
Cvet slovenskih restavracij in gostiln
V torek se je zaključil tretji izbor najboljših slovenskih restavracij The Slovenia Restaurant Awards 2019 by Diners Club. Razglasitev sta gostila idilično okolje golfskega igrišča Diners CUBO ter restavracija Evergreen v Smledniku. Gorenjci so bili med finalisti, a najvišjo stopničko je osvojila le Vila Podvin.
Zmagovalcev je bilo kar nekaj, med najboljše tri, absolutno trojico na nacionalnem nivoju, pa so se uvrstile Hiša Franko, Vila Podvin in Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono. Razglasili so še naslednje najboljše: najboljša restavracija letošnje alpske Slovenije je postala Hiša Franko, mediteranske in kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, termalno-panonske Slovenije Hiša Denk, Ljubljane in osrednje Slovenije Restavracija JB, najboljša gostilna ravno tako Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, najboljšo hotelsko restavracijo ima Grad Otočec, najboljši novinec med restavracijami je Domačija Belica, najboljši družabni profil restavracij ima Družina Bazilika, za spletna kulinaričnega vplivneža so razglasili Jerneja Zvera in Majo Galuf ter njun kulinarični blog Jernej Kitchen, za najboljši servis by Diners Club Exclusive pa izbrali Restavracijo Cubo. Ljudje pa so v kategoriji Vox Populi izglasovali Hišo Franko.
Med finalisti pa smo zasledili tudi gorenjske gostilne in restavracije. Nekatere med njimi so bile nominirane celo v več kategorijah. Recimo Gostilna Dvor Jezeršek je bila že ena takih. Med finalisti pa so bile še gostilna Lectar, Mihovec, Skaručna, Ančka, Krištof, Vila Prešern, restavracija Vile Bled in hotela Triglav Bled – 1906 Restavracija ter hotela Skipass iz Kranjske Gore. Največ gorenjskih predstavnic smo našteli v kategoriji najboljših gostiln in pa med finalisti alpske Slovenije. A kot smo že omenili, je po najvišjem mestu posegla le Vila Podvin. Njen glavni kuhar Uroš Štefelin se je zahvalil za zaupanje in nagrado, poudaril pa povezovanje v regiji in širše, kar je v teh časih bistvenega pomena za gostince. Lokalno okolje, če se le bolj ozreš okoli sebe, ponuja kvalitetne produkte s kmetij, domačih pridelovalcev, iz katerih kuharji lahko ustvarjajo odlične okuse.
Torkovo razglasitev in podelitev priznanj najboljšim slovenskim restavracijam po oceni Gastronomske Akademije in širše javnosti je spremljal tudi celodnevni glasbeno-kulinarični program, popestrile so jo izobraževalne delavnice, okrogla miza s strokovnjaki s področja gastronomije, dogajanje pa se je zaključilo s šestnajsthodno dobrodelno večerjo, na kateri so sodelovala številna priznana imena slovenskega kuharskega sveta. Večerjo so letos organizirali prvič, celodnevni dogodek pa je bil prava poslastica informacij in okusov za vsakega kulinaričnega navdušenca.