Za jesenske dni

Buče so tipično jesensko živilo in se v naši prehrani čedalje bolj uveljavljajo. So polne koristnih snovi, nezahtevne za gojenje in enostavne za pripravo.

Da pa ne bomo vedno govorili samo o tem, kako koristna je neka zelenjava, je prav, da si pripravimo še nekaj za dušo. Z bounty kroglicami v tem primeru zagotovo ne bomo zgrešili.

Za pripravo dušenih bučk potrebujemo: 1 hokaido bučo, 1 žličko mletega česna, pol žličke mlete paprike, 0,5 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, piščančji file, olivno olje.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Ponev segrejemo, vanjo vlijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, nasekljanim peteršiljem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Temperaturo štedilnika znižamo, ponev pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oz. toliko, da se buča zmehča. Med tem časom pripravimo piščančji file. Tega narežemo na trakove, malce posolimo in popramo ter na hitro popečemo na žlici olivnega olja. Na krožnik serviramo riž, damo nanj dušeno bučo, na vse skupaj pa položimo še pečene piščančje trakove.

Za pripravo bounty kroglic potrebujemo: 250 g kokosove moke, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 150 g mascarpone sira, 50 g kisle smetane; za čokoladni obliv: 200 g temne čokolade.

Zmešamo kokosovo moko, sladkor, vanilin sladkor, mascarpone sir in kislo smetano. Maso za eno uro postavimo v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih pomočimo v čokoladni obliv in jih polagamo na peki papir. Ko se čokolada strdi, kroglice poberemo v posodico in hranimo v hladilniku. Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad vodno kopeljo stopimo čokolado.

Nasvet: Če se želimo približati zares pravim bounty kroglicam, za obliv uporabimo mlečno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 10. oktober 2007 / 07:00

Jesensko brezmesno kosilo

Obiskali smo "ta pravo" kuharico Caki Stojanovo v Kranju, ki nam je zaupala okusna recepta. Vsa zelenjava v jedeh je z njenega vrta.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 3. avgust 2024 / 23:10

Avgusta spet kino nad mestom

Terasa otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki se bo kmalu spremenila v kino nad mestom.

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:09

Oškodovanca zalotila in zadržala drzno tatico

Medvode – Policisti so bili v ponedeljek obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvedena v večernih urah na območju Medvod. Po doslej znanih podatkih Policijske uprave Ljubljana je osumljenka vstopi...

Nasveti / sobota, 3. avgust 2024 / 23:07

Začetek v dvoje

Poroka je velik dan za mlad par. Odločitev za sobivanje z nekom do konca življenja (vsaj tako si obljubimo) ni šala. Odločitev biti z nekom v dobrem in slabem do groba je velika odgovornost. Starej...

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:05

Z natikači manj varni za volanom

Natikači so priljubljena poletna obutev, a na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da voznik s takšno obutvijo ne more varno upravljati vozila v vseh razmerah in prometnih okoliščinah.

Kranjska Gora / sobota, 3. avgust 2024 / 23:02

V Radovni kosili grbinasti travnik

Ta teden so v Zgornji Radovni sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park skupaj z dijaki, študenti in prostovoljci opravili košnjo grbinastega travnika, ki je pomembna za ohranjanje biotske razn...