Jagodna torta s kokosom

Kraljica med tortami, dodatne besede so odveč ...

Za pripravo jagodne torte s kokosom potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 3 žlice kokosove moke, 1 žličko pecilnega praška, 3 žlice sladkorja; za kokosovo kremo: 500 g maskarponeja, 200 g bele čokolade, 150 g kokosove moke, 3 dl smetane, 2 žlici sladkorja. Za jagodno kremo: 600 g svežih jagod, 250 g maskarponeja, 2 žlici sladkorja, 3 dl smetane, 6 listov želatine; za navlažitev biskvita: toplo mleko z rumom ali sadni kompot, 2 žlici sadne marmelade; za okrasitev: sveže jagode, smetano.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepamo naprej, da dobimo kompaktno maso. Od tu naprej mešamo samo z ročno metlico ali lopatico. V beljakovo maso postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo z mlekom z dodatkom ruma ali s sadnim kompotom. Po vrhu ga nato premažemo še s sadno marmelado.

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo maskarpone, sladkor, stopljeno belo čokolado in kokosovo moko. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter spasiramo s paličnim mešalnikom. Prestavimo jih v kozico ter dodamo sladkor in želatino. Segrevamo toliko časa, da se želatina raztopi. Ohladimo. V posodi zmešamo maskarpone s pripravljenimi jagodami. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Na biskvit najprej položimo kokosovo kremo, nato še jagodno. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je ohlajena, odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s svežimi jagodami in stepeno smetano.

Nasvet: Sestavine so naveden za tortni model premera 26 centimetrov. Če delate torto premera 20 centimetrov, količino sestavin prepolovite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Izbrani okusi Gorenjske

Blejska kremšnita, bohinjski sir, krapi ter ajdovi in koruzni žganci z zeljem in repo – to so jedi, ki sestavljajo vrh kulinarične piramide Gorenjske. A svoje kulinarične posebnosti ima prav vsaka od...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 7. januar 2023 / 13:58

Novoletne zaobljube po statistično

Kranj – Zdrava prehrana, manj alkohola, več počitnic, stop zapravljanju – to je le nekaj novoletnih zaobljub, v povezavi s katerimi so na Statističnem uradu Republike Slovenije pripravili nekaj zan...

Kamnik / sobota, 7. januar 2023 / 13:58

Tokrat literarni natečaj tudi s kategorijo pravljic

Snovik – Tudi v letošnjem letu v Termah Snovik razpisujejo tradicionalni, tokrat že 15. literarni natečaj. Vabijo vas, da se poigrate z besedami in rimane zamisli zapišete na papir. Letošnjo temo p...

Kultura / sobota, 7. januar 2023 / 10:19

Njen čarobni svet ilustracij

V Galeriji Atrij Tržič so bile do nedavnega na ogled ilustracije domačinke Nataše Vertelj, ki se posveča likovnemu ustvarjanju in ilustracijam za otroke, predvsem v tehniki pastela. Izdala je tri avto...

Slovenija / sobota, 7. januar 2023 / 10:18

20 + G + M + B + 23

V naslovu je trikraljevska formula za novo leto 2023. V krščanskih deželah jo mnogi še danes napišejo nad vhodna vrata v hišo, da bi ta ostala blagoslovljena skozi vse leto. Kam pa bi to formulo še la...

GG Plus / sobota, 7. januar 2023 / 10:18

Podobe iz tovarn kot spomin na industrijsko dediščino

Muzeji radovljiške občine so decembra, tik pred koncem leta, v katerem so z razstavo počastili stoletnico tovarne čokolade v Lescah, izdali monografijo, v kateri je ob fotografijah mojstrov fotografov...