Bahaa Abdullah, Iskraemeco: »Lani smo števce poslali v več kot 75 držav, zato smo tudi ambasadorji Slovenije.« / Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Tuji investitorji so tudi zgled

Nagrado za najboljše tuje investitorje sta prejeli tudi gorenjski podjetji: Iskraemeco in Swarco Lea. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Kranj – Podjetja Iskraemeco iz Kranja, Swarco Lea iz Lesc in Systemair iz Maribora so letošnji prejemniki nagrad za najboljše tuje investitorje v Sloveniji, ki jih je v torek na Brdu pri Kranju javna agencija SPIRIT Slovenija podelila že štirinajsto leto zapored. S podelitvijo nagrad tujim investitorjem želijo uspešne tuje investitorje promovirati kot pozitiven zgled v slovenskem poslovnem okolju, vključno s pozitivnimi učinki, ki jih ta podjetja prinašajo v naše okolje, je dejala Ajda Cuderman, direktorica SPIRIT Slovenija. »Poleg tega ti v svojih matičnih državah kot ambasadorji ponosno predstavljajo slovenske prednosti, kot so naše vrhunsko znanje, visoka učinkovitost in zanesljivost,« je dodala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je poudaril, da tuje neposredne investicije v Slovenijo spodbujajo mednarodno prepoznavnost, povečujejo vključenost v dobaviteljske verige in dvigujejo dodano vrednost slovenskega gospodarstva. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih. To velja tako po obsegu prodaje in številu zaposlenih kot tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu,« je še povedal.

Kranjski Iskraemeco, ki je od leta 2007 v egiptovski lasti, je prejel nagrado za tujega investitorja v kategoriji velikih podjetij. S priključitvijo skupini Elsewedy Electric je podjetje pridobilo dragocenega poslovnega partnerja ter nove priložnosti za rast in razvoj, poudarjajo v Spiritu. »To nagrado si je zaslužil celoten naš kolektiv s trdim delom v zadnjih dvanajstih letih. Prav vsak delavec si jo je zaslužil. Smo del inovativne ekipe z vsega sveta. Lani smo svoje števce in rešitve poslali v več kot 75 držav po svetu, zato lahko rečem, da smo tudi ambasadorji Slovenije. Tak uspeh pa ne bi bil možen brez prave infrastrukture in podpore v Sloveniji,« je ob prevzemu nagrade dejal izvršni direktor za finance Bahaa Abdullah.

Iskraemeco s 732 zaposlenimi je sicer v letu 2018 ustvaril 126 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v 2017, čisti poslovni izid je znašal 8,8 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa je presegala 48 tisoč evrov. Izdelke prodajajo po vsem svetu, pri proizvodnji in dobavi pametnih števcev pa uvajajo načela trajnostnosti, saj želijo zagotoviti daljši čas uporabe virov in povečati koristi, ki jo ti prinašajo, in zagotoviti vračilo ter obnovo materialov in izdelkov ob izteku njihove življenjske dobe, so še razložili v Spiritu.

Podjetje Swarco Lea iz Lesc, ki je od leta 2008 del avstrijske skupine Swarco, je prejelo nagrado za pametni razvoj izdelkov in storitev. Podjetje je specializirano za razvoj in izdelavo LED-prikazovalnikov za prometne sisteme. Kot eno najhitreje rastočih in poslovno uspešnih podjetij v skupini je Swarco Lea v letu 2018 z 31 zaposlenimi ustvaril 7,7 milijona evrov prihodkov in skoraj 1,1 milijona evrov čistega dobička, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala malo več kot 75 tisoč evrov. Večino svojih izdelkov in storitev izvažajo v Evropo, večinoma v Nemčijo, Avstrijo, skandinavske države, Nizozemsko in Češko. V Spiritu poudarjajo, da v podjetju po zaslugi notranjega oddelka za raziskave in razvoj nenehno sledijo trendom, razvijajo svojo tehnologijo in pripravljajo izdelke za prihodnjo integracijo v pametno mobilnost.

»S prihodom tujega lastnika Swarca smo v našem podjetju uspeli konsolidirati razvoj, izdelke in v bistvu vzeli najboljše iz obeh svetov – naše znanje, ki smo ga pridobili v vseh letih na razvoju elektronskih komponent, na drugi strani pa najboljši optični sistem, kar ga še zdaj premoremo. Naredili smo najboljše izdelke na svetu. Zavedamo pa se, da LED-prikazovalniki v svoji fizični obliki niso prihodnost; prihodnost so podatki in storitve za končnega uporabnika – za udeleženca v prometu, zato se s Swarcom skupaj udeležujemo mnogih raziskovalnih evropskih projektov,« je povedal Jure Kranjec, vodja razvoja v Swarcu Lea.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Prostorsko kraljestvo

Test: Škoda Superb Combi 2.0 TDI DSG 4x4 Elegance

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 12. avgust 2009 / 07:00

Planinec padel v nezavest

V nedeljo dopoldne je v gorah slabost obšla tri planince, enemu od njih pa niso mogli več pomagati.

Zanimivosti / sreda, 12. avgust 2009 / 07:00

Anketa: Prav kmalu bodo podražitve

Občinam po novem za povišanje cen komunalnih storitev ne bo več treba pridobiti soglasja vlade. Ali to pomeni, da bodo cene odpadkov, vode in kanalizacije v kratkem poskočile?

Slovenija / sreda, 12. avgust 2009 / 07:00

Po osvežitev na Stol

V vročih poletnih dneh je v hribih veliko planincev, Stol, ki je z 2.236 metri najvišji vrh Karavank, pa ni pri tem nobena izjema.

Prosti čas / sreda, 12. avgust 2009 / 07:00

Dobro jutro, Portorož!

Že tradicionalno smo odkrivali slovensko obalo z malce drugačne perspektive. Razložili so mi, da v Koprskem zalivu nimajo belega morskega psa, pač pa neko svojo vrsto - tržaškega, če sem si prav zapom...

Avtomobilizem / sreda, 12. avgust 2009 / 07:00

Izzivanje na visoki ravni

Test: Audi Q5