Kuharski četverček Večerje pod Alpami: Fabricio Vežnaver, Klemen Drole, Ilaria Gentile in Dalibor Janačković

Kulinarični festival

Zgornjesavska lepotica Kranjska Gora je ta teden gostila četrti mednarodni kulinarični festival, ki je bil več kot le strokovno tekmovanje. Na Večerji pod Alpami smo okušali mednarodno hrano, vina je z jedmi povezala direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić, ki je spregovorila tudi o združenju samem.

Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora se je odvil pod okriljem hotelirske družbe Hit Alpinea. Začel se je v torek, 7. maja, zaključuje pa se danes.

Boštjan Kovačič, idejni vodja festivala, sicer vodja kuhinje hotela Ramada Resort Kranjska Gora, je vesel, da je festival od začetka do danes tako napredoval. Letos je gostil več kot sto tekmovalcev. Poleg Ukrajincev in Slovencev so bili med tekmovalci še predstavniki Turčije, Srbije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Makedonije, Avstrije, Rusije, Mongolije. Slednji so se tekmovanja udeležili prvič in bili navdušeni.

Tekmovalci so moči merili dva dni. Pripravljali so nacionalne jedi iz države tekmovalca na sodoben način, se spopadali z moderno kuhinjo, največ pogledov pa so na koncu zagotovo pritegnili izdelki iz artistike in slaščičarstva. Pri artistiki so izstopali Turki, medtem ko smo bili Slovenci močni pri tortah. Boštjana Kovačiča pa preseneča, da so bili »juniorji od seniorjev mnogo boljši«. To niti ni slabo, ker bi lahko sklepali, da potencial pri mladih je.

Organizatorji so k sodelovanju pri odprtju festivala tudi letos povabili gostinske ponudnike iz Kranjske Gore, kot novost pa pripravili »kulinarični masterclass«, ki ga je vodil vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled Simon Bertoncelj. V Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora so organizirali Večerjo pod Alpami, kjer je prisotne nagovorila tudi Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija. Na kratko je predstavila kulinarični vodnik in vinsko spremljavo. Za okusni štirihodni meni pa so tokrat poskrbeli Slovenca, Hrvat in Italijanka. Klemen Drole iz Ramade Hotela & Suites je pripravil pozdrav iz kuhinje, kjer je svoje mesto dobila tudi njegova salama z ocvirki. Sledila je topla predjed Fabricia Vežnaverja iz restavracije Pergola v Savudriji. Dalibor Janačković iz restavracije Calypso, Perla, Resort & Entertainment iz Nove Gorice je glavno jed poimenoval kar Deževni maj, opečenemu telečjemu hrbtu pa namenil na krožniku glavno vlogo. Sladko čokolado, maline in lešnike pa je na zadnjem krožniku združila Ilaria Gentile iz slaščičarne Ily iz Trsta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 7. maj 2012 / 07:00

Monopolnega Alpdoma nova problematika: odgovor

V vašem glasilu št. 4 z dne 6. aprila 2012 je bil objavljen članek z naslovom Monopolnega Alpdoma nova problematika, katerega avtor je gospod Marko Berlogar in se nanaša na poslovanje naše družbe.

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Obnova cerkve v Naklem

Naklo - Na župnijski cerkvi sv. Petra v Naklem obnavljajo streho stavbe razen zvonika. Dela, ki jih od začetka marca opravlja podjetnik iz Domžal, bodo končana predvidoma v dveh...

Bohinj / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Zablesteli za kulturni praznik

Osnovnošolci so pripravili prireditev za kulturni praznik, ki ga Bohinjci praznujejo na obletnico rojstva pisatelja Janeza Mencingerja.

Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Dražji programi vrtcev

Naklo - Občinski svetniki v Naklem so na seji 27. marca obravnavali predlog Osnovne šole Naklo za uskladitev cen programov v vrtcih s povišanimi stroški. Kot je pojasnil ravnatel...

Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Mir in pokoj storžiških žrtev

V soboto so na pokopališču v Naklem pokopali štiri od šestih žrtev iz Strahinja in Police, ki so bili pokopani v skritem grobišču pod Storžičem.

Zanimivosti / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Nocoj bo en lep večer

Moški pevski zbor Peter Lipar pri Društvu upokojencev Kranj praznuje 45-letnico delovanja. Slavnostni koncert bo ta petek v avli Mestne občine Kranj.