Najboljši piškoti
Na mojem seznamu najbolj pogoste peke so na vrhu ovseni in arašidovi piškoti. Oboji so hitri in enostavni za pripravo, izvrstnega okusa in za nobene ni treba skrbeti, da ne bi šli v promet.
Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 1 skodelico pšenične moke, 1 skodelico polnozrnate moke, 1 skodelico zmletih ovsenih kosmičev, pol skodelice celih ovsenih kosmičev, 200 g masla, 100 g kokosove maščobe, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 žlico medu, 1 ščep soli, 150 g temne čokolade.
Kokosovo maščobo stopimo in ohladimo do mlačnega. V skodelici zmešamo obe vrsti moke, zdrobljene in cele ovsene kosmiče, pecilni prašek ter sol. Temno čokolado narežemo na manjše koščke. Skupaj penasto umešamo maslo, rjavi sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo stopljeno kokosovo maščobo, jajci, med ter premešamo. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in nasekljano temno čokolado. Maso postavimo za pol ure v hladilnik, da se nekoliko ohladi. Nato z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut oz. do zlato rjave barve.
Za pripravo arašidovih piškotov potrebujemo: 150 g arašidovega masla, 100 g slanih arašidov, 100 g masla, 200 g mletega sladkorja, 2 žlici medu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 2 jajci, 300 g pšenične moke, 200 g temne čokolade, ščep soli.
Arašide večkrat prerežemo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo arašidovo maslo in na kocke narezano zmehčano maslo. Na grobo premešamo ter dodamo jajci in med. Vse skupaj zgnetemo v testo. Nazadnje v testo vgnetemo še pripravljene arašide in čokolado. Testo oblikujemo v dva dolga ploščata svaljka, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Ohlajeno testo narežemo na 1 centimeter debele ploščice. Polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo na 180 °C 15 minut.