Krvavški učitelji smučanja Franci Ekar, Vili Egart, Tone Zupančič, Tone Ravnikar, Vlado Peneš, Janez Robas in Brane Tavčar v gostišču Dežman na Kokrici / Foto: osebni arhiv

Srečanje zlatih krvavških smučarskih jubilantov

Decembra so se srečali krvavški učitelji smučanja, ki so pred petdesetimi leti opravili tečaj za izvajanje šole alpskega smučanja. Jubilej so počastili v znanem športnem gostišču Dežman na Kokrici.

Dvanajst zlatih jubilantov je 20. aprila v letu 1969 na smučišču Krvavec opravilo izpit in praktikum za poučevanje šole alpskega smučanja. Od dvanajstih takrat novih vaditeljev se jih je tokrat na pobudi Francija Ekarja in Braneta Tavčarja zbralo le šest, sedaj veteranov učiteljev smučanja, da počastijo petdeseti zlati jubilej. Zbrali so se prvič, prej pa so se videvali in pozdravljali ne na belih strminah.

Srečanja so se udeležili: Franci Ekar, veteran, ki je bil tudi alpinist, gorski reševalec, gorski vodnik in učitelj smučanja, še vedno zaide v snežne in gorske strmine. Vili Egart je bil neutrudni delavec v Smučarskem klubu Triglav. Tone Zupančič ni samo vodil šole smučanja in poučeval, ampak je tudi tekmoval na smučarskih avio oziroma letalskih tekmovanjih. Tone Ravnikar je vseskozi aktiven v združenju učiteljev in trenerjev smučanja in enako prizadeven pri izvajanjih šole smučanja. Vlado Peneš je najstarejši veteran učitelj smučanja, ki pri 88 letih še vedno dnevno zahaja na smučanje na Krvavec, obenem pa letno prekolesari več kot šest tisoč kilometrov. Brane Tavčar je poleg smučarskih aktivnosti tudi pobudnik in predsednik Društva Rovtarji, kjer na aktiven in strokovno odmeven način ohranjajo nekdanje kulturno smučarske in kolesarske vrednote. Jubilantom se je pridružil tudi takratni inštruktor in demonstrator smučanja profesor Janez Robas, eden izmed še živečih, ki so usposabljanje vodili. Je nekdanji član demonstratorske vrste pri ZUTS Slovenije in še vedno zahaja na smučišča.

Vsi omenjeni so člani tako imenovanih Borovcev pri Zvezi učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, ZUTS Kranj in Smučarske zveze Slovenije. »Bili smo in še vedno smo aktivne delovne osebnosti na področju društvenega prostovoljstva. Med nami so nekateri tudi veterani osamosvajanja Slovenije,« je povedal Zupančič, Tavčar pa je še dodal: »Lepo je obujati spomine na čase, ko so bile smuči precej drugačne, ko smo morali ''štamfati'' in smo izučili na tisoče tečajnikov. Sam sem v zimski sezoni na smučeh preživel 16 tednov.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 30. marec 2017 / 22:50

Brezje v eliti verskega turizma

Na mednarodno konferenco o verskem turizmu v Fatimi na Portugalskem je bilo povabljeno tudi Marijino narodno svetišče na Brezjah.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Praznovali ob bograču in klobasi

Krajani Tenetiš so ob koncu mediacije in podpisu poravnave glede odlagališča pripravili veliko praznovanje kar pred smetiščem.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Naveza za vrhove prihodnosti

O projektu izgradnje Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani smo se pogovarjali z vodjo projekta Mirom Erženom.

Kranjska Gora / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Štirje dnevi poletov v Planici

Od 13. do 16. marca bo v Planici znova finale letošnjega svetovnega pokala v poletih, slovenski športni praznik pa bo spremljala tudi vrsta zabavnih prireditev.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Prihajajo najboljši smučarji sveta

Na poligonu v Podkorenu bo 8. in 9. marca 47. Pokal Vitranc.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Rajanje s smučarskimi legendami

Letos je bilo tekmovanje smučarskih legend v Kranjski Gori oziroma Ski Legends Hit Challenga (by Jure Košir) na pustno soboto, ki je bila žal deževna, v večernih urah pa je dež prešel v sneg. Zmagala...