Gorenjec Aleš Gorenc je na letošnji prireditvi November Gourmet Finale pripravljal espresso martini koktajl.

Kuharske kape

Lani smo dobili prvo slovensko samostojno izdajo svetovno priznanega, neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau – v slovenščini in angleščini, letos novembra tako že drugo. Prav svojega pa je dobila tudi slovenska prestolnica – in tu smo bili prisotni tudi mi.

V čast izidu Gault&Millau Slovenija 2020 – čeprav je vodnik luč sveta ugledal kasneje, na prireditvi November Gourmet Finale, in to v obsežnejši obliki kot lani – je gala kulinarični dogodek letos gostil Best Western Premiere Hotel Slon. Tu so razglasili chefa leta, prihodnosti, tradicije, mladega talenta, najboljšo restavracijo, najboljši pop, natakarja in slaščičarko za leto 2020. Priznanja pa so podelili tudi restavracijam, ki so letos ocenjene s štirimi kapami. Tako je chefinja leta 2020 postala Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Oštarija Debeluh, Brežice). Poleg naštetih pa so med prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 še: Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, mladi talent Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran ljubljanski Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je šest takih, ki so prejele po štiri kape, 29 pa se jih lahko pohvali s tremi. In med šestimi najboljšimi gorenjskih ni, med tistimi s tremi kapami pa jih najdemo – in najvišje se uvršča Vila Podvin. V vodniku pa seveda najdemo tudi ocenjene z dvema in eno kapo.

Razigran večer je povezoval Lado Bizovičar, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je poudarila, da gre za večer vseh mogočih presežkov.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Vodnik pa predstavlja tudi nekaj novosti. V celoti smo ga lahko spoznali konec novembra na že omenjenem dogodku November Gourmet Finale, ki ga je v Zavodu Big organiziral Turizem Ljubljana, kjer pa smo premierno spoznali še Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. »Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau,« je še pojasnila Mira Šemić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 8. junij 2008 / 07:00

Božiček, prinesi mi vnuke

Peter Berglez je hčerkama pred leti na listek napisal: za božička si želim vnuke. Želja se mu je čez čas uresničila, v veliko veselje so mu živahni in zgovorni vnuki Miha, Barbara in Nejc.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 3. junij 2018 / 23:26

Volivci največ glasov namenili SDS

Na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah so volivci največ glasov, 25,03 odstotka, namenili SDS, kažejo delni neuradni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Drugouvrščena LMŠ...

Tržič / nedelja, 3. junij 2018 / 11:47

Za več nadzora previsokih živih mej

Medobčinski inšpektorat Kranj je lani uvedel 22 postopkov zaradi zastiranja preglednosti v križiščih v tržiški občini. Vozniku so za divjanje po Snakovški cesti v Križah izrekli tisoč evrov globe in d...

GG Plus / nedelja, 3. junij 2018 / 11:37

Krsta

Irena je zelo posebna ženska. Pa ne le zato, ker je pri svojih petinšestdesetih zelo dobro videti, temveč zato, ker je kljub težkemu življenju tako polna dobre volje, nagajivosti in energije, da jo...

Gospodarstvo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:32

Ocenili škodo, ki jo je povzročil vetrolom

Kranj – Predpisi, ki urejajo področje naravnih nesreč, uvrščajo med naravne ujme tudi vetrolom, zaradi katerega je treba v koledarskem letu posekati oziroma spraviti iz gozda več kot 400 tisoč kubi...

Razvedrilo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:23

Ste že pokusili jedi iz cvetja?

V sklopu prireditve Igra rož v Kamniku lahko še ta konec tedna na stojnicah ulične kuhinje v Parku Evropa pokusite tudi jedi iz cvetja. Poleg hamburgerjev, »šmorna«, vafljev, firštovega golaža s tu...