Čokoladna rum-kokosova torta

Iščete recept za najboljšo torto? Našli ste ga.

Za pripravo čokoladne rum-kokosove torte potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice moke, 1 zvrhano žlico kakava, 4 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za čokoladno kremo z rumom: 250 g sira mascarpone, 160 g temne čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic ruma, 1 rumov sladkor; za kokosovo kremo: 250 g sira mascarpone, 150 g bele čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic kokosove moke, 2 žlici ruma; za navlažitev in premaz biskvita: 2 žlici poljubne sadne marmelade, 1 dl mleka, 3 žlice ruma.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in kakava. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 20 minut. Čas peke je odvisen od višine biskvita in pečice. Če je biskvit dovolj pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Pečen biskvit prerežemo čez polovico in ohladimo.

Priprava čokoladne kreme z rumom: Čokolado nadrobimo v skodelico. En dl smetane zavremo in z njo prelijemo čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi in nastane gladka zmes. Nekoliko ohladimo. Z električnim mešalnikom razmešamo mascarpone sir in mu prilijemo rum ter nato še stopljeno čokolado. Dobro premešamo. Nazadnje ročno vmešamo še preostalo stepeno smetano (1,5 dl).

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in jo nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo mascarpone sir, kokosovo moko in rum. Prilijemo stopljeno belo čokolado, premešamo in vmešamo še stepeno sladko smetano (2 dl).

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s polovico toplega mleka in ruma. Premažemo z 1 žlico marmelade ter prekrijemo s čokoladno kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita, ki ga ravno tako namočimo in premažemo z marmelado. Prekrijemo s kokosovo kremo. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se povsem ohladi. Nato ji odstranimo tortni obod in jo po želji okrasimo.

Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 20 cm. V tem primeru pride malo višja tortica. Če imamo večji tortni model, količino sestavin ustrezno povečamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Gora ni nora ...

... nor je tisti, ki gre gor, pravi pregovor. To pa ne velja za vse, pač pa za tiste, ki se podajajo v gore nepripravljeni in nepremišljeno.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Dvajset let Hladnega piva

Zasedba Hladno pivo bo 20-letnico delovanja slovesno obeležila tudi pri nas.

Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Petkova vročica noči

V petek bo v Izbruhovem kulturnem bazenu največja 80`s Party v Kranju doslej. Večer so poimenovali Friday Night Fever.

Kranj / torek, 9. september 2008 / 07:00

Ceneje je z vlakom

Dijaki lahko tako pri prevozih z avtobusi kot z vlaki izkoristijo številne ugodnosti.

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Načrt za obnovo poškodovanih gozdov

Kranj - V julijskih neurjih je bilo v Sloveniji poškodovanih 14.400 hektarjev gozdov, popolnoma uničenih pa nad 600 hektarjev. Na Gorenjskem je bilo največ škode v gozdovih na ob...

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Razpis vnovič odprli

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v torek opolnoči prenehalo sprejemati vloge za javni razpis za pomoč nekdanjim pridelovalcem sladkorne pese (teh je b...