Za jesenske dni

Buče so tipično jesensko živilo in se v naši prehrani čedalje bolj uveljavljajo. So polne koristnih snovi, nezahtevne za gojenje in enostavne za pripravo.

Da pa ne bomo vedno govorili samo o tem, kako koristna je neka zelenjava, je prav, da si pripravimo še nekaj za dušo. Z bounty kroglicami v tem primeru zagotovo ne bomo zgrešili.

Za pripravo dušenih bučk potrebujemo: 1 hokaido bučo, 1 žličko mletega česna, pol žličke mlete paprike, 0,5 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, piščančji file, olivno olje.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Ponev segrejemo, vanjo vlijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, nasekljanim peteršiljem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Temperaturo štedilnika znižamo, ponev pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oz. toliko, da se buča zmehča. Med tem časom pripravimo piščančji file. Tega narežemo na trakove, malce posolimo in popramo ter na hitro popečemo na žlici olivnega olja. Na krožnik serviramo riž, damo nanj dušeno bučo, na vse skupaj pa položimo še pečene piščančje trakove.

Za pripravo bounty kroglic potrebujemo: 250 g kokosove moke, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 150 g mascarpone sira, 50 g kisle smetane; za čokoladni obliv: 200 g temne čokolade.

Zmešamo kokosovo moko, sladkor, vanilin sladkor, mascarpone sir in kislo smetano. Maso za eno uro postavimo v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih pomočimo v čokoladni obliv in jih polagamo na peki papir. Ko se čokolada strdi, kroglice poberemo v posodico in hranimo v hladilniku. Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad vodno kopeljo stopimo čokolado.

Nasvet: Če se želimo približati zares pravim bounty kroglicam, za obliv uporabimo mlečno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 16. november 2015 / 13:00

Spust v Turkovo brezno

Izlet s člani kranjskega društva za raziskovanje jam v Turkovo brezno. Ta jama je bila odkrita že na začetku prejšnjega stoletja, med drugo svetovno vojno pa je služila kot skrivališče za vojake.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Povezovanje za pomoč žrtvam nasilja

Kranj – Pred nedavnim je v prostorih Centra za socialno delo Gorenjska – Enota Kranj potekal aktiv strokovnih delavcev vseh enot centra, ki delujejo na področju nasilja v družini. Aktivu so se prid...

Tržič / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Prometni dan v Tržiču

Tržič – V petek so imeli v Tržiču Prometni dan v starem mestnem jedru kot sklepni dogodek v sklopu Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v letu 2019. Dogodek je bil namenjen predvsem najmlajšim, udelež...

Rekreacija / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Pol ure za zdravje in druženje

Vsako jutro se od marca za telovadbo 1000 gibov – Šola zdravja srečuje tudi skupina Predoslje - Britof - Kranj.

Naklo / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:27

Težko že čakajo na nov OPN

Bralca zanima, kdaj bodo v občini Naklo sprejeli nov občinski prostorski načrt (OPN), na katerega čakajo že deset let. Če bo šlo vse po željah in načrtih, v prvi polovici naslednjega leta, pravi župan...

Bled / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:26

Blejska trta rekordno obrodila

Bled – Trgatev so pred kratkim opravili tudi na Blejskem gradu, kjer od leta 2011 raste potomka 450 let stare Stare trte iz Maribora, najstarejše trte na svetu. Obiranje je nadzoroval varuh Stare t...