Najboljši piškoti

Na mojem seznamu najbolj pogoste peke so na vrhu ovseni in arašidovi piškoti. Oboji so hitri in enostavni za pripravo, izvrstnega okusa in za nobene ni treba skrbeti, da ne bi šli v promet.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 1 skodelico pšenične moke, 1 skodelico polnozrnate moke, 1 skodelico zmletih ovsenih kosmičev, pol skodelice celih ovsenih kosmičev, 200 g masla, 100 g kokosove maščobe, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 žlico medu, 1 ščep soli, 150 g temne čokolade.

Kokosovo maščobo stopimo in ohladimo do mlačnega. V skodelici zmešamo obe vrsti moke, zdrobljene in cele ovsene kosmiče, pecilni prašek ter sol. Temno čokolado narežemo na manjše koščke. Skupaj penasto umešamo maslo, rjavi sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo stopljeno kokosovo maščobo, jajci, med ter premešamo. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in nasekljano temno čokolado. Maso postavimo za pol ure v hladilnik, da se nekoliko ohladi. Nato z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut oz. do zlato rjave barve.

Za pripravo arašidovih piškotov potrebujemo: 150 g arašidovega masla, 100 g slanih arašidov, 100 g masla, 200 g mletega sladkorja, 2 žlici medu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 2 jajci, 300 g pšenične moke, 200 g temne čokolade, ščep soli.

Arašide večkrat prerežemo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo arašidovo maslo in na kocke narezano zmehčano maslo. Na grobo premešamo ter dodamo jajci in med. Vse skupaj zgnetemo v testo. Nazadnje v testo vgnetemo še pripravljene arašide in čokolado. Testo oblikujemo v dva dolga ploščata svaljka, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Ohlajeno testo narežemo na 1 centimeter debele ploščice. Polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo na 180 °C 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 5. marec 2020 / 20:58

Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim. Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s korona...

Kultura / četrtek, 5. marec 2020 / 20:02

Tako po gosje

Ogledali smo si komedijo Spustite med pod kovter, gospa Markham v režiji Aleša Kranjca in izvedbi domače igralske skupine KUD Predoslje.

Nasveti / četrtek, 5. marec 2020 / 20:00

Najboljši piškoti

Na mojem seznamu najbolj pogoste peke so na vrhu ovseni in arašidovi piškoti. Oboji so hitri in enostavni za pripravo, izvrstnega okusa in za nobene ni treba skrbeti, da ne bi šli v promet.

Razvedrilo / četrtek, 5. marec 2020 / 20:00

Prestopno leto

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Triglav Srednja vas v Bohinju je pripravilo že enajsti folklorni večer, ki ga je naslovilo Prestopno leto. Folklorni dogodek so najprej pripravili v soboto, ponovili p...

Razvedrilo / četrtek, 5. marec 2020 / 17:55

Marca prihaja še MasterChef

Od 19. marca bodo četrtkovi in petkovi večeri na Pop TV rezervirani za oddajo MasterChef Slovenija. Prihaja šesta sezona, žirija ostaja ista (Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Bine Volčič),...