Praznični piškoti

Rožičeve ploščice in orehove rožice so kot nalašč za na praznično mizo. Ti piškoti bodo pritegnili pozornost ne le s svojim videzom, temveč tudi z nadvse prijetnim vonjem in okusom.

Za pripravo rožičevih ploščic potrebujemo: 350 g pirine moke, 200 g rožičeve moke, 30 g temnega kakava, 50 g čokolade v prahu, 300 g masla, 180 g sladkorja, pol žličke cimeta, pol pecilnega praška, ščep soli, 2 jajci, 250 g t. i. kuverture oz. obliva bele čokolade.

V skledi zmešamo pirino moko, rožičevo moko, kakav, čokolado v prahu, sladkor, cimet, pecilni prašek in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo belo čokolado in vanjo pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na peki papir in jih pustimo stati, da se čokolada povsem ohladi in strdi. Nato piškote preložimo v škatlo in jo zapremo.

Za pripravo orehovih rožic z borovničevo marmelado potrebujemo: 350 g pšenične moke, 140 g mletih orehov, 130 g masla, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, borovničevo marmelado, sladkor v prahu za posip.

V skledi skupaj zmešamo pšenično moko, mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga z rokami na grobo vgnetemo v testo. K testu primešamo še jajci in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njega s pomočjo modelčkov za piškote izrezujemo rožice. Polovici rožicam na sredini izrežemo manjšo luknjo. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 10 minut. Pečene piškote ohladimo. Piškote, ki imajo na sredini luknjo, potresemo s sladkorjem v prahu. Ostalo polovico piškotov namažemo z borovničevo marmelado ter jih pokrijemo s piškotom z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Teptalec imajo, snega še ni

V Medvodah so v četrtek "krstili" skoraj nov teptalec snega, ki bo namenjen urejanju tekaških prog.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:41

Rusinja, ki je postala Ločanka

Počutila sem se, kot bi me objeli moji predniki Slovani in me povabili v Slovenijo, o občutkih ob svojem prvem, takrat turističnem obisku Slovenije pravi Rusinja Natalia Lapina. Še posebej jo je prevz...

Kronika / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:40

Otroci naj bodo varni na kolesu

Regijska zmagovalka programa Varno na kolesu je Osnovna šola iz Moravč, sledita šoli iz Bohinjske Bistrice in Šenčurja.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Folklora tudi za najmlajše

Petje v zboru, igranje v ljubiteljskem gledališču in nastopanje v folklorni skupini so med Slovenci najbolj priljubljene oblike udejstvovanja v ljubiteljski kulturi. Preteklo soboto so v Cerkljah p...

Kranj / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Računovodski zajtrk

Kranj – Območna obrtna zbornica Kranj v četrtek, 18. aprila, organizira Računovodski zajtrk. Na njem bodo predstavili davčne spremembe in urejanje delovnih razmerij. Beseda bo tekla o kadrovskih ev...

Slovenija / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Evropa vodilna v razvojni pomoči

Kranj – Evropa je leta 2018 namenila 74,4 milijarde evrov za razvojno pomoč in s tem ohranila vodilno vlogo v svetu na tem področju. EU in njene države članice so v svetovnem merilu zagotovile skor...