Pozdrav iz kuhinje
Jutri se začenja peta sezona priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija. Minuli četrtek je potekal kulinarični dogodek Gout de/Good France, sodelovale so tri gorenjske restavracije.
Sodnike Karima Merdjadima, Luko Jezerška in Bineta Volčiča bo v peti sezoni kuharskega šova MasterChef Slovenija poskusilo navdušiti 16 tekmovalcev – ljubiteljskih kuharjev, ki jim priprava jedi pomeni užitek in sprostitev. Kuhalnice bosta vihtela tudi dva Gorenjca: Sandra Salihovič iz Kranja in Bojan Bešter iz Podblice nad Zgornjo Besnico. Sandra vodi svoj kuharski blog in piše recepte za eko trgovine, najraje pa pripravlja vegetarijanske in veganske jedi. »Kuhanje je v zadnjih petih letih postalo moja strast. Pred tem si nisem znala pripraviti niti jajc, jedla sem enolično hrano, zato sem morala nujno spremeniti način prehranjevanja. Danes prisegam na zdravo hrano z veliko zelenjave in žit, nisem pa pristaš mesa,« je zaupala Sandra, ki v MasterChefu želi pokazati, da za zdravo hrano ni treba odšteti veliko denarja. Poklicnega mizarja in prostovoljnega gasilca Bojana Beštra pa je sila razmer prisilila, da je poprijel za kuhalnico in se naučil kuhati. »Ko je zbolela mati, sem se bil priučiti kuharskih veščin, če smo želeli uživati raznoliko hrano. Rad jem dobro in veliko, v MasterChefu bom moral izboljšati končni videz jedi, ker mi je bilo do sedaj pomembno le to, da je porcija velika. Sem ljubitelj mesa – in to na sto in en način,« pravi Bešter.
Globalni kulinarični dogodek Gout de/Good France, ki je nastal na pobudo francoskega ministrstva za zunanje zadeve po vpisu tradicionalnega francoskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine, je tokrat že petič privabil številne ljubitelje francoske kulinarike. Kuharski mojstri so pripravili posebno večerjo kot preplet francoske in slovenske kuhinje. Pri inovativni pripravi jedi so uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine ter dali poseben poudarek dobri in zdravi hrani z manj maščobami, sladkorja in soli. Slovenijo je letos zastopalo 13 restavracij in turističnih ter gostinskih šol, med njimi tri gorenjske – Lectar in Vila Podvin v Radovljici ter gostilna in vinoteka Danilo v Retečah pri Škofji Loki. V gostilni in vinoteki Danilo so večer francoske kulinarike pripravili tretjič. »V pethodni meni, začenši s pozdravom iz kuhinje, ki mu sledijo hladna predjed, glavna jed, siri in sladica, smo skupaj z glavnim kuharjem Borisom Bergantom vkomponirali vse tipične francoske jedi, od paštete, tatara, zelenjavne terine, ''pommes duchesse'' do kozjega in ovčjega sira in čokoladnega sufleja. Dodali smo tudi sezonski čemaž in pri glavni jedi lokalno noto: file eko loškega goveda,« je pojasnila Nina Čarman, solastnica Danila, in dodala: »Vsaka jed je imela najboljšo kombinacijo francoskega vina. Gostom smo želeli predstaviti širšo Francijo, zato smo ponudili vina različnih francoskih pokrajin.«