Čokoladna torta z banano
Torta, ki jo imamo radi ne le zaradi izvrstnega okusa, temveč tudi zaradi njene hitre in enostavne priprave.
Za pripravo čokoladne torte z banano potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 30 g temnega kakava, 4 žlice čokoladnega namaza, 1 pecilni prašek; za kremo: 7,5 dl smetane, 4 žlice čokoladnega namaza, 4 banane, 2 žlici marmelade; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za okrasitev: stepena smetana.
Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav ter pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto stepemo in jim primešamo čokoladni namaz. Dodamo tretjino snega. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje s t. i. spatulo (z lopatico, in ne z električnim mešalnikom) vmešamo še preostali sneg iz beljakov. Maso za biskvit razporedimo v okrogel pekač in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut. Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem (na njem ne sme ostati ostankov biskvita). Biskvit ohladimo in ga prerežemo čez polovico, tako da dobimo dva biskvita.
Priprava kreme: Smetano stepemo in nato vanjo vmešamo čokoladni namaz.
Sestavljanje torte: Banane olupimo ter jih narežemo na kolobarje. Mleko pogrejemo in mu prilijemo rum. Okrog prvega biskvita položimo tortni obod. Biskvit namočimo s polovico mleka in ga premažemo z žlico marmelade. Obložimo ga s polovico pripravljenih banan in prekrijemo s polovico kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ki ga navlažimo s preostalim mlekom in premažemo z marmelado. Ravno tako ga obložimo s preostalimi bananami in ga prekrijemo s preostalo kremo. Torto položimo za nekaj ur v hladilnik, da se povsem ohladi. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod in jo okrasimo s stepeno smetano.
Nasvet: Če želimo, da je v torti bolj izražen bananin okus, narežemo eno dodatno banano na koščke ter jo vmešamo v čokoladno kremo.