Ustvarjalna trojica letošnje čokoladne večerje: Uroš Štefelin, Jorg Zupan in Igor Jagodic

Vsak festival si zasluži premiero

Tako so napovedali letošnjo čokoladno večerjo, ki jo je prvi dan že osmega Festivala čokolade v Radovljici gostila Vila Podvin v Mošnjah.

Tokrat je glavna kuhalnica Vile Podvin Uroš Štefelin v goste povabil dva Gorenjca: Igorja Jagodica, ki ga večina že dobro pozna in ga najdemo v kuhinji ljubljanskega Strelca, in Jorga Zupana iz ravno tako ljubljanske restavracije Atelje, ki ga še spoznavamo. Tako Štefelina kot Zupana pa trenutno lahko spremljamo tudi v vlogah žirantov oziroma sodnikov v prvi sezoni kuharskega šova Mali šef Slovenije na Pop TV.

Festival čokolade v Radovljici se je med drugim tako tudi letos začel z uvodno čokoladno večerjo, pri kateri nam že ime pove, kaj je bila glavna sestavina ali pa osnovna spremljevalka na krožnikih – čokolada, seveda.

Letos so kuharski mojstri pri jedeh morda stavili bolj na njeno diskretnost, okusi na krožnikih so bili kar močni, nekatere jedi drzne in izven vajenih okvirjev (gorenjskih) brbončic. Ampak če pripravljaš jed s čokolado, potem ti v pravzaprav že ne preostane drugega, kot da razmišljaš drugače in se lahko hitro znajdeš na poligonu kulinaričnega eksperimentiranja.

Namesto vinske spremljave so šesthodni meni čokoladne večerje kombinirali s pivi Pelicon iz Ajdovščine, in to uspešno.

Kuharski mojstri so pripravili po dve jedi, uvod pa zaupali Urošu Štefelinu. Začel je s srninim tatarjem in prahom kakavovih zrn, kasneje pa postregel še z ocvrtimi vampi, jih kombiniral s temno čokolado in jedli smo jih tudi tisti, ki vampov sicer ne jemo.

Novinec v tovrstni kombinaciji treh kuhalnic Jorg Zupan se je najprej predstavil z zelenjavno toplo predjedjo. Krožnik je vseboval kolerabo, listnati ohrovt, ho­landsko omako in belo čokolado; kasneje pa je kombiniral črno čokolado, jagnje in sipo z rahlo pikantno omako mole, ki izvira iz Mehike.

Jagodic se je pri glavnem krožniku poigral s kopunom, gosjimi jetri in čokolado ter kakavovimi zrni, pa seveda sladica je bila njegova. Tu pa je uporabil belo čokolado in pripravil ganaš iz bele čokolade, jogurta in pasijonke, ki so mu na krožniku delali družbo še sladoled iz pečene banane, lešniki, čokoladna pena in omaka iz pasijonke in banane.

Gostiteljica Marcela Klofutar pa je poskrbela za priljubljeno žrebanje, ki ga gostje na tovrstnih večerjah z veseljem čakajo, saj srečnežem naključno izžrebane številke na lističih prinašajo predvsem okusne nagrade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 2. avgust 2007 / 07:00

Vrhunec poletja v Kranju

Minuli konec tedna je Kranj doživel vrhunec poletja, to lahko z gotovostjo trdimo. Razlog za to je 25. Kranjska noč, ki je po oceni organizatorja, Zavoda za turizem Kranj, v soboto in nedeljo v gor...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. november 2022 / 16:34

Vozil pijan in brez veljavnega dovoljenja

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so v sredo obravnavali voznika, ki je vozil osebni avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola (0,83 mg/l). Vozilo so mu zato zasegli...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. november 2022 / 16:32

Rekordna letina kakija

Škofja Loka – Kaki ali zlato jabolko, kot ga tudi imenujemo, izvira iz gora centralne Kitajske, kjer ga gojijo že nekaj tisočletij. Zunaj Azije se je začel razširjati predvsem v 19. stoletju, v zad...

Gorenjska / ponedeljek, 14. november 2022 / 16:28

V nedeljo potrdili 250 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V nedeljo so ob 389 PCR-testih in 1356 hitrih antigenskih testih potrdili 250 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih ho...