Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 23. junij 2019 / 10:07

Izšli so letošnji Vozni redi v Alpah

Kranjska Gora – Izšla je že enajsta knjižica Vozni redi v Alpah, v kateri so zbrani vozni redi vlakov, avtobusov, žičnic in ladjic ter ponudniki kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov na obmo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 5. oktober 2019 / 14:39

Študij pripravi na življenje

Ob začetku študijskega leta je minister za izobraževanje Jernej Pikalo v poslanici zapisal, da je terciarna stopnja tista, ki dokončno pripravi na poklic in da vse tisto, kar človek potreb...

Razvedrilo / sobota, 5. oktober 2019 / 14:37

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je...

Nasveti / sobota, 5. oktober 2019 / 14:35

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Šport / sobota, 5. oktober 2019 / 14:33

Zimski športniki skupaj na slovenski obali

Koper – Do začetka zimske sezone je ostalo še nekaj časa, člani reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije pa so se že zbrali in se predstavili. Smučarska zveza Slovenije, Luka Koper, Služ...

Kultura / sobota, 5. oktober 2019 / 14:32

Pisano Črno in belo

Ustvarjalna raznolikost in kakovost umetniških del sta v torek navdušili udeležence tradicionalnega pohoda po razstaviščih v starem jedru mesta Kranj. Priznanje ZDSLU za življenjsko delo na temo Črno...