Kuharski četverček Večerje pod Alpami: Fabricio Vežnaver, Klemen Drole, Ilaria Gentile in Dalibor Janačković

Kulinarični festival

Zgornjesavska lepotica Kranjska Gora je ta teden gostila četrti mednarodni kulinarični festival, ki je bil več kot le strokovno tekmovanje. Na Večerji pod Alpami smo okušali mednarodno hrano, vina je z jedmi povezala direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić, ki je spregovorila tudi o združenju samem.

Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora se je odvil pod okriljem hotelirske družbe Hit Alpinea. Začel se je v torek, 7. maja, zaključuje pa se danes.

Boštjan Kovačič, idejni vodja festivala, sicer vodja kuhinje hotela Ramada Resort Kranjska Gora, je vesel, da je festival od začetka do danes tako napredoval. Letos je gostil več kot sto tekmovalcev. Poleg Ukrajincev in Slovencev so bili med tekmovalci še predstavniki Turčije, Srbije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Makedonije, Avstrije, Rusije, Mongolije. Slednji so se tekmovanja udeležili prvič in bili navdušeni.

Tekmovalci so moči merili dva dni. Pripravljali so nacionalne jedi iz države tekmovalca na sodoben način, se spopadali z moderno kuhinjo, največ pogledov pa so na koncu zagotovo pritegnili izdelki iz artistike in slaščičarstva. Pri artistiki so izstopali Turki, medtem ko smo bili Slovenci močni pri tortah. Boštjana Kovačiča pa preseneča, da so bili »juniorji od seniorjev mnogo boljši«. To niti ni slabo, ker bi lahko sklepali, da potencial pri mladih je.

Organizatorji so k sodelovanju pri odprtju festivala tudi letos povabili gostinske ponudnike iz Kranjske Gore, kot novost pa pripravili »kulinarični masterclass«, ki ga je vodil vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled Simon Bertoncelj. V Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora so organizirali Večerjo pod Alpami, kjer je prisotne nagovorila tudi Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija. Na kratko je predstavila kulinarični vodnik in vinsko spremljavo. Za okusni štirihodni meni pa so tokrat poskrbeli Slovenca, Hrvat in Italijanka. Klemen Drole iz Ramade Hotela & Suites je pripravil pozdrav iz kuhinje, kjer je svoje mesto dobila tudi njegova salama z ocvirki. Sledila je topla predjed Fabricia Vežnaverja iz restavracije Pergola v Savudriji. Dalibor Janačković iz restavracije Calypso, Perla, Resort & Entertainment iz Nove Gorice je glavno jed poimenoval kar Deževni maj, opečenemu telečjemu hrbtu pa namenil na krožniku glavno vlogo. Sladko čokolado, maline in lešnike pa je na zadnjem krožniku združila Ilaria Gentile iz slaščičarne Ily iz Trsta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 5. avgust 2023 / 13:47

V reprezentanci tudi Tadej Pogačar

Kranj – Na Škotskem se začenja letošnje svetovno prvenstvo v kolesarstvu. V naši najmočnejši moški reprezentanci bodo na nedeljski cestni dirki nastopili Tadej Pogačar, Luka Mezgec, Domen Novak, Ma...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posame...

Jesenice / petek, 16. november 2007 / 07:00

Po Dunaju znova Dunaj

Potem ko so hokejisti Acronija Jesenic prejšnji petek v dramatičnem obračunu premagali ekipo Vienne Capitals, jih nov obračun z Dunajčani čaka že danes zvečer.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Jeseniški planinci obnavljajo postojanke

V prihodnje jih čaka velika ekološka investicija - gradnja čistilne naprave pri eni od postojank v Julijskih Alpah, najverjetneje pri Erjavčevi koči.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Razgibano leto za folkloriste

KUD Triglav Slovenski Javornik-Jesenice že 16 let skrbi za kvalitetno ljubiteljsko ustvarjalnost.

Jezersko / petek, 16. november 2007 / 07:00

Celo na Jezerskem oporečna voda

Oktobra so morali na Jezerskem teden dni prekuhavati vodo, ker je bilo zajetje Anclovo onesnaženo.