Tortilje z bučo in piščancem

Mnogo mislijo, da oranžne buče niso veliko več kot le dekoracija za noč čarovnic ali obrok za mesojedcem priljubljeno žival. Pa vendar so te oranžne »žoge« vir mnogih vitaminov in mineralov, zaradi katerih bi bilo koristno, da jih bi uživali tudi ljudje in ne samo pujsi. Vseeno zadnja leta dobivajo v humani prehrani vse večji pomen, saj jedem poleg zdravju koristnih snovi dajo tudi odličen okus.

Za pripravo tortilj z bučo in piščancem potrebujemo: 4 velike tortilje, 1 manjšo bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke rdeče paprike, pol žličke zrnatega česna, 1 šopek drobnjaka ali peteršilja, 4 žlice grškega jogurta, 150 g naribanega sira, 2 žlici olja, sol.

Za nadev tortilj se najprej lotimo priprave bučnega nadeva: bučo razkosamo, ji odstranimo semena ter jo olupimo. Narežemo jo na manjše kocke. Ponev segrejemo in prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo s ščepcem soli in prilijemo vodo ali jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 15 minut. Nato potresemo z mleto rdečo papriko, zrnatim česnom in drobnjakom. Dobro premešamo in pustimo stati v pokriti posodi, dokler ne pripravimo preostalih sestavin za tortilje.

Piščančji nadev pripravimo tako, da piščančji file narežemo na krajše trakove in ga na rahlo posolimo in potresemo s ščepcem mlete rdeče paprike. Ponev segrejmo, prilijemo žlico olja in na njem na hitro popečemo piščančje trakove.

Nato se lotimo nadevanja in zvijanja tortilj: vsako tortiljo po sredini premažemo z žlico grškega jogurta. Nanj razporedimo četrtino bučnega nadeva in četrtino pečenih piščančjih trakov. Prekrijemo s pestjo naribanega sira. Robove tortilj zapognemo ter jo zvijemo. Tortilje položimo v pekač in jih posujemo s preostalim naribanim sirom. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 20 minut.

Nasvet: Namesto grškega jogurta lahko uporabimo kislo smetano ali mlečni namaz. Za bučni nadev je najbolj primerna buča hokaido.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 9. avgust 2010 / 07:00

Po sledeh Ernesta Hemingwaya

V mojih osnovnošolskih letih smo še na veliko hodili v kino. Učencem primerni filmi so bili v nedeljski matineji, na obisk večernih predstav še pomisliti nismo smeli.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:58

Poletni obvoz

Vrhunec vsake poletne turistične sezone zaznamujejo tudi dela na cesti, cestne zapore in obvozi. Tudi letošnje poletje ni izjema, in kot vidimo, je ponekod priporočena še posebna previdnost. Vsekak...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:55

Vojteh Kurnik: Kot gnezdo ptič ljubim Tržič

V Tržiču že od leta 1973 vsako leto podeljujejo zaslužnim kulturnikom Kurnikova priznanja (od leta 1992, pred tem pa nagrade in plakete). Za Tržičane velja, da spoštujejo svoj domači kraj. O tem go...

Kronika / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:52

Delavca je zasula zemlja

Žiganja vas – V sredo dopoldne se je v Žiganji vasi med izkopavanjem jarka na enega od dveh delavcev vsula zemlja. Gasilci PGD Križe in Bistrica pri Tržiču so zasutega delavca odkopali, izvlekli iz...

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:51

Po pripojitvi družbe še pripojitev skladov

Kranj – Družba Triglav Skladi, ki je del Skupine Triglav, je septembra predlani sklenila pogodbo o nakupu družbe za upravljanje Alta Skladi, aprila lani je postala njena stoodstotna lastnica, decem...

Šport / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:50

Dekleta so lačna košarke

Priprave na novo sezono, ki se začne konec septembra, so ta teden začele tudi kranjske košarkarske prvoligašice iz Triglava, ki jih vodi trener Gašper Sluga.