Dela na krožišču v Bitnjah se končujejo. / Foto: Tina Dokl

V Kranju dve novi krožišči

Te dni se zaključuje gradnja novega krožišča v Bitnjah, pripravljajo pa se tudi na asfaltiranje prenovljenega krožišča na Primskovem.

Kranj – Na državni cesti Kranj–Škofja Loka, kjer se v Bitnjah pridruži Škofjeloška cesta in kjer je bilo veliko težav pri vključevanju na glavno cesto, že od prejšnjega tedna promet poteka po novo urejenem in asfaltiranem krožišču. Razen krajših zapor in prometa, urejenega s semaforji, do prejšnjega konca tedna, ko je potekalo asfaltiranje, popolnih zapor prometa ni bilo, gneče okoli delovišča pa je vsak dan manj, saj te dni zaključujejo še zadnja dela. Novo krožišče je premera 38 metrov, na vseh priključnih krakih so tudi ločilni otoki. Pogodba med investitorjem Ministrstvom za infrastrukturo, soinvestitorjem Mestno občino Kranj in izbranim izvajalcem Gratel, d. o. o., je bila podpisana marca letos, vrednost investicije je dobrih 503 tisoč evrov, od tega je Mestna občina Kranj prispevala dobrih 39 tisoč, in sicer za izvedbo na občinski cesti.

Še dražja je investicija v rekonstrukcijo in razširitev krožišča Primskovo. Dela bodo namreč predvidoma stala skoraj 1,15 milijona evrov, začela pa so se konec maja. Prenova krožišča je potrebna za povečanje njegove pretočnosti, dela pa naj bi bila končala oktobra. V Gorenjski gradbeni družbi ta konec tedna v krožišču načrtujejo popolno zaporo zaradi asfaltiranja. Začela naj bi se v soboto, 31. avgusta, ob 5. uri zjutraj in trajala do nedelje, 1. septembra, do polnoči. Vsi kraki krožnega križišča bodo zaprti do prvega sosednjega križišča. V času zapore bo obvoz mogoč po državnih in lokalnih cestah. V primeru slabega vremena ali nepredvidenih zapletov pri gradnji bo popolna zapora vzpostavljena naslednji konec tedna, 7. in 8. septembra.

Prav novo krožišče na Primskovem vzbuja nekaj skrbi šoferjev, zato smo za nasvet, kako se znajti v tako imenovanem turbo krožišču, prosili kranjske policiste.

»Pred vstopom na krožišče se mora voznik pravočasno razvrstiti na tisti prometni pas, po katerem bo prevozil krožišče. Prednost ima tisti, ki je že na krožišču. Voznik, ki se vključuje na krožišče, mora torej spustiti mimo vse, ki se že vozijo po njem. Menjave prometnih pasov znotraj tega krožišča niso dovoljene, prometni pasovi pa bodo tudi fizično ločeni z nizkimi betonskimi elementi,« pojasnjuje višji samostojni policijski inšpektor in predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos ter opozarja: »Če se voznik razvrsti na nepravilen pas, naj nadaljuje vožnjo, se pravilno izključi iz krožišča, nadaljuje vožnjo do naslednjega križišča ali primernega varnega mesta ter tam vozilo obrne in se potem vrne nazaj proti krožišču.« Seveda je treba pri izključitvi iz krožišča to nakazati s smernikom.

Ker bo novo krožišče na Primskovem povsem drugačno od sedanjega in bo imelo tako imenovane turbo izvoze, pri čemer bo šel desni prometni pas iz smeri Škofje Loke proti Šenčurju in prav tako desni prometni pas iz smeri Preddvora proti Kranju, vozniki, ki prihajajo iz smeri Preddvora, na krožišču ne bodo mogli zaviti nazaj proti Preddvoru. Enako velja tudi za smer iz Škofje Loke. Prav tako vozniki ne bodo mogli voziti v krogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Novi svet za preventivo v cestnem prometu

Občinski svet je na seji 20. februarja imenoval svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 12. junij 2017 / 15:44

»Vstraniše« že na aplikaciji

V Kranju so po dolgih letih spet odprli javne sanitarije, ki bodo že letos uvrščene tudi v ocenjevanje za naj javno stranišče.

Kranj / ponedeljek, 12. junij 2017 / 15:43

Glasna glasba kalila mir

Najbližji sosedje se čudijo kranjski občini, da je dovolila zelo glasno predvajanje glasbe na nedeljski prireditvi Avto tuning & styling Planeta Tuš v Kranju.

GG Plus / ponedeljek, 12. junij 2017 / 15:40

Zjutraj sem se zbudil v nov svet

Otroštvo je preživel v Kranju, v času srednje šole pa se je preselil v Šenčur. Anže Šimnovec je sicer doštudiral pravo, a že med študijem ugotovil, da bo v življenju počel še kaj drugega. V Slovenijo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. junij 2017 / 15:33

Spodbujajo ustanavljanje energetskih zadrug

Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije spodbuja ustanavljanje energetskih zadrug, prek katerih bi lokalne skupnosti same pridobivale električno in toplotno energijo.

Razvedrilo / ponedeljek, 12. junij 2017 / 14:55

Abraham kranjskih strojnikov

Prvi petek v juniju so se v Penzionu Zaplata v Tupaličah pri Preddvoru po petdesetih letih srečali sošolci, ki so v šolskem letu 1966/67 zapustili šolske klopi nekdanje »iskrške šole« oziroma Šolskega...