Godlo so skuhali: Zalka Jovanovič (prva z leve), Kristina Tušek (druga z leve) in tretji z leve Brane Štular, na sliki tudi Marko Kogovšek, Žanko Rebernik, Damjana Pečnik in Francka Stružnik. / Foto: Janez Kuhar

Godla je imenitno teknila

Člani Turističnega društva Šenčur se tudi letos niso izneverili tradiciji: skuhali in postregli so svojo tradicionalno zimsko jed, godlo.

Šenčur – V soboto so v prostore turističnega društva v Šenčurju vse do srede popoldneva prihajali domačini in drugi, ki jim diši tradicionalna šenčurska godla. To je jed, ki so jo običajno kuhali ob kolinah in je značilna predvsem za gorenjski okoliš. V Šenčurju pa jo kuhajo še malo drugače kot drugje in po receptu starejših šenčurskih gospodinj jo pripravljajo tudi v turističnem društvu. Kot je povedala predsednica društva Damjana Pečnik, ki je bila v soboto skupaj z drugimi zaposlena pri strežbi šenčurske godle, jo vsako zimo skuhajo dvakrat, letos jo bodo znova 16. februarja. Po značilni šenčurski jedi se je poimenovalo tudi društvo Godlarji, ki vsako leto prireja daleč naokoli znano pustno povorko, na njej nobeno leto ne manjka kotel s kuhanjem godle.

Tokrat so jo v turističnem društvu skuhali 160 litrov, glavni kuharici ista bili Zalka Jovanovič in Kristina Tušek, pri tem jima je vešče asistiral Brane Štular. Godla je jed, ki jo pripravijo iz ješprenja, kaše in svinjske krvi, pripravijo jo na svinjski masti, s čebulo, česnom in nekaterimi začimbami. Obilno jo zabelijo z ocvirki in ponudijo s krompirjem v oblicah. Takšno kosilo si je v soboto privoščilo precejšnje število Šenčurjanov, na godlo so prišli iz bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajev, mnogi pa jo odnesejo tudi domov. Posebnost šenčurske godle v primerjavi s to jedjo drugod je v svinjski krvi, ki pa jo je po pripovedi šenčurskih kuharjev vse težje dobiti. Drugje so godlo pripravljali iz obarnika, tekočine, ki je ostala od obarjanja krvavic. Takšne se je iz svojega otroštva spomnila tudi ena od obiskovalk, ki pa se je zlahka navadila okusa šenčurske godle. Tudi ostali jedci so pritrdili, da jim odlično tekne. V soboto so jim godlo postregli: Žanko Rebernik, Francka Stružnik, Marko Kogovšek, Rado Snedic, Damjana Pečnik, Branka Kuhar, Vinko Mesec in Anita Žun Mesec. Nič jih ni skrbelo, da bi je kaj ostalo, saj kljub veliki količini vedno poide.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...