Mednarodni kulinarični festival, ki ga pripravljajo v Kranjski Gori, so predstavili Boštjan Kovačič, idejni vodja festivala in vodja kuhinje v hotelu Ramada Resort, Milan Sajovic, direktor družbe Hit Alpinea, in Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Nared za kulinarični festival

V Kranjski Gori je vse nared za kulinarični festival, ki ga bo Zgornjesavska dolina gostila takoj po prvomajskih praznikih. Organizator hotelska družba Hit Alpinea je prepričan, da bo dogodek privlačen za vse, ki se ga bodo udeležili, in bo spodbudil turistični obisk.

Kranjska Gora – Organizator, to je domača hotelska družba Hit Alpinea, je zelo zadovoljen s številom prijavljenih tekmovalcev, ki bodo tekmovali v štirih kategorijah: priprava nacionalne jedi iz države tekmovalca na sodoben način, priprava jedi – moderna kuhinja, artistika in slaščičarstvo. Prijavljenih je namreč že več kot sto kuharskih mojstrov iz enajstih držav.

Festival se bo začel v torek, 7. maja, zvečer z odprtjem, na katerem bodo tudi tokrat sodelovali gostinski ponudniki iz Kranjske Gore, tekmovalni del, tudi odprt za javnost, pa bo v hotelu Ramada Resort potekal naslednja dva dni, v sredo in četrtek.

Kot vrhunec festivalskega dogajanja organizatorji napovedujejo večerjo z naslovom Kulinarično doživetje pod Alpami, na kateri bodo gostom izbrane okuse pričarali Klemen Drole, vodja kuhinje Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora, Fabrizio Vežnaver, vodja kuhinje restavracije Pergol iz hrvaške Istre, Dalibor Janačković, vodja kuhinje v hotelu Perla v Novi Gorici, in Ilaria Gentile iz Pasticcerie da Ily v Trstu.

Festivalsko dogajanje bodo organizatorji tudi letos popestriti z zanimivimi vsebinami. Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled, bo vodil tako imenovani kulinarični masterclass, o tem, kako Slovenijo predstavlja prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik, pa bo gostom Kulinaričnega doživetja pod Alpami spregovorila Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija.

»Verjamem, da bomo s tekmovalnim programom in dodatnim dogajanjem poskrbeli za zanimive vsebine za obiskovalce ter prispevali k promociji gostinskih poklicev med mladimi. Veseli me, da so obisk Festivala najavile številne strokovne šole iz vse Slovenije,« pravi Milan Sajovic, direktor družbe Hit Alpinea.

Med tekmovalci, ki bodo na Festivalu prekrižali kuhalnice, je največ kuharjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije; v Hit Alpinei so v zimski sezoni beležili zelo dober obisk gostov iz naštetih držav. Tudi napovedi za spomladansko in poletno sezono so obetavne, poudarja direktor Sajovic. Po drugi strani pa bodo na letošnjem kulinaričnem dogodku sodelovali tudi tekmovalci iz Rusije, Ukrajine in Turčije. Organizatorji verjamejo, da bo dober glas o festivalu segel tudi v te države in vzpodbudil večji turistični obisk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Priznanja za tri gorenjske pekarne

Kranj - Člani Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, so včeraj že sedmič tradicionalno podel...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, da stojim v sobi, polni cvetja in ljudi, ki bedijo ob mrtvi ženski na odru, ki je tudi okrašen z rožami. Nikogar ne poznam, kot je to običajno za vse moje sanje, v katerih se sre...

Prosti čas / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Prihodnje leto okrogla obletnica in dekle v ´Kristusovih letih´

»Verjetno ne bo nič pretresljivega,« se je glasil odgovor Kranjčanke Petre Polak, pevke skupine Jazz Station, na vprašanje, če bo kaj praznovala. V sredo je namreč dopolnila 33 let. Domžal...

Gorenjska / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Popravek: Kranjski odpadki že v Kovor

V članku Kranjski odpadki že v Kovor, ki je bil objavljen v številki 5 na strani 4, smo napačno povzeli del izjave direktorja Komunale Tržič Sebastijana Zupanca. Pojasnil je, da niso sklenili pog...

GG Plus / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (31)

Obrazi mimoidočih so se vrstili pred njegovimi očmi kot slike v galeriji, namenjal jim je raziskujoč pogled, kot da bi hotel iz otrplih smehljajev, gub, zardelih lic, leska v očeh ali...

Slovenija / ponedeljek, 24. januar 2011 / 07:00

Spremembe pri vdovski pokojnini in varstvenem dodatku

Ljubljana - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na četrtkovi seji sprejel nekaj sklepov, ki so pomembni za izplačilo dela vdovske pokojnine in uvelj...