Zadnja diva

Lani se je pri petinosemdesetih letih poslovila Montserrat Caballe, slovita katalonska pevka z briljantno dihalno tehniko, znamenitimi pianissimi v težkih arijah, doma na opernih in koncertnih odrih sveta. Pevka, rojena 12. aprila 1933 v Barceloni, je bila znana po svojem malce nenavadnem humorju, srčnosti, dobrodušnosti in je osupljala s presenetljivim razponom različnih opernih vlog in izrazno energijo. Družina, v katero se je rodila, je bila sprva premožna, a je nato v španski državljanski vojni vse izgubila. Nekoč je pripovedovala, kako je osvojila svojega moža Barnabeja Martíja. Ona je pela japonsko gejšo Čo-čo-san – madame Butterfly, on pa Pinkertona, poročnika ameriške vojne mornarice. »Ko sva se poljubila, to ni bil odrski poljub, jaz sem ga resnično poljubila in pol leta kasneje sva bila poročena.« V dunajski operi je nastopila 1959 in to je bil zanjo prodor v svet. Vse je osupnila kot donja Elvira v Mozartovem Don Givanniju. Ko so tedaj »kraljico« opernih deska Mario Callas vprašali, kdo je lahko njena naslednica, je odgovorila: »Only Caballe!« Leta 1950, ko se je na avdiciji predstavila v Rimu, so jo poslali domov, naj kuha, pospravlja in rojeva otroke; bila je zares užaljena in je Rimljanom četrt stoletja po tistem to tudi povedala. Blestela je v operah Rossinija, Belinija, Donizettija, Puccinija, v zgodnjih operah Giuseppa Verdija, tuj pa ji ni bil niti Richard Wagner.

Nenavadno in trdno je bilo tudi prijateljstvo s Freddiem Mercuryjem. Pevec in skladatelj ansambla Queen, katerega mogočni glas je obsegal 5,5 oktave, jo je občudoval in 1987 sta posnela danes legendarno pesem Barcelona, ki naj bi jo skupaj prepevala na odprtju olimpijskih iger v Barceloni 1992. Žal je Freddie pol leta prej umrl zaradi aidsa.

Montserrat Caballe je bila družinski človek in ni podpisovala pogodb, ki bi jo za dalj časa odvrnile od družine. Po njeni poti je šla tudi hčerka, vendar ni tako uspešna, kot je bila mama. Montserrat Caballe je močno podpirala tudi pozneje svetovno znanega tenorista Joseja Carrerasa in rada prepevala z njim v duetu. La Superba, kakor so jo častili, je utihnila, njen glas, ujet na plošče, ploščke in posnetke, pa na srečo ostaja.

Piščanec v česnovi omaki – Pollastre al ajillo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, zrezanega na 8 kosov, 1 veliko čebulo, 4 krompirje, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 korenček, 4 stroke česna, 4 majhne čilije oziroma po okusu, oljčno olje, četrt l belega vina, sol, poper, papriko.

Nepregorno posodo pokapamo z oljem. Krompir zrežemo na ploščke, papriko na trakove, bučko in korenček na koleščke, čebulo in česen na tenke kolobarčke. Kose piščanca solimo, popramo in natremo z rdečo papriko. Na dno posode v dveh plasteh zložimo krompir, damo nanj zelenjavo, v prostore med posamičnimi kosi piščanca naložimo čebulo in sorazmerno razdelimo česen in sesekljan čili po okusu in vse pokapamo z oljčnim oljem. Posodo damo na drugo rešetko v pečici, ogreti na 180°. Pečemo, dokler se piščanec ne zmehča, približno 50 minut, in med peko po potrebi zalivamo z vinom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 27. julij 2015 / 13:02

Jakob Alešovec in njegov Brencelj

Kako bogati smo Slovenci s kriminalkami? No, nekaj jih imamo, prvo z naslovom Iz sodnijskega življenja pa je napisal Jakob Alešovec, ki se je rodil 24. julija 1842 v Skaručni. Zaslovel je sicer kot...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...