Odlog in oprostitev socialnih prispevkov

Kranj – Finančna uprava in kmetijsko-gozdarska zbornica sta dali nekatera pojasnila glede odloga in oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost, ki ju omogoča zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Kot pojasnjujeta, so do odloga upravičeni tudi kmetje, ki so v pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključeni za opravljanje dejavnosti za polni zavarovalni čas, to je za štirideset ur na teden. Do odloga so upravičeni avtomatično in jim za to ni treba vložiti vloge; niso pa upravičeni tisti, ki so imeli na dan 28. februar več kot petdeset evrov neporavnanih zapadlih finančnih obveznosti in jih tudi niso poravnali do 9. aprila. Odložiti je možno vse prispevke za socialno varnost, torej prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, ki zapadejo v plačilo v mesecih april, maj in junij. Odložene prispevke bodo morali poravnati najkasneje do 31. marca 2022, lahko pa jih bodo tudi prej. Plačali jih bodo lahko v enkratnem znesku ali obročno, za obročno plačilo jim ne bo treba vložiti vloge. Če bodo znesek odloženih plačil poravnali v roku, to je do konca marca 2022, jim ne bo treba plačati zamudnih obresti.

Kmetje so upravičeni tudi do oprostitve plačila socialnih prispevkov za del marca (od 13. marca dalje) ter za meseca april in maj. Do oprostitve so upravičeni tisti kmečki zavarovanci, ki bodo predložili izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno manjšem obsegu in na dan vložitve vloge nimajo neplačanih zapadlih davčnih obveznosti. Izjava je od danes, 14. aprila, dalje na voljo na spletnem portalu eDavki, za oprostitev prispevkov za marec in april jo je treba oddati do 30. aprila, za maj pa do 31. maja. Vlogo je praviloma treba oddati preko eDavkov, kmetje, ki eDavkov še ne uporabljajo, pa jo lahko vložijo v nabiralnik finančnega urada. Kriteriji za oprostitev plačila prispevkov so enaki kot za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka, to je vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu ter vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v aprilu in maju v primerjavi z letošnjim februarjem.

Do odloga ali oprostitve plačila socialnih prispevkov pa po sedanji zakonodaji niso upravičeni kmetje, ki so vključeni le v obvezno zdravstveno zavarovanje, nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, ki sicer niso kmečki zavarovanci, ter kmečki zavarovanci, ki niso zavarovani za polni zavarovalni čas. Kmetijsko-gozdarska zbornica je za vse tri skupine kmetov že predlagala, da jih država vključi med upravičence do pomoči; kot napoveduje, pa bo pri svojih zahtevah vztrajala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / ponedeljek, 28. maj 2007 / 07:00

Pet zvezdic in največ točk

Odličen varnostni rezultat na preizkusu Euro NCAP za Nissan Qashqai

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Darilo za kamniške novorojence

Starši novorojenca iz občine Kamnik bodo v letu 2009 iz občinskega proračuna prejeli denarno pomoč v višini 180 evrov.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Poudarek na razvoju Tuhinjske doline

Kamniški svetnik Anton Rajsar je občinski upravi zastavil javno vprašanje, kako namerava v bodoče več pozornosti nameniti razvoju Tuhinjske doline.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Nagrade za okolju prijazne terme

V Termah Snovik so ob svojem sedmem rojstnem dnevu predstavili dosedanje dosežke in načrte za prihodnje.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Loška papiga svetovna prvakinja

Ivan Hafner iz Škofje Loke se z vzrejo papig ukvarja že več kot 20 let. Januarja sta na svetovnem prvenstvu v Italiji dve njegovi papigi zasedli prvo in tretje mesto.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Starodobniki na snegu z Lubnika

Okoli devetdeset smučarjev po starem, ki so v organizaciji društva Rovtarji tekmovali v Škofji Loki, se je spustilo po snegu, ki so ga na grajski hrib navozili z Lubnika.