Za jesenske dni

Buče so tipično jesensko živilo in se v naši prehrani čedalje bolj uveljavljajo. So polne koristnih snovi, nezahtevne za gojenje in enostavne za pripravo.

Da pa ne bomo vedno govorili samo o tem, kako koristna je neka zelenjava, je prav, da si pripravimo še nekaj za dušo. Z bounty kroglicami v tem primeru zagotovo ne bomo zgrešili.

Za pripravo dušenih bučk potrebujemo: 1 hokaido bučo, 1 žličko mletega česna, pol žličke mlete paprike, 0,5 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, piščančji file, olivno olje.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Ponev segrejemo, vanjo vlijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, nasekljanim peteršiljem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Temperaturo štedilnika znižamo, ponev pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oz. toliko, da se buča zmehča. Med tem časom pripravimo piščančji file. Tega narežemo na trakove, malce posolimo in popramo ter na hitro popečemo na žlici olivnega olja. Na krožnik serviramo riž, damo nanj dušeno bučo, na vse skupaj pa položimo še pečene piščančje trakove.

Za pripravo bounty kroglic potrebujemo: 250 g kokosove moke, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 150 g mascarpone sira, 50 g kisle smetane; za čokoladni obliv: 200 g temne čokolade.

Zmešamo kokosovo moko, sladkor, vanilin sladkor, mascarpone sir in kislo smetano. Maso za eno uro postavimo v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih pomočimo v čokoladni obliv in jih polagamo na peki papir. Ko se čokolada strdi, kroglice poberemo v posodico in hranimo v hladilniku. Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad vodno kopeljo stopimo čokolado.

Nasvet: Če se želimo približati zares pravim bounty kroglicam, za obliv uporabimo mlečno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 5. avgust 2021 / 08:00

Razpisi za prilagajanje na podnebne spremembe

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek objavilo javna razpisa za naložbe, s katerimi se bodo kmetijska gospodarstva prilagodila na podnebne spremembe. Skupno namenja z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 27. avgustom in 2. sep...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Hitrejši prenos podatkov

Apple je sredi tedna predstavil novi iPhone5, ki je od predhodnika lažji, tanjši in tudi bolj zmogljiv. iPhonova petka je po besedah podjetja oblikovana tako, da se prilega uporabnikovi dlani in...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Škodo ocenili na milijon evrov

Na Gorenjskem je suša letos najbolj prizadela travinje in vrtnine, vendar pa so tudi pri tem med posameznimi območji velike razlike. Kot je povedala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pride...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Umaknili kokosove kosmiče s prelivom

Ljubljana - Inšpekcija za kakovost živil je v okviru uradnega nadzora ugotavljanja možne prisotnosti alergenov v živilih odvzela za analizo tudi 250-gramske kokosove kosmiče s čokoladnim p...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Priznanja zaslužnim zadružnikom

Priznanja Zadružne zveze Slovenije so prejeli Janez Galjot (KZ Cerklje), Jožef Gašperlin (KGZ Sloga Kranj) in Mirko Svetlin (KZ Kamnik).