Gorenjec Aleš Gorenc je na letošnji prireditvi November Gourmet Finale pripravljal espresso martini koktajl.

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dobila tudi slovenska prestolnica – in tu smo bili prisotni tudi mi.

V čast izidu Gault&Millau Slovenija 2020 – čeprav je vodnik luč sveta ugledal kasneje, na prireditvi November Gourmet Finale, in to v obsežnejši obliki kot lani – je gala kulinarični dogodek letos gostil Best Western Premiere Hotel Slon. Tu so razglasili chefa leta, prihodnosti, tradicije, mladega talenta, najboljšo restavracijo, najboljši pop, natakarja in slaščičarko za leto 2020. Priznanja pa so podelili tudi restavracijam, ki so letos ocenjene s štirimi kapami. Tako je chefinja leta 2020 postala Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Oštarija Debeluh, Brežice). Poleg naštetih pa so med prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 še: Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, mladi talent Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je šest takih, ki so prejele po štiri kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi. In med šestimi najboljšimi gorenjskih ni, med tistimi s tremi kapami pa jih najdemo – in najvišje se uvršča Vila Podvin. V vodniku pa seveda najdemo tudi ocenjene z dvema in eno kapo.

Razigran večer je povezoval Lado Bizovičar, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je poudarila, da gre za večer vseh mogočih presežkov.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Vodnik pa predstavlja tudi nekaj novosti. V celoti smo ga lahko spoznali konec novembra na že omenjenem dogodku November Gourmet Finale, ki ga je v Zavodu Big organiziral Turizem Ljubljana, kjer pa smo premierno spoznali še Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. »Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau,« je še pojasnila Mira Šemić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 2. julij 2019 / 08:21

Športni konec tedna na Gorenjskem

Za ljubitelji športa je pester konec tedna na Gorenjskem. Gorenjski športniki pa so bili uspešni tudi v tujini. Karateistka Tjaša Ristić srebrna na evropskih igrah v Minsku.

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:14

V ospredju razvoj parka

Na konstitutivni seji se je v sredo zbral novi svet javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP). Obravnavali so tudi program dela in finančni načrt zavoda za letošnje leto.

Jesenice / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:13

Za zdaj prodanih osem stanovanj

V novi soseski Gorenjski sonček na Jesenicah prvi stanovalci še niso vseljeni, saj objekti še čakajo uporabno dovoljenje. Nadhod čez bohinjsko progo naj bi odprli marca.

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:12

Prihodnost je v povezovanju

Občina Radovljica ima novo turistično strategijo. V obdobju petih let naj bi postala kulinarično središče Gorenjske, nacionalno romarsko središče ter prepoznana kot odličen ponudnik priložnosti za špo...

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:09

Izbrali letošnje štipendiste

Na sedežu družbe Iskra Mehanizmi so slovesno podelili štipendije za leto 2015/2016.

Tržič / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:05

Ohraniti skupno dobro

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je gostoval znani pisatelj in publicist Miha Mazzini.