Gregor Stojan in Alma Rekić

Razstavljena blejska kremna rezina

Vrnila se je na Bled. Tokrat nastopa v vlogi vodje kuhinje. Govorimo o nasmejani in vidno zadovoljni Almi Rekić. Širša javnost je zanjo slišala, ko so jo predstavili kot sodnico domačega MasterChefa.

Najdemo jo v restavraciji pe­n­ziona Berc na Bledu, ki je zadnja leta znan tudi po dobri hrani. Miha Berc je že tretja generacija, ki se v hiši ukvarja s turizmom; restavracijo, ki je odprtega tipa, imajo dobrih pet let. Alma se sicer s tovrstno kuhinjo ne srečuje prvič, čeprav jo večina bolj pozna kot slaščičarko.

Spomnimo se kuhinje blejskega Parka še izpred let. Vse je vrvelo, ravno se je pripravljala ogromna količina kreme za priljubljeno blejsko kremno rezino, Alma Rekić pa se je odpravljala z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije na eno izmed tekmovanj v tujini. V kotu se je ukvarjala še z zadnjimi detajli svoje čokoladne skulpture. Od takrat je minilo precej časa. Pravi sicer, da je slaščičarstvo njena strast, ki jo sprošča, ji je pa tudi kuhinja blizu. Pred tremi leti je osvojila tudi naziv slovenske femme fatale, usodne ženske, nedolgo nazaj se je spogledovala celo s politiko. Širša javnost pa je zanjo slišala, ko se je leta 2015 pojavila v vlogi stroge sodnice v priljubljenem televizijskem kuharskem šovu MasterChef Slovenija. Ostala je tri sezone, potem pa televizijsko sodniško kuhalnico spet zamenjala za resnično.

V Bercu je prevzela vajeti kuhinje marca letos. Sestavila je nov jedilni list, kakšno jed pustila, kakšno zamenjala, nekatere zasnovala malce drugače, jih posodobila. »V bistvu poudarjamo lokalno, a stremimo k moderni izvedbi,« pravi. Njen namestnik je Gregor Stojan, ki pa ni nov v omenjeni kuhinji.

Če za trenutek na glas razmišljamo o tistem, kar večina največkrat šepeta: za Berčevo restavracijo se je vedno govorilo, da je hrana dobra, cene niso najnižje, gostov pa jim ni nikoli manjkalo. Tudi tokrat je bilo tako. Terasa je bila zapolnjena do zadnjega kotička, res pa je tudi, da je čas takšen, da smo slišali večinoma angleščino.

Pokusili smo degustacijski meni, pri katerem nam je k hrani oziroma štirim hodom suvereno izbral vina vodja restavracije Asmir Jusufagić. Pri hladni predjedi smo na krožnik dobili zanimivo postreženo domačo postrv – na tri načine. Okusna je bila bakalica oziroma jagnječji ragu, seveda v spremstvu idrijskih žlikrofov. Za glavno jed je bil hrbet divjega prašiča, zavitega v slanino, z dodano zelenjavo in izjemno okusnim ajdovim krapom, polnjenim s skuto, suho hruško in še kakšno zanimivo sestavino; posuli pa so ga z ajdovo pokovko. Pravzaprav bi bili zadovoljni že samo s krapom kot samostojno jedjo, čisto primeren bi bil tudi kot sladica. In ta je resnično presenetila. Jusufagić nam je napol v šali, napol zares, razložil, da sedaj na mizo prihaja »blumenthal kremšnita«. Kdor pozna kuhinjo znanega Hestona Blumenthala in je spremljal njegove oddaje na programu 24Kitchen, ve, da Blumenthal rad raziskuje, poskuša nemogoče, razstavlja jedi in njihove sestavine, išče podrobnosti znotraj podrobnosti in poskuša z okusi ljudem pričarati posebna doživetja. Čeprav je šlo tudi tu za posebnost, in sicer na glavo obrnjeno kremno rezino, so se sveža kefirjeva in vaniljeva krema, rabarbara, sadje, sladkorna krona, čokoladni piškotek in drobljenec lepo ujemali v okusih. Berčeva kremna rezina je dosegla svoj namen: padla je v oči in tudi brbončice se niso pritoževale.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 28. junij 2016 / 12:47

Turistični avtobus po Zgornjesavski dolini

Kranjska Gora – Tudi to poletje bo po krajih v občini Kranjska Gora vozil turistični avtobus, ki bo med seboj povezoval kraje in turistične znamenitosti v Zgornjesavski dolini. Avtobus bo na relaci...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Spletna portala borze medu in matic

Brdo pri Lukovici - Najboljšemu čebelarju tudi najbolj pridne čebele v rekordni leti ne pomagajo veliko, če pridelkov ni sposoben prodati po dobri ceni, ugotavljajo v Čebelarski...

Kronika / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Moža pustila v krvi

Preiskovalna sodnica v Kranju je odredila pripor za 54-letno Kranjčanko Zdenko Vinšek Volčič, osumljeno poskusa uboja. Pet let starejšega moža naj bi minulo sredo pretepla skoraj do smrti.

Prosti čas / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Angeli in demoni

Režiser nepozabnih dram Čudoviti um in Frost Nixon se vrača k junaku Da Vincijeve šifre - poznavalcu simbolov profesorju Langdonu, ki je tokrat na sledi novi srhljivi zaroti svetovnih razsežnosti.

Prosti čas / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Veronika in Friderik

Ljubezni med Veroniko in Friderikom si marsikdo ni želel, krutega konca pa še manj. Danes zvečer pa si morda najlepšo ljubezensko zgodbo na Slovenskem lahko ogledate na 1. programu Televizije Slovenij...

Jesenice / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Vozilo za reševanje v predoru

Danes bodo v navzočnosti ministrice za obrambo Ljubice Jelušič namenu predali novo, več kot pol milijona evrov vredno najsodobnejše gasilsko vozilo.