Gorenjec Aleš Gorenc je na letošnji prireditvi November Gourmet Finale pripravljal espresso martini koktajl.

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dobila tudi slovenska prestolnica – in tu smo bili prisotni tudi mi.

V čast izidu Gault&Millau Slovenija 2020 – čeprav je vodnik luč sveta ugledal kasneje, na prireditvi November Gourmet Finale, in to v obsežnejši obliki kot lani – je gala kulinarični dogodek letos gostil Best Western Premiere Hotel Slon. Tu so razglasili chefa leta, prihodnosti, tradicije, mladega talenta, najboljšo restavracijo, najboljši pop, natakarja in slaščičarko za leto 2020. Priznanja pa so podelili tudi restavracijam, ki so letos ocenjene s štirimi kapami. Tako je chefinja leta 2020 postala Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Oštarija Debeluh, Brežice). Poleg naštetih pa so med prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 še: Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, mladi talent Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je šest takih, ki so prejele po štiri kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi. In med šestimi najboljšimi gorenjskih ni, med tistimi s tremi kapami pa jih najdemo – in najvišje se uvršča Vila Podvin. V vodniku pa seveda najdemo tudi ocenjene z dvema in eno kapo.

Razigran večer je povezoval Lado Bizovičar, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je poudarila, da gre za večer vseh mogočih presežkov.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Vodnik pa predstavlja tudi nekaj novosti. V celoti smo ga lahko spoznali konec novembra na že omenjenem dogodku November Gourmet Finale, ki ga je v Zavodu Big organiziral Turizem Ljubljana, kjer pa smo premierno spoznali še Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. »Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau,« je še pojasnila Mira Šemić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 16. april 2011 / 07:00

Vandali uničili brunarico kinološkega društva

Lesce - V noči s ponedeljka na torek so za zdaj še neznani vandali razbili in uničili brunarico na vadbenem poligonu Kinološkega društva Lesce Bled. »V objektu imamo shranjeno tr...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.