Mešanega pevskega zbora Iskra (MePZ) Kranj nadaljujejo s tradicijo obiskov slovenskih skupnosti zunaj meja ožje domovine. Po obiskih koroških Slovencev v Celovcu in Globasnici ter slovenske...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 22. april 2020 / 17:53

Tokrat bomo pometali pred svojim pragom

April je tisti mesec, ko smo v naših krajih vedno tradicionalno množično udeleževali čistilnih akcij. Sploh v letih, ko so okoljevarstveniki, združeni v organizacijo Ekologi brez meja, dal...

Medvode / sreda, 22. april 2020 / 17:52

Možnost izposoje knjig, ki jih nujno potrebujete

Medvode – iz Knjižnice Medvode sporočajo, da od ponedeljka, 6. aprila, lahko gradivo naročite (naredite rezervacijo) na servisu Moja knjižnica, do katerega dostopate v katalogu Cobiss+, ali izjemom...

Gospodarstvo / sreda, 22. april 2020 / 17:51

Dober odziv na poziv za delo na kmetijah

Kranj – V preteklosti so kmetijskim gospodarstvom pri sezonskih opravilih pomagali tudi delavci iz tujine. Letos to zaradi epidemije covida-19 ni možno, zato je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstv...

Kronika / sreda, 22. april 2020 / 17:49

Sumljivo snov zasegli

Komenda – Policijska patrulja je v Komendi obravnavala dve osebi, ki sta imeli pri sebi rjavo posušeno snov rastlinskega izvora. Zaradi suma, da gre za drogo, sta policista snov proti potrdilu zase...

Izleti GG / sreda, 22. april 2020 / 17:48

Uvod v križarjenje

Lani sta zakonca Franci in Francka Pogačnik iz Otoč praznovala 35 let, kar plešeta pri folklori. Srečali smo ju na decembrski 21. prireditvi Veselo po domače, kjer sta nam razložila, da sta odplesa...