Mario Siedler

Odtenki bele in okusov

V Vili Podvin so se odločili, da povežejo hrvaško in slovensko kulinariko; v Ljubljani pa se je oglasil direktor turističnega urada Obertauern Mario Siedler v družbi predstavnice za tisk Andree Rohrbacher.

Mario Siedler nam je v ljubljanskem hotelu Cubo tudi tokrat približal avstrijsko smučišče, ki je primerno za dnevni obisk z avtom, znano pa je tudi po svojih odličnih večernih zabavah in raznoliki ponudbi za tiste, ki ne smučajo ali jih zanimajo kakšne druge zimske športne radosti. Zelo priljubljeno je pri družinah, poseben dan ali dni pa pri njih namenijo tudi ženskam. Letos so se posvetili celo zimski romantični izkušnji, ki vzbudi v nas prijetne spomine na otroštvo: recimo vožnja na saneh s konjsko vprego. Kadar zmrzne Johannesov slap, pridejo na svoj račun v Obertauernu celo ljubitelji lednega plezanja. Tehnična novost smučišča je Plattenkarbahn, kombinirana žičnica osemsedežnice in gondole za deset oseb; zabavnejša pa decembrski adventni sejem, ki se začne že konec novembra.

Obertauern ima sto kilometrov prog, od tega največ lahkih, nekaj malega je »črnih«. Tu snega nikoli ne primanjkuje. Letos je prvič snežilo že avgusta, potem septembra, smučarski cirkus pa odprejo 21. novembra. Sezona traja do maja. S »ski openingom« so začeli že pred 35 leti, sčasoma so se mu pridružila tudi druga pustolovska in glasbena dogajanja na smučišču. Konec zimske sezone pa napove aprilska prireditev Gamsleiten Kriterium, ko iščejo zaklad v snegu in se največji srečnež domov odpelje z novim bavarskim lepotcem – in tu se je tudi Slovencem že nasmehnila sreča.

V Vili Podvin pa so se tokrat odločili, da organizirajo večerjo, na kateri so povezali hrvaško in slovensko kulinariko. Pravijo, da so tako martinovali po njihovo, za prav martinovega željne goste pa so v soboto pripravili posebno Martinovo kosilo z vinarjem Fornazaričem. Petkov večer pa je bil namenjen ljubiteljem lokalnih okusov s hrvaškim in slovenskim pridihom – moči sta združila prva kuhalnica Vile Uroš Štefelin in hrvaški kuhar Vinko Frlan iz Stacije Kovačići nad Opatijo. Za vinsko spremljavo so poskrbela vina Nikola Benvenutija iz Motovuna. Sta pa kuharja malce zamenjala sestavine: tako se je na primer Uroš poigral z boškarinom, avtohtono pasmo goveda iz Istre, medtem ko so Vinku zaupali Fondinega brancina in Zupanovo postrv. Začela sta pompozno in tudi zaključila tako; za sladico sta poskrbela oba: združila pa sta okuse kostanja, čokolade in jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Država treh narodov

Bosna in Hercegovina je država raznolikosti - zanimiva s turističnega, a še vedno pereča s političnega stališča.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posame...

Jesenice / petek, 16. november 2007 / 07:00

Po Dunaju znova Dunaj

Potem ko so hokejisti Acronija Jesenic prejšnji petek v dramatičnem obračunu premagali ekipo Vienne Capitals, jih nov obračun z Dunajčani čaka že danes zvečer.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Jeseniški planinci obnavljajo postojanke

V prihodnje jih čaka velika ekološka investicija - gradnja čistilne naprave pri eni od postojank v Julijskih Alpah, najverjetneje pri Erjavčevi koči.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Razgibano leto za folkloriste

KUD Triglav Slovenski Javornik-Jesenice že 16 let skrbi za kvalitetno ljubiteljsko ustvarjalnost.

Jezersko / petek, 16. november 2007 / 07:00

Celo na Jezerskem oporečna voda

Oktobra so morali na Jezerskem teden dni prekuhavati vodo, ker je bilo zajetje Anclovo onesnaženo.