Pogosto se dogaja, da pacient namesto tega, da se za nenujno stanje naroči na pregled k izbranemu zdravniku, raje obišče urgentno ambulanto v nočnem času, kjer pričakuje, da ne bo čakal. Tudi to želijo odpraviti z zaračunavanjem nenujnih storitev. / Foto: Tina Dokl

Zaračunavali bodo nenujne storitve

V sedmih urgentnih ambulantah Osnovnega zdravstva Gorenjske bodo s ponedeljkom začeli zaračunavati nenujne zdravstvene storitve. Odstranitev klopa bo na primer stala trideset evrov. Z ukrepom naj bi zagotovili boljšo dostopnost pacientom, ki nujno pomoč dejansko potrebujejo.

Kranj – Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je na sredini novinarski konferenci povedal, da so se za ukrep zaračunavanja nenujnih zdrav­stvenih storitev v ambulantah nujne medicinske pomoči in dežurnih ambulantah na Gorenjskem odločili zato, da bodo zagotovili boljšo dostopnost pacientom, ki nujno pomoč dejansko potrebujejo. Obisk teh ambulant se namreč povečuje, od tega je nenujnih stanj od deset do več kot petdeset odstotkov. »Nenujni obiski vodijo v preobremenjenost urgentnih ekip, posledice preobremenjenosti so lahko zamuda pri zdrav­ljenju resno bolnih, slabša kakovost oskrbe, nezadovoljstvo bolnikov in ne nazadnje neučinkovitost sistema zdravstvene oskrbe. Ena od možnosti, kako zmanjšati število nenujnih obiskov v ambulantah za nujno medicinsko pomoč, je zaračunavanje,« je pojasnil Veternik. Kot je tudi poudaril, imajo za ta ukrep, za katerega so se že odločili nekateri javni zdrav­stveni zavodi drugje po Sloveniji, pravno podlago. Strokovni vodja OZG asist. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., je ob tem poudaril, naj pacienti, ki niso prepričani o tem, ali je njihovo stanje urgentno ali ne, urgentno ambulanto seveda obiščejo.

Pri OZG so pripravili seznam samoplačniških storitev s cenikom nenujnih storitev v ambulantah nujne medicinske pomoči. Ukrep bo začel veljati s ponedeljkom, 14. januarja.

Za izdajo napotnic za nenujne in naročene preglede boste odšteli dvajset evrov, za zdravstvene ukrepe zaradi alkoholnega opoja 150 evrov (in plačali kilometrino), za odstranitev klopa in pregled v zvezi s kožnimi spremembami po ugrizu klopa trideset evrov, enaka bo cena za izpiranje ušes. Za nenujno cepljenje proti tetanusu pred potovanjem vam bodo zaračunali 25 evrov, za predpisovanje kronične terapije dvajset evrov. Za bolezenska stanja, kot so vraščeni nohti, ki jih ima bolnik že več tednov, razni otiščanci, pregled zaradi površinskih ran in odrgnin, ki so starejšega datuma in so brez znakov vnetja, boste plačali trideset evrov. Preventivni pregledi pred potovanji vas bodo stali petdeset evrov, pregled in predpisovanje terapije zaradi glistavosti trideset evrov, zdravniško potrdilo in opravičilo, ki je v pristojnosti izbranega zdravnika, pa 61 evrov. Jože Veternik je povedal, da cenik ni enoten za celotno Slovenijo, so pa cene OZG primerljive z drugimi zavodi, ki so ta ukrep že začeli izvajati.

V Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja je opredeljeno, da nujna medicinska pomoč vključuje storitve oživljanja, storitve, potrebne za ohranjanje življenjskih funkcij, za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. Storitve se zagotavljajo do stabilizacije življenjskih funkcij oziroma do začetka zdravljenja na ustreznem mestu. Nujni reševalni prevozi so vključeni v storitve nujne medicinske pomoči.

OZG ima na Gorenjskem sedem ambulant nujne medicinske pomoči; v Kranju, Radovljici, Škofji Loki, Bohinju, Tržiču, na Bledu in Jesenicah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 24. maj 2015 / 22:39

Sklede, skodelice in šivalni stroji

Kokrica – Dve osrednji kokrški društvi – turistično in upokojensko – sta pripravili boljši sejem v dvorani kulturnega doma na Kokrici. Doslej so ga organizirali vsak tretji konec tedna v mesecu, se...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Nova kulturna dvorana v Besnici

V Besnici še vedno nista urejeni kanalizacija in čistilna naprava. Sodelujoče prebivalce smo vprašali, ali menijo, da je to nujna naložba v Besnici. Pred nekaj meseci so v Besnici uredili in obno...

Kronika / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Na Hrušici jim ni nikoli dolgčas

Širok nabor nalog policijske postaje za izravnalne ukrepe na Hrušici

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Neusklajeno z gospodarstvom

Gospodarski minister Radovan Žerjav je predstavil nabor 155 ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu. Mikro in mala podjetja lažje do kreditov.

Naklo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Kompromis na škodo otrok?

Temeljni kamen za nov vrtec v Naklem bi morali položiti spomladi 2013. Nekaj pripomb je bilo na spremenjene prostorske načrte.

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Poljče bodo posodobili

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je lani po treh letih spet pozitivno poslovala. V bližnji prihodnosti načrtuje posodobitev posestva Poljče.