Martinovo

Martinovanje je na Slovenskem zelo priljubljen praznik. Sveti Martin izvira iz Francije in je zavetnik vojakov, konjenikov, orožarjev, hotelirjev, mlinarjev, sodarjev, vinogradnikov, pastirjev, gostilničarjev in abstinentov, domačih živali in gosi. Na očetovo željo je Martin postal vojak, potem pa se je podal v meniški stan. Povezan je z dobroto, saj je pol plašča daroval revežu. V Sloveniji trta dobro uspeva in vinogradništvo je pomembna gospodarska dejavnost ali kar nacionalni hobi, zato ga častimo praktično po vsej deželi. Goduje 11. novembra in skoraj 80 cerkva na Slovenskem je posvečenih svetemu Martinu.

Pogosto ljudje sprašujejo, katera je Martinova nedelja, tista pred ali po enajstem novembru. Jaz sem bila doma na Laborah in v Stražišču. Farni patron je sv. Martin in velja, da mora biti najprej Martinov god, potem je Martinova nedelja. Danes je pomembno, da se zabavamo in predvsem trošimo, torej so si gostinski in turistični delavci omislili vsaj dve Martinovi nedelji, pred in po njegovem godu. Našel se bo še kakšen dogodek, ki se bo nanašal na ali ob Martinovo nedeljo. Martinovo ima svoje kulinarične posebnosti, ki ne smejo manjkati. Letos bomo Martinovo pojedino pri nas doma v razmiku treh tednov jedli vsaj štirikrat. Enkrat smo jo skuhali doma, potem smo bili s prijatelji, povabila nas je svakinja in poveselili se bomo z mojimi starši.

Raco oziroma gos jem samo enkrat na leto, in to je v tem času. Je temnejše barve in ima bolj gost, poln okus. Morda ni tako intenzivno vzrejena kot piščanci, kjer imaš pogosto občutek, kot da bi jedel žagovino. Rdeče zelje skuham še večkrat. Letos sem pozabila dodati jabolko, pa so otroci takoj opazili, da nekaj manjka, ni bilo tako voljno. Mlinci so na jedilni mizi prav tako zgolj v novembrskem obdobju. Pravzaprav bi jih lahko jedli pogosteje, pa jih ne. Ne vem, zakaj, saj so tako hitro pripravljeni. Ajdova kaša je stalnica, posebnost, zares posebnost pri nas doma pa je kostanj. Skuhan kostanj, ki ga olupimo in prepražimo z medom. Pripravim ga le, če je doma dovolj lupilcev kostanja, se pravi otrok, in če ni preveč gostov. To je pač zelo zamudno delo. Okusni so tudi štruklji, skutini ali ajdovi z orehi, solata z vrta in to je potem že skoraj vse. Če so v hiši gosti, je gotovo še kakšna sladica. Lahko je najbolj običajna, ki jo poznamo in znamo pripraviti, jabolčni zavitek je vedno prava izbira. Letos sem prvič jedla torto iz muškatne buče. Gospodinja pravi, da je bučo spekla, zmečkala in dodala sir mascarpone in sladko smetano. S tako pripravljeno kremo je premazala biskvit in vse skupaj ohladila v hladilniku.

To so male skrivnosti velikih mojstrov, ne smemo biti skromni, ko nekaj novega poskusimo. Vsi smo hvalili in okušali dobrote. In tako bo minilo še eno Martinovo praznovanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Anketa: Razvoj v Škofji Loki

Kakšen razvoj si želijo na Škofjeloškem; veliko si obetajo z izgradnjo industrijske cone, veliki trgovci bi radi gradili trgovske centre, razvijal naj bi se tudi turizem. Kaj si želijo Škofjeločani?

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 1. julij 2020 / 14:48

Dekle z obrtniško žilico

Zalka Radikovič bo 1. septembra letos dopolnila 88 let. V začetku junija je na vrtu svoje hiše v Kranju pripravila simpatično srečanje nečakov in nečakinj, povabila pa je tudi bratranca Darka.

Kultura / sreda, 1. julij 2020 / 14:41

Slovanka kot izvirni nakit iz tekstila

Samostojna oblikovalka tekstila Arijana Gadžijev je navdih za kolekcijo tekstilnega nakita iskala v slovanskem svetu. Predstavlja ga na razstavi v projektnem prostoru Kamra v Bohinjski Bistrici.

Jezersko / sreda, 1. julij 2020 / 14:40

Urejeno točilno mesto

Jezersko – Pred leti so na Jezerskem uredili točilno mesto jezerske slatine dovolj blizu ceste, da domačinom in obiskovalcem ni bilo treba hoditi prav do izvira. Mnogi, ki pridejo na Jezersko, si z...

Škofja Loka / sreda, 1. julij 2020 / 14:39

Pogumni, srčni, solidarni ...

Kot pogumni, povezani, srčni, profesionalni in solidarni so se v Škofji Loki izkazali ob letošnjih izzivih epidemije, je v slavnostnem nagovoru ob občinskem prazniku naglasil župan Tine Radinja.

Komenda / sreda, 1. julij 2020 / 14:38

Gradnja skorajda zaključena

V kratkem bo dokončana tudi gradnja kanalizacije v vaseh Breg, Klanec in Nasovče.