Gorenjec Aleš Gorenc je na letošnji prireditvi November Gourmet Finale pripravljal espresso martini koktajl.

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dobila tudi slovenska prestolnica – in tu smo bili prisotni tudi mi.

V čast izidu Gault&Millau Slovenija 2020 – čeprav je vodnik luč sveta ugledal kasneje, na prireditvi November Gourmet Finale, in to v obsežnejši obliki kot lani – je gala kulinarični dogodek letos gostil Best Western Premiere Hotel Slon. Tu so razglasili chefa leta, prihodnosti, tradicije, mladega talenta, najboljšo restavracijo, najboljši pop, natakarja in slaščičarko za leto 2020. Priznanja pa so podelili tudi restavracijam, ki so letos ocenjene s štirimi kapami. Tako je chefinja leta 2020 postala Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Oštarija Debeluh, Brežice). Poleg naštetih pa so med prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 še: Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, mladi talent Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je šest takih, ki so prejele po štiri kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi. In med šestimi najboljšimi gorenjskih ni, med tistimi s tremi kapami pa jih najdemo – in najvišje se uvršča Vila Podvin. V vodniku pa seveda najdemo tudi ocenjene z dvema in eno kapo.

Razigran večer je povezoval Lado Bizovičar, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je poudarila, da gre za večer vseh mogočih presežkov.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Vodnik pa predstavlja tudi nekaj novosti. V celoti smo ga lahko spoznali konec novembra na že omenjenem dogodku November Gourmet Finale, ki ga je v Zavodu Big organiziral Turizem Ljubljana, kjer pa smo premierno spoznali še Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. »Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau,« je še pojasnila Mira Šemić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 1. november 2012 / 07:00

Še boljše razmere za šport

V skakalnem centru v Sebenjah so uredili večnamensko telovadnico ter prenovili športno igrišče s tartansko stezo.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Anketa: V mislih že na dopust

Številni so v teh dneh, če se še niso zares odpravili na počitnice, na dopustu vsaj v mislih. Kot so nam zaupali sogovorniki, si bodo vsaj za kakšen dan privoščili morje, predvsem pa bodo iskali senco...

Gorenjska / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Brezžični internet tudi v središču Kamnika

Kamnik - Občina Kamnik je določila najprimernejšo lokacijo za namestitev brezžičnih oddajnikov, s katerimi si želijo še izboljšati turistično ponudbo kraja. »Opravljene so bili tes...

Prosti čas / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem sledeče: bila sem noseča in pripravljala sem se na porod. Na svoji postelji doma sem iz svojega telesa nekako izluščila jajce, kjer je bil otrok. Sama sebi sem se...

Humor / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Ta je dobra

V temi se ne da delat V pisarni se pogovarjata sodelavca, moški in bjonda. Moški: »Uf, meni se ne da več! En teden dopusta bom vzel!« Bjonda: »Kako ti bo p...

Kultura / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Mojstri keramike spet v Vogljah

V Vogljah bo od 1. do 14. julija potekal že 7. Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje. S predstavitvijo udeležencev in gostov kolonije se bo v nedeljo, 1. julija, ob 19. uri v Muzeju obči...