Novi častni član PZS Tone Škarja z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom, predsednikom Jožetom Rovanom in vodjo pododbora za priznanja Ireno Pečavar Čarman / Foto: Manca Ogrin (PZS)

Tone Škarja častni član

Planinska zveza Slovenije je tudi letos podelila svečane listine, spominske plakete in priznanja za posebne dosežke svojih članov.

Laško – Na svečani podelitvi v Laškem je Planinska zveza Slovenije (PZS) 7. decembra podelila svečane listine PZS enajstim zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 25 planincem ob življenjskih jubilejih, šest priznanj vodstva PZS za posebne dosežke ter priznanje častni član PZS.

Z najvišjim priznanjem častni član PZS se je planinska organizacija poklonila alpinistu, gorskemu vodniku, gorskemu reševalcu, pisatelju in fotografu Tonetu Škarji, članu in vodji številnih alpinističnih odprav v Himalajo, ki je bil skupaj z Alešem Kunaverjem glavni tvorec slovenske himalajske zgodbe, in sicer za neizbrisen pečat, ki ga je s svojim vsestranskim, zavzetim in izjemnim delovanjem pustil v slovenskem in svetovnem alpinizmu. »Presenečen in ganjen sem, kar ni moja navada. To priznanje sprejemam kot priznanje za skupno pol stoletja dela v planinski organizaciji, dela dobrih ljudi in organizacije. Priznanje je lep spomin na čase, ko smo še znali držati skupaj, ko je šlo za idealizem, kar brez dvoma je alpinizem, in na vse tiste, ki so ostali v Himalaji,« je vtise strnil Mengšan, član Planinskega društva Kamnik, ki so mu zbrani namenili najglasnejši aplavz.

Svečane listine PZS so od Gorenjcev prejeli Boris Robič, Anton Oman (oba PD Gozd Martuljk), Vincenc Hafner (PD Škofja Loka) in Jože Kosmač (PD Gorje), spominske plakete ob osebnih jubilejih pa za 90 let Matej Košir (PD Kamnik), za 80 let Alojz Hlebanja (PD Gozd Martuljk), za 75 let Rudi Zadnik (PD Škofja Loka), Franc Obreza (PD Kamnik), za 70 let Mihael Kersnik (PD Dovje-Mojstrana), Aleksander Čičerov (PD Onger Trzin) ter za 65 let Danijel Kokalj (PD Škofja Loka) in Mihaela Oman (PD Gozd Martuljk).

Priznanja vodstva Planinske zveze Slovenije za posebne dosežke v letu 2019 so prejeli: Aswin Kumar Shrestha, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji, Martin Kavčič in Jernej Hudolin za prispevek pri obnovi in ureditvi Aljaževega stolpa, Gorazd Lemajič za njegov prispevek pri ozaveščanju javnosti o vlogi in pomenu Aljaževega stolpa ter primernem odnosu do tega simbola Slovencev, Andrej Kokalj za velik prispevek k prepoznavnosti športnega plezanja in dolgoletno organizacijsko delo v športnem plezanju ter Timotej Rajgelj za magistrsko nalogo z naslovom Športno plezanje za otroke in igre na plezalni steni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Kranjčani v kvalifikacije za elito

Kranj - Minuli konec tedna so nogometaši v prvi slovenski ligi odigrali zadnji krog. Pokal za naslov prvakov so prejeli člani ekipe Luke Kopra, ekipa Domžal pa je prvenstvo konča...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Še ena zmaga Schlierenzaureja, Kranjec četrti

Z novo zmago mladega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja se je v Planici v nedeljo zaključila sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, kristalni globus pa je prvič poljubil Avstrijec Thomas Morge...

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Otroški parlament

Učenci treh osnovnih šol so v občinskem otroškem parlamentu razpravljali o zabavi in prostem času mladih.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Priznanja civilne zaščite

Iz radovljiške občine so priznanje prejeli Janez Koselj, PGD Mošnje in Društvo GRS Radovljica.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Večina v najbližji vrtec

V Vzgojno varstvenem zavodu Radovljica bodo 31. marca in 1. aprila vpisovali otroke v vrtec, v vseh sedmih enotah bodo takrat pripravili tudi dneve odprtih vrat.

Splošno / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Nekateri so tudi jezni

Občinsko redarstvo Občine Radovljica je v javnosti znano predvsem po kaznovanju napačnega parkiranja, vendar to ni vse, kar počnejo možje v temno rdečem.