Za okusen začetek dneva

Vsi imamo včasih dneve, ko zjutraj težje vstanemo ali težko začnemo nov dan. Če si bomo za zajtrk privoščili hrustljavo granolo s cimetom ali čokoladno ovseno kašo, bo vse skupaj precej lažje.

Za pripravo hrustljave granole s cimetom potrebujemo: 300 g ovsenih kosmičev, 6 žlic lanenega semena, 150 g mandljev, 100 g kokosove moke, 3 žlice medu, 6 žlic kokosove maščobe ali približno 100 g masla, 2 vaniljeva sladkorja, žličko in pol cimeta, ščepec soli.

Polovico lanenega semena zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka. Če imamo večje mandlje, jih prerežmo čez polovico. V skledi zmešamo ovsene kosmiče, zmleto laneno seme, celo laneno seme, kokosovo moko, mandlje, cimet, vaniljev sladkor in sol. V posodici posebej zmešamo med in maščobo ter vse skupaj segrejemo, da dobimo enotno maso. S tem prelijemo mešanico ovsenih kosmičev in dobro premešamo, da se vse sestavine razporedijo. Granolo razporedimo na velik pekač, prekrit s peki paprijem. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava.

Nasvet: Granolo hranimo v zaprtem steklenem kozarcu. Uživamo jo tako kot ostale kosmiče (npr. z jogurtom, mlekom, kot dodatek za malico ...)

Za pripravo kakavove ovsene kaše potrebujemo: 80 g ovsenih kosmičev, 3 dl vode, 1 žlico temnega kakava, pol žličke soli, 1 manjšo banano, 100 g skute.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, posolimo in dodamo kakav. Zalijemo z vodo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo štedilnika in kuhamo še 5 minut, da se kaša zgosti. Kašo serviramo v skodelico. Po vrhu damo skuto in narezano banano.

Nasvet: Sestavine se navedene za en obrok. Na koncu po želji posladkamo tako, da povrhu prelijemo z žlico medu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 8. september 2017 / 08:40

Veslači veterani v boju za medalje še do nedelje

Bled – V sredo zvečer so na Bledu slovesno odprli svetovno veteransko prvenstvo v veslanju, najbolj množičen športni dogodek tega konca tedna. Na prvenstvu namreč tekmuje več kot 4700 udeleženk in...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 20. junij 2023 / 18:50

Naj planinska pot je v Kamniških Alpah

Med šestimi predlogi so planinci za naj planinsko pot izbrali pot na Kamniško sedlo ter Brano in Planjavo.

GG Plus / torek, 20. junij 2023 / 18:48

Bara se poroči

»Bara je hitro speljala, kar je bilo še dobro, ker je nekdo od moških začel streljati. V nas ali v zrak, tega nismo vedele. Naju z mami je bilo strah, nje pa ne.«...

Gospodarstvo / torek, 20. junij 2023 / 18:47

Cene pridelkov in materialov

Kranj – Po podatkih statističnega urada so se cene živali za zakol v zadnjem letu, med lanskim in letošnjim aprilom, zvišale za 9,6 odstotka. Odkupna cena mleka se znižuje...

Kultura / torek, 20. junij 2023 / 18:47

V Cerkljah prvo Borštnikovanje

Cerklje – V rojstni kraj Ignacija Borštnika, utemeljitelja slovenskega poklicnega gledališča, bo festival Borštnikovanje v sredo, 21. junija, pripeljal avtorski projekt Nataše Matjašec Roš...

Kranjska Gora / torek, 20. junij 2023 / 18:43

Pocarjeva domačija že odprta

Letošnjo sezono so na Pocarjevi domačiji začeli z dnevom odprtih vrat s fotografsko delavnico, botaničnim vodenjem, raziskovanjem semen in rastlin ter spoznavanjem ene najstarejših domačij v Triglavsk...