Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 16. april 2020 / 13:37

Kdo bo pisal sodbo

Bodo dan pozneje trgovine s hrano slabo založene? Lahko da bodo. Tudi koronavirusa nismo pričakovali, a smo ga dočakali. Kakšne bodo posledice, razmere, ko bo bolezen premagana? V skrajni sili se č...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. april 2008 / 07:00

Našli pogrešanega Darka Mlakarja

Breg na Savi - V soboto so v akumulacijskem jezeru v bližini Brega na Savi našli truplo 43-letnega domačina Darka Mlakarja, ki so ga domači pogrešali od 17. februarja. Tega dne s...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2008 / 07:00

Obdavčitev jezi kmete

V kmetijsko gozdarski zbornici nasprotujejo pavšalnemu obdavčenju subvencij, hkrati pa se zavzemajo za izločitev vseh subvencij in državnih pomoči iz obdavčitve.

Avtomobilizem / torek, 8. april 2008 / 07:00

Vztrajno prostorsko prerivanje

Hyundai se krepi z novim prostornim kombijem i30CW.

Avtomobilizem / torek, 8. april 2008 / 07:00

Donacija Inštitutu za rehabilitacijo

Glavna direktorja podjetja Porsche Slovenija Wilfried Weitgasser in Danilo Ferjančič sta ob navzočnosti številnih pomembnih gostij, med njimi tudi prve dame Republike Slovenije Barbare Türk, mini...

Mularija / torek, 8. april 2008 / 07:00

Otroška peresa

Moj kraj   Moj kraj se imenuje Podgora, domačini pa ji pravijo Pogara. Podgora je majhna vasica, ki jo obkrožajo razpr...