Za okusen začetek dneva

Vsi imamo včasih dneve, ko zjutraj težje vstanemo ali težko začnemo nov dan. Če si bomo za zajtrk privoščili hrustljavo granolo s cimetom ali čokoladno ovseno kašo, bo vse skupaj precej lažje.

Za pripravo hrustljave granole s cimetom potrebujemo: 300 g ovsenih kosmičev, 6 žlic lanenega semena, 150 g mandljev, 100 g kokosove moke, 3 žlice medu, 6 žlic kokosove maščobe ali približno 100 g masla, 2 vaniljeva sladkorja, žličko in pol cimeta, ščepec soli.

Polovico lanenega semena zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka. Če imamo večje mandlje, jih prerežmo čez polovico. V skledi zmešamo ovsene kosmiče, zmleto laneno seme, celo laneno seme, kokosovo moko, mandlje, cimet, vaniljev sladkor in sol. V posodici posebej zmešamo med in maščobo ter vse skupaj segrejemo, da dobimo enotno maso. S tem prelijemo mešanico ovsenih kosmičev in dobro premešamo, da se vse sestavine razporedijo. Granolo razporedimo na velik pekač, prekrit s peki paprijem. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava.

Nasvet: Granolo hranimo v zaprtem steklenem kozarcu. Uživamo jo tako kot ostale kosmiče (npr. z jogurtom, mlekom, kot dodatek za malico ...)

Za pripravo kakavove ovsene kaše potrebujemo: 80 g ovsenih kosmičev, 3 dl vode, 1 žlico temnega kakava, pol žličke soli, 1 manjšo banano, 100 g skute.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, posolimo in dodamo kakav. Zalijemo z vodo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo štedilnika in kuhamo še 5 minut, da se kaša zgosti. Kašo serviramo v skodelico. Po vrhu damo skuto in narezano banano.

Nasvet: Sestavine se navedene za en obrok. Na koncu po želji posladkamo tako, da povrhu prelijemo z žlico medu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 22. junij 2014 / 11:12

V goste h kralju Matjažu

Peca, Kordeževa glava (2126 m) - Drugi najvišji vrh severnih Karavank. Lepotica z vzhoda, ki v svojem nedrju skriva številna naravna bogastva, eno najbolj znanih slovenskih legend, čudovito favno in f...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Pecivo za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva in različnih vrst kruha. Naj po stanovanju zadiši.

Nasveti / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Misel je kot veter

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Pojasnilo

V članku Delavci bodo polovico decembra doma, ki je bil objavljen na prvi in tretji strani petkovega Gorenjskega glasa, smo zapisali, da sta se upravi Goodyear Sava Tires in škofjeloškega...

Žirovnica / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Ob desetletnici občine in občinskem prazniku

Žirovnica - Ta teden se bo v občini Žirovnica zvrstilo več prireditev v počastitev desetletnice ustanovitve občine in občinskega praznika, ki ga v vaseh pod Stolom praznujejo 3....

Kronika / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Zidar še sestavlja zagovor

Bivši direktor jeseniškega Dominvesta Jožef Zidar je očitno stalen gost kranjske sodne stavbe, saj je menda zoper njega na sodišču vloženih kar 175 različnih zadev, največ na gospodarskem oddelku. Na...