Čokoladna rum-kokosova torta
Iščete recept za najboljšo torto? Našli ste ga.
Za pripravo čokoladne rum-kokosove torte potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice moke, 1 zvrhano žlico kakava, 4 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za čokoladno kremo z rumom: 250 g sira mascarpone, 160 g temne čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic ruma, 1 rumov sladkor; za kokosovo kremo: 250 g sira mascarpone, 150 g bele čokolade, 250 ml sladke smetane, 5 žlic kokosove moke, 2 žlici ruma; za navlažitev in premaz biskvita: 2 žlici poljubne sadne marmelade, 1 dl mleka, 3 žlice ruma.
Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in kakava. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 20 minut. Čas peke je odvisen od višine biskvita in pečice. Če je biskvit dovolj pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Pečen biskvit prerežemo čez polovico in ohladimo.
Priprava čokoladne kreme z rumom: Čokolado nadrobimo v skodelico. En dl smetane zavremo in z njo prelijemo čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi in nastane gladka zmes. Nekoliko ohladimo. Z električnim mešalnikom razmešamo mascarpone sir in mu prilijemo rum ter nato še stopljeno čokolado. Dobro premešamo. Nazadnje ročno vmešamo še preostalo stepeno smetano (1,5 dl).
Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in jo nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo mascarpone sir, kokosovo moko in rum. Prilijemo stopljeno belo čokolado, premešamo in vmešamo še stepeno sladko smetano (2 dl).
Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s polovico toplega mleka in ruma. Premažemo z 1 žlico marmelade ter prekrijemo s čokoladno kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita, ki ga ravno tako namočimo in premažemo z marmelado. Prekrijemo s kokosovo kremo. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se povsem ohladi. Nato ji odstranimo tortni obod in jo po želji okrasimo.
Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 20 cm. V tem primeru pride malo višja tortica. Če imamo večji tortni model, količino sestavin ustrezno povečamo.