Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 7. februar 2022 / 15:35

Nove izjeme pri karanteni

Izjema od napotitve v karanteno so tudi zaposleni v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi. Epidemija je po oceni Instituta Jožef Stefan predvidoma že dosegla vrh petega vala.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 18:13

Indonezijski Pendopo

Tradicionalni indonezijski nadstrešek, ki ga lahko sedaj občudujete tudi pri nas. S podelitvijo priznanj najboljšim pa se je pred nekaj dnevi na Bledu zaključil šesti izbor za naj velnes 2013/14.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 15:42

Zoki spet najboljši sosed

Zadnja dogajanja v Pozitivni Sloveniji imajo samo en in edini namen – da Zoran Jankovič spet postane to, kar si najbolj želi, vaš najboljši sosed.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 14:00

Od zadaj

Poslanka državnega zbora Alenka Bikar je po dveh letih in pol mandata kot političarka prvič nekaj povedala sodržavljanom. Da ostaja v Pozitivni Sloveniji skupaj z Zokijem.

Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Cigani na obisku

Alenka Šubic iz Sv. Duha pri Škofji Loki svojega petdesetega rojstnega dne še dolgo ne bo pozabila. Presenečenja so se vrstila eno za drugim, izvirnost idej njenih prijateljev pa kot da je brezmejna....

Zanimivosti / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Dežne kapljice

Bližnje posnetke dežnih kapljic vedno spremljamo z velikim navdušenjem, še posebej na cvetih in listih rastlin. Fotograf Luka Rener nam je poslal lep primer fotografije dežnih kapljic, ki...