Nekdanji sošolci v družbi prof. Jožeta Varla in učitelja Andreja Perneta. Druženje po tolikih letih je bilo ganljivo. / Foto: Janez Kuhar

Spomnili so se šolskih dni

V Cerkljah so se srečali nekdanji sošolci, rojeni leta 1948. Prijetnega druženja, na katerem so oživeli številni spomini na šolske dni, se je udeležilo štirideset sedemdesetletnikov.

V gostišču Češn­ar v Cerkljah je bilo pred dobrim tednom jubilejno srečanje krajanov – sošolcev, rojenih leta 1948, ki so letos že ali pa še bodo praznovali sedemdeseti rojstni dan in so nekoč obiskovali osnovno šolo v Adergasu, Sangradu, na Šenturški Gori, Olševku, v Zalogu in Cerkljah. Srečanje, ki sta ga organizirali Anica Fajon in Marija Stele, je bilo namenjeno predvsem druženju, pogovorom in obujanju spominov na preteklost. Minilo je v sproščenem vzdušju, čustveno in prisrčno. Prvič so srečanje organizirali ob 60-letnici; tedaj se je javilo 76 sošolcev, prisotnih pa jih je bilo 46. Tokratnega srečanja se je udeležilo štirideset od skupno še živih šestdeset sošolcev, 15 pa jih je že umrlo. Med sošolci, ki so žal že pokojni, je bil tudi Franci Šuštar, župnik, doma iz Pšate pri Cerkljah. Nadvse veseli pa so bili, da sta se praznovanja udeležila tudi prof. Jože Varl, ki je na šoli učil zgodovino in slovenščino, ter predmetni učitelj Andrej Perne, ki jih je učil angleškega in nemškega jezika.

Leto 1948 je bilo sicer zelo plodno, saj je bilo tega leta rojenih kar 93 otrok. Po končani osnovni šoli so šli vsak po svoji poti v življenje. Veliko med njimi je bilo uspešnih obrtnikov oz. podjetnikov. Štirje živijo v tujini: v Kanadi, Srbiji in dva v Nemčiji.

»Življenje niso dnevi, ki so minili, ampak so dnevi, ki smo si jih zapomnili,« je poudarila Anica Fajon. Poleg nje je prisotne nagovoril še gostitelj srečanja Zvone Erjavšek, nekdanjim učencem pa se je za vabilo in dobrodošlico zahvalil prof. Jože Varl, sicer tudi ustanovitelj in urednik šolskega glasila Odmevi izpod Krvavca in častni občan Cerkelj.

Za oba učitelja so povedali, da sta bila stroga, a poštena pri ocenjevanju. Posebej zanimivo je bilo obujanje spominov in lahko smo slišali tudi kakšno veselo in resnično anekdoto. Oživeli so mladostni spomini iz šolskih dni, ki so polepšali druženje do večernih ur. »Prof. Jože Varl nam je ob vstopu v razred najprej povedal napake, kaj smo ušpičili ali naredili narobe v preteklem dnevu oziroma tednu. Nikoli pa ni poimensko poimenoval učenca, ampak je dejal, eni so to narobe naredili,« je povedal Iztok Kadunc. Dobro se tudi spominjajo, da je učitelj Perne imel pri sebi vedno šop ključev. Če kdo ni poslušal njegove razlage, ga je hitro »zbrihtal« s ključi in je bil že pri pouku, nam je povedal Andrej Grilc. Če si bil slučajno v šoli kdaj tepen, si doma nisi nikoli upal povedati, ker bi jih še doma dobil po zadnji plati.

Na srečanju so tudi zapeli. Za prijetno razpoloženje sta poskrbela z igranjem na harmoniki 70-letnika Lojze in Franci Osterman, nekdanje sošolke Marija Stele, Marinka Rupar, Anica Omers, Marinka Jenko, Mici Blaž in Marinka Štern pa so za jubilejno srečanje pripravile okusno domače pecivo. Izrečenih je bilo veliko prijetnih besed, čestitk in lepih želja. Srečanje se je končalo v poznopopoldanskem času z besedami: ponovno si vzemimo čas in se vidimo v isti družbi že čez leto dni na kavi Pod Jenkovo lipo v Dvorjah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 24. september 2018 / 08:50

Goriška brda so zanj nebesa na zemlji

Graeme Chuter je Britanec, ki že šestnajst let živi na Gorenjskem. V Slovenijo, takrat v Kranjsko Goro, ga je pripeljalo delo; deželo pa je kaj hitro vzljubil.

Objavljeno na isti dan


Volitve 2019 / ponedeljek, 5. november 2018 / 17:38

Okrogla miza o primestnem potniškem prometu

Domžale – Občinski odbor Stranke Alenke Bratušek Domžale vabi na okroglo mizo o primestnem javnem potniškem prometu, ki bo danes, 5. novembra, ob 18. uri v Knjižnici Domžale. Moderator pogovora bo...

Slovenija / ponedeljek, 5. november 2018 / 16:10

Povprečna starost umrlih se zvišuje

V zadnjih tridesetih letih se je zvišala za devet let.

Gorenjska / ponedeljek, 5. november 2018 / 16:10

Mreže prevozov na Gorenjskem še ni

Naši bralci nas pogosto sprašujejo, ali kje na Gorenjskem obstaja možnost brezplačnih prevozov za starejše. Pred leti je namreč v Škofji Loki zaživela mreža Matija, ki je pod imenom Prostofer (prostov...

Slovenija / ponedeljek, 5. november 2018 / 16:09

Upokojenci zahtevajo uresničevanje koalicijske pogodbe

Upokojenci od vlade zahtevajo, da začne uresničevati zaveze iz koalicijske pogodbe, povezane z njihovim položajem. Ključen je postopen dvig odmernega odstotka za pokojnino, pričakujejo pa tudi redno u...

Razvedrilo / ponedeljek, 5. november 2018 / 16:04

Spomnili so se šolskih dni

V Cerkljah so se srečali nekdanji sošolci, rojeni leta 1948. Prijetnega druženja, na katerem so oživeli številni spomini na šolske dni, se je udeležilo štirideset sedemdesetletnikov.