Mario Siedler

Odtenki bele in okusov

V Vili Podvin so se odločili, da povežejo hrvaško in slovensko kulinariko; v Ljubljani pa se je oglasil direktor turističnega urada Obertauern Mario Siedler v družbi predstavnice za tisk Andree Rohrbacher.

Mario Siedler nam je v ljubljanskem hotelu Cubo tudi tokrat približal avstrijsko smučišče, ki je primerno za dnevni obisk z avtom, znano pa je tudi po svojih odličnih večernih zabavah in raznoliki ponudbi za tiste, ki ne smučajo ali jih zanimajo kakšne druge zimske športne radosti. Zelo priljubljeno je pri družinah, poseben dan ali dni pa pri njih namenijo tudi ženskam. Letos so se posvetili celo zimski romantični izkušnji, ki vzbudi v nas prijetne spomine na otroštvo: recimo vožnja na saneh s konjsko vprego. Kadar zmrzne Johannesov slap, pridejo na svoj račun v Obertauernu celo ljubitelji lednega plezanja. Tehnična novost smučišča je Plattenkarbahn, kombinirana žičnica osemsedežnice in gondole za deset oseb; zabavnejša pa decembrski adventni sejem, ki se začne že konec novembra.

Obertauern ima sto kilometrov prog, od tega največ lahkih, nekaj malega je »črnih«. Tu snega nikoli ne primanjkuje. Letos je prvič snežilo že avgusta, potem septembra, smučarski cirkus pa odprejo 21. novembra. Sezona traja do maja. S »ski openingom« so začeli že pred 35 leti, sčasoma so se mu pridružila tudi druga pustolovska in glasbena dogajanja na smučišču. Konec zimske sezone pa napove aprilska prireditev Gamsleiten Kriterium, ko iščejo zaklad v snegu in se največji srečnež domov odpelje z novim bavarskim lepotcem – in tu se je tudi Slovencem že nasmehnila sreča.

V Vili Podvin pa so se tokrat odločili, da organizirajo večerjo, na kateri so povezali hrvaško in slovensko kulinariko. Pravijo, da so tako martinovali po njihovo, za prav martinovega željne goste pa so v soboto pripravili posebno Martinovo kosilo z vinarjem Fornazaričem. Petkov večer pa je bil namenjen ljubiteljem lokalnih okusov s hrvaškim in slovenskim pridihom – moči sta združila prva kuhalnica Vile Uroš Štefelin in hrvaški kuhar Vinko Frlan iz Stacije Kovačići nad Opatijo. Za vinsko spremljavo so poskrbela vina Nikola Benvenutija iz Motovuna. Sta pa kuharja malce zamenjala sestavine: tako se je na primer Uroš poigral z boškarinom, avtohtono pasmo goveda iz Istre, medtem ko so Vinku zaupali Fondinega brancina in Zupanovo postrv. Začela sta pompozno in tudi zaključila tako; za sladico sta poskrbela oba: združila pa sta okuse kostanja, čokolade in jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / torek, 15. november 2011 / 07:00

Kranjčanka

Kranjčanka, 15. november 2011, št. 11

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 22:15

Nevihta od rojstva do katarze

V Galeriji Janeza Puharja v Stolpu Škrlovec so odprli 29. samostojno fotografsko razstavo Vasje Doberleta, ki nosi naslov Deževna simfonija in bo na ogled vse do 21. novembra. Mineva petdeset let,...

Zanimivosti / četrtek, 15. november 2018 / 22:12

V spomin trem slikarjem

Na njihovi rojstni hiši na Poti v Skale so v petek odkrili spominsko ploščo, s katero so trajno zaznamovali spomin na tri slikarje iz rodbine Sedejev: Maksima, Janeza in Pavla.

Mularija / četrtek, 15. november 2018 / 22:12

Ples in glasba povezala učence

Predzadnji konec tedna v oktobru so v gorenjski enoti Waldorfske šole Ljubljana v Naklem gostili osemnajst učencev in dva učitelja iz nemške waldorfske šole v Kleinmachnowu.

Zanimivosti / četrtek, 15. november 2018 / 22:10

Željko je pretekel newyorški maraton

Jeseničan Željko Najdek je prvi Slovenec s statusom osebe s posebnimi potrebami, ki je pretekel sloviti maraton v New Yorku. Na enem najtežjih maratonov na svetu je tekel brez težav in dosegel celo sv...

Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 18:07

Srečali so se lesarji

V Gostilni Starman v Škofji Loki so praznovali petdeseto obletnico zaključka šolanja sošolci lesnega oddelka, L. IV. A, takratne Srednje tehnične šole za kemijo, metalurgijo, rudarstvo, lesarstvo in p...