Na letošnjem Festivalu kranjske klobase so lahko obiskovalci pokusili kranjsko klobaso dvanajstih certificiranih proizvajalcev.

Kranjska klobasa – zašpiljeno dobra

Ob Zbiljskem jezeru so v soboto organizirali Festival kranjske klobase, na katerem so lahko obiskovalci kar na dvanajstih stojnicah pokusili kranjsko klobaso. Organizatorji festivala se kljub deževnemu vremenu niso pustili zmesti. Dogajanje so pač prestavili pod šotor.

Festival kranjske klobase je bil tokrat prvič v organizaciji Javnega zavoda Sotočje iz Medvod v sodelovanju z Gospodarsko interesnim združenjem (GIZ) proizvajalcev kranjske klobase. Kot tak je festival namenjen promociji kranjske klobase, tradicionalnega slovenskega proizvoda, ki je na trgu Evropske unije (EU) zaščiten z geografsko označbo in označen s simbolom kakovosti EU.

In kljub dežju je v soboto ob Zbiljskem jezeru dišalo po kranjski klobasi, ki je našla pot na vsakdanji in praznični jedilnik slovenskega človeka že daleč v preteklosti – in tako je ostalo do danes.

Kakovost kranjske klobase in njena polna aroma prepričata tudi najzahtevnejše gurmane. Letos so obiskovalci festivala lahko degustirali kar dvanajst kranjskih klobas certificiranih proizvajalcev – od tega jih je bila polovica z Gorenjskega. V nagradni igri pa so lahko tudi preverili svoje znanje o slovenskih zaščitenih proizvodih in se pomerili v prepoznavnosti simbolov kakovosti hrane EU. Na koncu je srečni izžrebanec prejel darilno košaro, polno zašpiljeno dobrih kranjskih klobas. Dogajanje pa je popestrilo tudi kulinarično ustvarjanje lanskoletne zmagovalke slovenskega MasterChefa Sare Rutar. Tokrat je pripravila raviole z nadevom iz kranjske klobase in piščančjo rulado, ravno tako z nadevom iz kranjske klobase, ter za prilogo jabolčni chutney in pastinakov pire.

Na festivalu smo srečali tudi generalno sekretarko GIZ-a Mesne industrije Slovenije Ano Ahčin. Ko smo jo povprašali, ali je tudi sama ljubiteljica kranjske klobase, je najprej povedala, da res škoda, da jim vreme ni šlo na roko, saj bi se obiskovalcev na festivalu trlo, potem pa z navdušenjem nadaljevala: »Kranjsko klobaso imam resnično rada. Zagotovo jo za kosilo pripravim vsaj dvakrat na mesec – ker je dobra in ker jo lahko pripravim z zeljem, kislim krompirjem, če se mi res mudi, pa le s kajzerico.«

Obiskovalci festivala so kranjsko klobaso degustirali s kruhom, sicer največkrat pa zraven postrežejo gorčico ali hren. Kako pa je z njeno pripravo, nas je zanimalo. Uradna navodila pravijo, da jo damo v vrelo vodo in jo pustimo vreti osem minut, nato pa odstavimo in serviramo. A večinoma imajo ljudje – že od nekdaj – izdelan svoj recept, kako bo pa njihova »kranjska« res odlična. Tako nam je večina vprašanih zaupala, da kranjsko klobaso dajo v mrzlo vodo, in ko ta zavre, pustijo, da vre še dve minuti – »da ne gre vsa dobrota ven« – in potem lonec odstavijo. Nekateri pa jo na primer po zavretju kuhajo na nizkem ognju še deset minut. Spet tretji pa so se nasmehnili: »Pri kuhanju kranjske klobase ima vsak kuhar ali kuharica svoje ''fore''.«

Zanimivo pa je bilo, da smo tokrat med večinoma promotorkami oziroma predstavnicami kranjskih klobas opazili le dva promotorja – in oba sta predstavljala gorenjski »revir«, obiskovalci pa so lahko pokusili kranjske klobase večjih in manjših certificiranih proizvajalcev praktično z vseh koncev Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Zdravstveni dom se začasno seli v Selca

Železniki - Zdravnika zdravstvenega doma v Železnikih Branko Košir in Špela Peternelj sta včeraj od predsednice sindikata območne enote zavarovalnice Triglav iz Kra...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 27. september 2013 / 13:19

Konec dober, je potem res vse dobro? (2)

»Če ne veš, boš spet brisal kozlanje po tleh, poscano školjko ali pobiral umazane ženske vložke, raztresene po tleh. Imel med izbranimi številkami na mobitelu 113 na prvem mestu. Stiskal pesti v že...

Nasveti / petek, 27. september 2013 / 15:14

Fascinacija na razpotju

Hitro preigravanje naših čustev in stanj med s košarko zapolnjenimi dnevi je za nami. Seveda smo vsi navijali za naše, čeprav smo kdaj pa kdaj tudi jezno stisnili pesti … Pri meni je že tako, da si...

GG Plus / petek, 27. september 2013 / 12:49

Godec zmeraj gode

… za d'nar al' pa zastonj. »Godčevska ti za vedno preide v kri,« pravi Miha Zupanc, ki se je lotil raziskave godčevske tradicije Selške doline. Stare viže so predstavili na osmih koncertih, odslej pa...

Gospodarstvo / petek, 27. september 2013 / 10:00

»Dovolj je davek od katastrskega dohodka«

Kranj - Lastniki gozdov naj bi po prvi različici novega zakona o davku na nepremičnine plačevali davek po 0,5-odstotni davčni stopnji, po drugi 0,15 odstotka, tretja različica, ki je zaokr...

Gospodarstvo / petek, 27. september 2013 / 09:00

Združitev zavarovalnic

Zavarovalnici KD Življenje in Adriatic Slovenica, ki sta članici Skupine KD Group, se bosta združili v eno zavarovalnico, ki si bo s tem še utrdila drugo mesto med zavarovalnicami v Sloveniji.