Tortilje z bučo in piščancem

Mnogo mislijo, da oranžne buče niso veliko več kot le dekoracija za noč čarovnic ali obrok za mesojedcem priljubljeno žival. Pa vendar so te oranžne »žoge« vir mnogih vitaminov in mineralov, zaradi katerih bi bilo koristno, da jih bi uživali tudi ljudje in ne samo pujsi. Vseeno zadnja leta dobivajo v humani prehrani vse večji pomen, saj jedem poleg zdravju koristnih snovi dajo tudi odličen okus.

Za pripravo tortilj z bučo in piščancem potrebujemo: 4 velike tortilje, 1 manjšo bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke rdeče paprike, pol žličke zrnatega česna, 1 šopek drobnjaka ali peteršilja, 4 žlice grškega jogurta, 150 g naribanega sira, 2 žlici olja, sol.

Za nadev tortilj se najprej lotimo priprave bučnega nadeva: bučo razkosamo, ji odstranimo semena ter jo olupimo. Narežemo jo na manjše kocke. Ponev segrejemo in prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo s ščepcem soli in prilijemo vodo ali jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 15 minut. Nato potresemo z mleto rdečo papriko, zrnatim česnom in drobnjakom. Dobro premešamo in pustimo stati v pokriti posodi, dokler ne pripravimo preostalih sestavin za tortilje.

Piščančji nadev pripravimo tako, da piščančji file narežemo na krajše trakove in ga na rahlo posolimo in potresemo s ščepcem mlete rdeče paprike. Ponev segrejmo, prilijemo žlico olja in na njem na hitro popečemo piščančje trakove.

Nato se lotimo nadevanja in zvijanja tortilj: vsako tortiljo po sredini premažemo z žlico grškega jogurta. Nanj razporedimo četrtino bučnega nadeva in četrtino pečenih piščančjih trakov. Prekrijemo s pestjo naribanega sira. Robove tortilj zapognemo ter jo zvijemo. Tortilje položimo v pekač in jih posujemo s preostalim naribanim sirom. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 20 minut.

Nasvet: Namesto grškega jogurta lahko uporabimo kislo smetano ali mlečni namaz. Za bučni nadev je najbolj primerna buča hokaido.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 17. maj 2014 / 08:42

Vonj po morju

Učka/Vojak (1401 m) - Ko na morju premagaš 1400 metrov nadmorske višine. Najvišji vrh hrvaške Istre. Naravni park Učka. Ko dihaš morski zrak z okusom po gorah.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 27. oktober 2006 / 06:00

Boj za stolčke

Avstrijci so ta teden praznovali, nekateri gorenjski kandidati za župane pa so nas v nedeljo zvečer povabili v svojo družbo. Tako smo obiskali gorenjsko prestolnico in Tržič, ker je bil za novinarje z...

Prosti čas / petek, 27. oktober 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Povej, preden povedo drugi

Na eni od slovenskih televizijskih postaj kot odgovor na oddajo Piramida pripravljajo televizijski šov Pipavoda.

Prosti čas / petek, 27. oktober 2006 / 06:00

Nominator

Čeprav je minuli petek dež kvaril vreme, je bil Bled obsijan s prav posebno, praznično energijo. Zgodba, ki se je začenjala leta 1985, naslednjega pa s prvim programom, in je več kot pre...

Kultura / petek, 27. oktober 2006 / 06:00

Koncert pevskega zbora Lubnik

V petek je bil v Kristalni dvorani v Škofji Loki letni koncert Pevskega zbora Lubnik iz Škofje Loke, ki je v goste povabil Mešani pevski zbor Sv. Urh iz Smlednika. Zborovodja obeh z...

Kultura / petek, 27. oktober 2006 / 06:00

Prvič na gostovanju

Po dobrih štirih letih delovanja se je Pihalni orkester Šenčur ta mesec prvič odpravil na gostovanje.