Za okusen začetek dneva
Vsi imamo včasih dneve, ko zjutraj težje vstanemo ali težko začnemo nov dan. Če si bomo za zajtrk privoščili hrustljavo granolo s cimetom ali čokoladno ovseno kašo, bo vse skupaj precej lažje.
Za pripravo hrustljave granole s cimetom potrebujemo: 300 g ovsenih kosmičev, 6 žlic lanenega semena, 150 g mandljev, 100 g kokosove moke, 3 žlice medu, 6 žlic kokosove maščobe ali približno 100 g masla, 2 vaniljeva sladkorja, žličko in pol cimeta, ščepec soli.
Polovico lanenega semena zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka. Če imamo večje mandlje, jih prerežmo čez polovico. V skledi zmešamo ovsene kosmiče, zmleto laneno seme, celo laneno seme, kokosovo moko, mandlje, cimet, vaniljev sladkor in sol. V posodici posebej zmešamo med in maščobo ter vse skupaj segrejemo, da dobimo enotno maso. S tem prelijemo mešanico ovsenih kosmičev in dobro premešamo, da se vse sestavine razporedijo. Granolo razporedimo na velik pekač, prekrit s peki paprijem. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava.
Nasvet: Granolo hranimo v zaprtem steklenem kozarcu. Uživamo jo tako kot ostale kosmiče (npr. z jogurtom, mlekom, kot dodatek za malico ...)
Za pripravo kakavove ovsene kaše potrebujemo: 80 g ovsenih kosmičev, 3 dl vode, 1 žlico temnega kakava, pol žličke soli, 1 manjšo banano, 100 g skute.
V kozico stresemo ovsene kosmiče, posolimo in dodamo kakav. Zalijemo z vodo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo štedilnika in kuhamo še 5 minut, da se kaša zgosti. Kašo serviramo v skodelico. Po vrhu damo skuto in narezano banano.
Nasvet: Sestavine se navedene za en obrok. Na koncu po želji posladkamo tako, da povrhu prelijemo z žlico medu.