Maxx Panizzari in Matjaž Šink, Italijan in Slovenec, bradata in nasmejana mojstra, ki sta navdušila s pojavo in delom.

Svet organskih okusov

Mama Paula je dobila svoj kotiček v kamniški deželi nakupov; odzvali smo se na povabilo Biotehniškega centra Naklo na dogodek Bio 2.1, kjer je beseda tekla o ekološki hrani in izdelkih ter tudi o okusih.

V kamniški deželi nakupov smo prvo soboto v novembru opazili novo podobo lokala, sedaj Kavarnico mama Paula. Njen novi najemnik so Kotarjevi iz Britofa in ob uvodu v novo obdobje smo srečali vso družino: očeta Dejana, mamo Alenko, hčer Hano, pomagal pa je tudi najmlajši, sin Jure. Družina je znana tudi po svojem udejstvovanju pri kranjskih lionistih in rotarijcih. V centru kamniške Qlandie je bil tako kar velik živžav, marsikdo si je v kavarnici privoščil kavo, zraven pa so ga pogostili z majhno in okusno blejsko rezino, medtem ko je najmlajše bolj zanimala pokovka.

Pred časom pa se je na Ljub­ljanskem gradu ustavil Jeff Arnett, glavni destilar prepoznavne blagovne znamke ameriškega viskija. Obiskovalci so na posebnem dogodku lahko pokušali in spoznavali priljubljeno ognjeno vodo, predvsem iz Lynchburga. Imeli pa so tudi odlično priložnost destilarja spoznati osebno, se pobliže seznaniti z njegovim delom. Dogodek je povezovala Bernarda Žarn, za glasbo pa skrbela skupina Hamo & Tribute 2 Love.

Kaj pa se zgodi, če se v kuhinji združijo ekološko pridelana živila iz Italije ter izdelki, ki jih ustvarjajo mladi v Biotehniškem centru Naklo? Kako najbolje skuhati in uživati v italijanski in slovenski ekološki hrani? Na ti vprašanji sta v praksi poskušala odgovoriti kuharja Maxx Panizzari ter Matjaž Šink. Prvi je Italijan, ki sedaj živi v Ljubljani, Matjaža pa že nekaj časa navdušujejo arabski okusi. Je kuharski mojster v kuhinji Libanonske meze in drugi užitki v naši prestolnici, a marsikdo se spominja, da ga je zelo zanimala tudi domača, slovenska kuhinja. Kljub ljubezni do novih sestavin zanimanje za domače okuse ohranja.

Kuharja sta imela tokrat sicer bolj spremljevalno vlogo: lotila sta se namreč priprave jedi, v katerih so se mešali italijanski okusi z gorenjskimi in so vsebovale domače ekološko pridelane sestavine oziroma sta jih poskušala združiti z okusi iz ekoloških izdelkov iz Italije, ki jih uvaža in jih je istočasno predstavil prisotnim na dogodku James Nevati. Tokratno kosilo je bilo sicer bolj degustacijske narave, a je vseeno vsebovalo osem hodov. In okusi, ki so nastali iz italijansko-gorenjskih dobrot, so navdušili prav vse. Uživali smo vse od uvodne parmezanove panakote do ajdove kaše z zanimivimi sopotniki na krožniku, špagetov v barvi pese do juhe v družbi krekerja in končne sladice. Nevati je povedal tudi marsikaj zanimivega na temo ekološko pridelane hrane v Italiji, odgovoril na vprašanje, kako izbrati ekološki izdelek in zakaj, ter izrazil mnenje, da organska prehrana še zdaleč ni le modna muha.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 1. november 2020 / 13:30

Umrlo 25 bolnikov, največ do zdaj

Ljubljana – Včeraj so v Sloveniji na koronavirus testirali 4807 oseb in potrdili 1342 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,92 odstotka. Hospitaliziranih je 821 oseb, intenzivno terapij...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 18. marec 2018 / 21:19

Merkur izboljšal dobičkonosnost

Nakelska družba Merkur trgovina je lani ustvarila več kot devet milijonov evrov dobička iz poslovanja, desetino so ga namenili za nagrajevanje zaposlenih.

Gospodarstvo / nedelja, 18. marec 2018 / 21:19

V Petrolu predlagajo šestnajst evrov dividende

Kranj – Delničarji Petrola bodo na skupščini 26. aprila v osrednji točki dnevnega reda obravnavali poročila o lanskem poslovanju in o uporabi bilančnega dobička. Uprava predlaga, da bi ves bilančni...

Zanimivosti / nedelja, 18. marec 2018 / 21:16

Najvažnejša točka v izobrazbi slepih

Naučiti se branja in pisanja, prirejenega prav za slepe, je ena izmed najvažnejših točk v izobrazbi slepega. Tako pravi zapis na hrbtni strani monografije o Minki Skaberne, ki je pred stoletjem ust...

GG Plus / nedelja, 18. marec 2018 / 21:11

Dediščina industrializacije

V sedemdesetih letih so kustosi Gorenjskega muzeja začeli raziskovati tudi teme iz novejšega časa po letu 1945. Na terenu so zbirali predmete, fotografije in drugo dokumentarno gradivo.

GG Plus / nedelja, 18. marec 2018 / 16:38

Slepim berejo tudi dramski igralci

Pred kratkim je stoto obletnico svojega nastanka praznovala Knjižnica slepih in slabovidnih v Ljubljani, ki je dobila ime po svoji ustanoviteljici Minki Skaberne, Kranjčanki, ki je imela veliko zaslug...