Bahaa Abdullah, Iskraemeco: »Lani smo števce poslali v več kot 75 držav, zato smo tudi ambasadorji Slovenije.« / Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Tuji investitorji so tudi zgled

Nagrado za najboljše tuje investitorje sta prejeli tudi gorenjski podjetji: Iskraemeco in Swarco Lea. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Kranj – Podjetja Iskraemeco iz Kranja, Swarco Lea iz Lesc in Systemair iz Maribora so letošnji prejemniki nagrad za najboljše tuje investitorje v Sloveniji, ki jih je v torek na Brdu pri Kranju javna agencija SPIRIT Slovenija podelila že štirinajsto leto zapored. S podelitvijo nagrad tujim investitorjem želijo uspešne tuje investitorje promovirati kot pozitiven zgled v slovenskem poslovnem okolju, vključno s pozitivnimi učinki, ki jih ta podjetja prinašajo v naše okolje, je dejala Ajda Cuderman, direktorica SPIRIT Slovenija. »Poleg tega ti v svojih matičnih državah kot ambasadorji ponosno predstavljajo slovenske prednosti, kot so naše vrhunsko znanje, visoka učinkovitost in zanesljivost,« je dodala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je poudaril, da tuje neposredne investicije v Slovenijo spodbujajo mednarodno prepoznavnost, povečujejo vključenost v dobaviteljske verige in dvigujejo dodano vrednost slovenskega gospodarstva. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih. To velja tako po obsegu prodaje in številu zaposlenih kot tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu,« je še povedal.

Kranjski Iskraemeco, ki je od leta 2007 v egiptovski lasti, je prejel nagrado za tujega investitorja v kategoriji velikih podjetij. S priključitvijo skupini Elsewedy Electric je podjetje pridobilo dragocenega poslovnega partnerja ter nove priložnosti za rast in razvoj, poudarjajo v Spiritu. »To nagrado si je zaslužil celoten naš kolektiv s trdim delom v zadnjih dvanajstih letih. Prav vsak delavec si jo je zaslužil. Smo del inovativne ekipe z vsega sveta. Lani smo svoje števce in rešitve poslali v več kot 75 držav po svetu, zato lahko rečem, da smo tudi ambasadorji Slovenije. Tak uspeh pa ne bi bil možen brez prave infrastrukture in podpore v Sloveniji,« je ob prevzemu nagrade dejal izvršni direktor za finance Bahaa Abdullah.

Iskraemeco s 732 zaposlenimi je sicer v letu 2018 ustvaril 126 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v 2017, čisti poslovni izid je znašal 8,8 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa je presegala 48 tisoč evrov. Izdelke prodajajo po vsem svetu, pri proizvodnji in dobavi pametnih števcev pa uvajajo načela trajnostnosti, saj želijo zagotoviti daljši čas uporabe virov in povečati koristi, ki jo ti prinašajo, in zagotoviti vračilo ter obnovo materialov in izdelkov ob izteku njihove življenjske dobe, so še razložili v Spiritu.

Podjetje Swarco Lea iz Lesc, ki je od leta 2008 del avstrijske skupine Swarco, je prejelo nagrado za pametni razvoj izdelkov in storitev. Podjetje je specializirano za razvoj in izdelavo LED-prikazovalnikov za prometne sisteme. Kot eno najhitreje rastočih in poslovno uspešnih podjetij v skupini je Swarco Lea v letu 2018 z 31 zaposlenimi ustvaril 7,7 milijona evrov prihodkov in skoraj 1,1 milijona evrov čistega dobička, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala malo več kot 75 tisoč evrov. Večino svojih izdelkov in storitev izvažajo v Evropo, večinoma v Nemčijo, Avstrijo, skandinavske države, Nizozemsko in Češko. V Spiritu poudarjajo, da v podjetju po zaslugi notranjega oddelka za raziskave in razvoj nenehno sledijo trendom, razvijajo svojo tehnologijo in pripravljajo izdelke za prihodnjo integracijo v pametno mobilnost.

»S prihodom tujega lastnika Swarca smo v našem podjetju uspeli konsolidirati razvoj, izdelke in v bistvu vzeli najboljše iz obeh svetov – naše znanje, ki smo ga pridobili v vseh letih na razvoju elektronskih komponent, na drugi strani pa najboljši optični sistem, kar ga še zdaj premoremo. Naredili smo najboljše izdelke na svetu. Zavedamo pa se, da LED-prikazovalniki v svoji fizični obliki niso prihodnost; prihodnost so podatki in storitve za končnega uporabnika – za udeleženca v prometu, zato se s Swarcom skupaj udeležujemo mnogih raziskovalnih evropskih projektov,« je povedal Jure Kranjec, vodja razvoja v Swarcu Lea.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Evro dol, zlato gor

Cene plemenitih kovin v zadnjem mesecu pospešeno pridobivajo na vrednosti. Razlog gre predvsem na račun padanja vrednosti evra v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. december 2019 / 17:06

Tuji investitorji so tudi zgled

Nagrado za najboljše tuje investitorje sta prejeli tudi gorenjski podjetji: Iskraemeco in Swarco Lea. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Kronika / ponedeljek, 2. december 2019 / 17:03

Hrvat primera ne bi prevzel

Na sojenju Mariu Pejčiću, obtoženemu treh bančnih ropov v začetku leta 2017, so zaslišali hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb na posnetkih Antuna Novoselovića. »Jaz tega primera ne bi prevzel za...

GG Plus / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:59

Milijonar, a brez denarja

Kljub na videz sanjskemu življenju se je Kranjčan Viljem Gogala pri tridesetih letih odločil, da razda svoje imetje in se po srečo odpravi – na cesto. Brez hrane in denarja se je odpravil na številne...

Radovljica / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:53

Nič več novih pacientov

Tudi zdravniki v Radovljici ne registrirajo več novih pacientov. Zdravstvena oskrba je kljub temu zagotovljena za vse, ki jo potrebujejo; tiste, ki (še) nimajo izbranega osebnega zdravnika, pa za zdaj...

Kranj / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:53

Zamakanje v knjižnici

Konec minulega tedna je v kranjsko knjižnico vdrla meteorna voda, kljub težavam pa že nemoteno deluje.