Gorenjec Aleš Gorenc je na letošnji prireditvi November Gourmet Finale pripravljal espresso martini koktajl.

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dobila tudi slovenska prestolnica – in tu smo bili prisotni tudi mi.

V čast izidu Gault&Millau Slovenija 2020 – čeprav je vodnik luč sveta ugledal kasneje, na prireditvi November Gourmet Finale, in to v obsežnejši obliki kot lani – je gala kulinarični dogodek letos gostil Best Western Premiere Hotel Slon. Tu so razglasili chefa leta, prihodnosti, tradicije, mladega talenta, najboljšo restavracijo, najboljši pop, natakarja in slaščičarko za leto 2020. Priznanja pa so podelili tudi restavracijam, ki so letos ocenjene s štirimi kapami. Tako je chefinja leta 2020 postala Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Oštarija Debeluh, Brežice). Poleg naštetih pa so med prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 še: Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, mladi talent Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je šest takih, ki so prejele po štiri kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi. In med šestimi najboljšimi gorenjskih ni, med tistimi s tremi kapami pa jih najdemo – in najvišje se uvršča Vila Podvin. V vodniku pa seveda najdemo tudi ocenjene z dvema in eno kapo.

Razigran večer je povezoval Lado Bizovičar, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je poudarila, da gre za večer vseh mogočih presežkov.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Vodnik pa predstavlja tudi nekaj novosti. V celoti smo ga lahko spoznali konec novembra na že omenjenem dogodku November Gourmet Finale, ki ga je v Zavodu Big organiziral Turizem Ljubljana, kjer pa smo premierno spoznali še Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. »Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau,« je še pojasnila Mira Šemić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 24. januar 2022 / 15:21

Skoraj za polovico več prijav lažnih spletnih kreditov

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja, da je finančno oškodovanje zaradi lažnega kredita lahko šele začetek spletnih prevar.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 4. december 2019 / 22:48

Praznik je tudi dobrodelen

Dan rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna 3. december je tudi praznik kranjske občine, letošnja slavnostna akademija s podelitvijo nagrad in priznanj pa je tudi v dobrodelnem vzdušju pot...

Tržič / sreda, 4. december 2019 / 22:39

Na zadnjih Igrah brez meja sodelovali tudi Tržičani

Tržič – V avli Osnovne šole Tržič je do 9. decembra na ogled razstava avtorja Lada Srečnika, posvečena dvajseti obletnici zadnjih Iger brez meja v Kalabriji, na katerih je sodelovala tudi tržiška e...

Kamnik / sreda, 4. december 2019 / 22:39

Po gradnji še – odprtje

V Bistričici so slovesno odprli odsek z novo kanalizacijo in prenovljenim vodovodom, ki je bil eden večjih letošnjih projektov v občini Kamnik.

Izleti GG / sreda, 4. december 2019 / 22:32

Sedemnajst jih je

Kdo? Norman Bates. Saj veste, tisti Norman Bates – ultimativni morilec iz filma Psiho, ki ga je leta 1960 posnel Alfred Hitchcock. Sedemnajst je namreč število njegovih žrtev v štirih film...

Razvedrilo / sreda, 4. december 2019 / 22:29

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dob...