Čokoladna rum-kokosova torta

Iščete recept za najboljšo torto? Našli ste ga.

Za pripravo čokoladne rum-kokosove torte potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice moke, 1 zvrhano žlico kakava, 4 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za čokoladno kremo z rumom: 250 g sira mascarpone, 160 g temne čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic ruma, 1 rumov sladkor; za kokosovo kremo: 250 g sira mascarpone, 150 g bele čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic kokosove moke, 2 žlici ruma; za navlažitev in premaz biskvita: 2 žlici poljubne sadne marmelade, 1 dl mleka, 3 žlice ruma.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in kakava. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 20 minut. Čas peke je odvisen od višine biskvita in pečice. Če je biskvit dovolj pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Pečen biskvit prerežemo čez polovico in ohladimo.

Priprava čokoladne kreme z rumom: Čokolado nadrobimo v skodelico. En dl smetane zavremo in z njo prelijemo čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi in nastane gladka zmes. Nekoliko ohladimo. Z električnim mešalnikom razmešamo mascarpone sir in mu prilijemo rum ter nato še stopljeno čokolado. Dobro premešamo. Nazadnje ročno vmešamo še preostalo stepeno smetano (1,5 dl).

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in jo nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo mascarpone sir, kokosovo moko in rum. Prilijemo stopljeno belo čokolado, premešamo in vmešamo še stepeno sladko smetano (2 dl).

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s polovico toplega mleka in ruma. Premažemo z 1 žlico marmelade ter prekrijemo s čokoladno kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita, ki ga ravno tako namočimo in premažemo z marmelado. Prekrijemo s kokosovo kremo. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se povsem ohladi. Nato ji odstranimo tortni obod in jo po želji okrasimo.

Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 20 cm. V tem primeru pride malo višja tortica. Če imamo večji tortni model, količino sestavin ustrezno povečamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Deželne novice

Deželne novice, 25. julij 2008, št. 13

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 14. februar 2019 / 11:56

Želijo spodbuditi vajeništvo

Program vajeništva naj bi še bolj približal poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev. V Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli Kranj upajo, da bodo mladi v novem šolskem letu 2019/2...

Rekreacija / četrtek, 14. februar 2019 / 11:55

Pot ploščku v gol utirajo pod vodo

Prejšnji teden je v Kranju potekal mednarodni turnir v podvodnem hokeju, ki kljub zanimivi igri še zdaleč ni tako priljubljen kot hokej na ledu, bolj kot na hokej pa spominja na vaterpolo in potapljan...

Zanimivosti / četrtek, 14. februar 2019 / 11:47

V Kranju štirje pari dvojčkov

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj se je prvič zgodilo, da so se v istem obdobju bivanja štirikrat rodili dvojčki.

Nasveti / četrtek, 14. februar 2019 / 11:39

Čokoladna rum-kokosova torta

Iščete recept za najboljšo torto? Našli ste ga.

Kamnik / četrtek, 14. februar 2019 / 11:16

Eko Resorta ne bodo rušili

Tako je prepričan lastnik Slovenia Eco Resorta v Godiču pri Kamniku Matjaž Zorman, saj je pred dnevi prejel odločbo, ki ukrepe inšpekcij odlaga do uveljavitve prostorskega načrta, vendar največ za pet...