Ob odprtju osmega festivala Festvina sta prisotne nagovorila Eva Štravs Podlogar in Jože Koželj.

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je gostilo drugi Festival slovenskih sirov, za katerega poskrbi Združenje kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS).

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, je na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki so vinskim navdušencem predstavili zgodbe o vinih, ljudeh, novostih in trendih doma kot tudi po svetu.

Za uvod sta prisotne nagovorila organizator dogodka, trgovec in distributer vin Jože Koželj, direktor podjetja Koželj – Hiša dobrih vin, ter Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Del dogajanja so bile tudi delavnice, za katere je bilo zanimanje izjemno. Za delavnico Sommelierski izziv ali kako to delamo mi in kako to delajo najboljši, bi na primer lahko rekli, da je bila udeležba več kot stoodstotna. Delavnica je gostila tri priznane sommeliere iz treh prestižnih evropskih restavracij, pogovor pa je vodil Tomaž Sršen, znano ime iz domačih vod vinskih poznavalcev.

Festival Festvina je trajal ves dan, v večernih urah pa se je na Račjem otoku potem nadaljevalo sproščeno druženje na »after partyju«, se pa Koželj še dobro spominja, kako so organizirali prvi festival Festvina na Račjem otoku – s 25 vinarji. To je bilo daljnega leta 2005, organizirajo pa ga na dve leti.

Ko se je vinski festival poslovil, so avlo kongresnega centra na Brdu »zavzeli« slovenski sirarji. Svoje sire je predstavilo več kot trideset ponudnikov, za zanimive prigrizke na osnovi sira in krompirja pa je s svojo ekipo poskrbel Jože Godec iz Gostišča in penizona Resje z Nemškega Rovta. Obiskovalci so tako lahko okušali sirov burger, polnjene raviole s skuto, bohinjsko klobaso s sirom, ajdov blin z moussom iz kozjega sira, ocvrt goveji jezik, krompir in »Kramarjev« mohant ter narastek iz bohinjskega sira in špinače.

So pa pritegnili pozornost obiskovalcev rahlo drugačni siri, na primer mehko zorjeni kozji sir z materino dušico, ovčji z modro plesnijo, kozji sir, zorjen v teranovih tropinah ... Pa zagotovo tudi čokoladni sir, ki sta ga Jasmina in Andrej Frešer »izumila«, ker njuna hči pač ni hotela jesti sira ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 20. november 2020 / 09:22

Letalnico že pripravljajo

Manj kot trije tedni so še do začetka svetovnega prvenstva v poletih v Planici. Kot pravijo organizatorji, izvedba po tehnični strani ni vprašljiva. Na letalnico so že začeli navažati sneg, nameščajo...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.