Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Prva obletnica atletskega društva Bled

Bled - S trditvijo, da je bila gradnja novega stadiona na Bledu, ki so ga zgradili pred nekaj več kot letom dni, dobrodošla pridobitev za blejsko občino, bi se danes strinjalo kar več kot st...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 10. november 2014 / 14:07

Prekuhavanje ni več potrebno

Škofja Loka - Iz Loške komunale so danes sporočili, da uporabnikom javnega loškega vodovoda ni več potrebno prekuhavati vode pred zaužitjem. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je pr...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:43

Prisego posneli

Na ustanovni seji novega škofjeloškega občinskega sveta je svečano prisegel tudi v drugem krogu izvoljeni župan Miha Ješe. Njegove besede ob prisegi so očitno naredile močan vtis na zbrane...

Razvedrilo / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:42

Oranžna lepotica

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi 'rumeno neretvansko zlato'. Oranžnih lepotic je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Najbolj okusne so sveže, utrgane naravnost z drevesa. Ker je bil izl...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:14

Lastnika pri sladoledarju

Zgornja fotografija je bila posneta v bližini sladoledarskega kioska pri Globusu v Kranju, zato bi lahko sklepali, da sta lastnika med hlajenjem s sladoledom osvežitev privoščila tudi svojima avtom...

Nasveti / ponedeljek, 10. november 2014 / 13:13

Panonska feratica

Ravna gora (660 m) - Kdo bi si mislil, da panonski svet premore kakšno feratico? Ampak jo. Luštno. Na vstopu direktno, strmo. Čelada obvezna. Edinstven pogled na Slovenijo.