Godlo so skuhali: Zalka Jovanovič (prva z leve), Kristina Tušek (druga z leve) in tretji z leve Brane Štular, na sliki tudi Marko Kogovšek, Žanko Rebernik, Damjana Pečnik in Francka Stružnik. / Foto: Janez Kuhar

Godla je imenitno teknila

Člani Turističnega društva Šenčur se tudi letos niso izneverili tradiciji: skuhali in postregli so svojo tradicionalno zimsko jed, godlo.

Šenčur – V soboto so v prostore turističnega društva v Šenčurju vse do srede popoldneva prihajali domačini in drugi, ki jim diši tradicionalna šenčurska godla. To je jed, ki so jo običajno kuhali ob kolinah in je značilna predvsem za gorenjski okoliš. V Šenčurju pa jo kuhajo še malo drugače kot drugje in po receptu starejših šenčurskih gospodinj jo pripravljajo tudi v turističnem društvu. Kot je povedala predsednica društva Damjana Pečnik, ki je bila v soboto skupaj z drugimi zaposlena pri strežbi šenčurske godle, jo vsako zimo skuhajo dvakrat, letos jo bodo znova 16. februarja. Po značilni šenčurski jedi se je poimenovalo tudi društvo Godlarji, ki vsako leto prireja daleč naokoli znano pustno povorko, na njej nobeno leto ne manjka kotel s kuhanjem godle.

Tokrat so jo v turističnem društvu skuhali 160 litrov, glavni kuharici ista bili Zalka Jovanovič in Kristina Tušek, pri tem jima je vešče asistiral Brane Štular. Godla je jed, ki jo pripravijo iz ješprenja, kaše in svinjske krvi, pripravijo jo na svinjski masti, s čebulo, česnom in nekaterimi začimbami. Obilno jo zabelijo z ocvirki in ponudijo s krompirjem v oblicah. Takšno kosilo si je v soboto privoščilo precejšnje število Šenčurjanov, na godlo so prišli iz bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajev, mnogi pa jo odnesejo tudi domov. Posebnost šenčurske godle v primerjavi s to jedjo drugod je v svinjski krvi, ki pa jo je po pripovedi šenčurskih kuharjev vse težje dobiti. Drugje so godlo pripravljali iz obarnika, tekočine, ki je ostala od obarjanja krvavic. Takšne se je iz svojega otroštva spomnila tudi ena od obiskovalk, ki pa se je zlahka navadila okusa šenčurske godle. Tudi ostali jedci so pritrdili, da jim odlično tekne. V soboto so jim godlo postregli: Žanko Rebernik, Francka Stružnik, Marko Kogovšek, Rado Snedic, Damjana Pečnik, Branka Kuhar, Vinko Mesec in Anita Žun Mesec. Nič jih ni skrbelo, da bi je kaj ostalo, saj kljub veliki količini vedno poide.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 31. januar 2019 / 18:20

Ostal bi še en teden

Obstajajo taki, ki sredi belega dne sanjarijo o dopustu pod palmami, o plaži s snežno belim peskom, v eni roki s knjigo, v drugi s koktajlom. Spet drugi si tovrstno poležavanje privoščijo, tretji p...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. februar 2015 / 16:55

Domelov model dobro deluje

Minuli teden so v Domelu v Železnikih gostili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in še nekatere predstavnike vlade.

Kronika / ponedeljek, 2. februar 2015 / 16:28

Po terenu vlačil cela drevesa

Na Okrajnem sodišču v Kranju poteka kazenski postopek zoper razvpitega trgovca z lesom Franca Branka Vodiška, ki mu kranjsko tožilstvo očita kaznivo dejanje uničenja gozda na območju Bohinja.

Tržič / ponedeljek, 2. februar 2015 / 16:27

Prebivalci Ročevnice še v skrbeh

Župan Borut Sajovic je sklical sestanek krajanov Ročevnice, ki tudi zaradi nevestnega dela občinskih uslužbencev pred četrt stoletja lahko celo ostanejo brez funkcionalnih zemljišč, ki so jih krajani...

GG Plus / ponedeljek, 2. februar 2015 / 16:25

Spektakel z duhovnim sporočilom

Po šestih letih premora bodo v Škofji Loki ponovno uprizorili Škofjeloški pasijon, ki ga je leta 1721 napisal loški kapucin pater Romuald Marušič in predstavlja najstarejše ohranjeno dramsko besedilo...

Razvedrilo / ponedeljek, 2. februar 2015 / 16:24

Glasba, ki navdihuje

»V tej glasbeni zvrsti je nekaj posebnega. Človeka res navdihuje,« o narodnozabavni glasbi pravi Aljaž Miklavčič - Oberkrainer, ki na Radiu Kranj pripravlja novo oddajo Domače viže z Aljažem.