Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 27. julij 2017 / 15:48

Okusi slovenskih rek

Tomaž Lavrič se bo poročil. In na njegovo fantovščino smo v soboto popoldne naleteli na blejski promenadi. Fant je zbiral podpise za poroko in proti njej na hrbtni strani svoje majice, in ko smo ga...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2022 / 17:29

Prijaznejša možnost prevoza okoli Kamniško-Savinjskih Alp

Brez stresa iz Kamnika na Jezersko, iz Preddvora v Logarsko dolino ali iz Luč na Krvavec.

Kamnik / ponedeljek, 4. julij 2022 / 17:27

Vrača se Poletje pod krošnjo

Kamnik – Julija se v Kamnik vrača festival Poletje pod krošnjo. Štirje torkovi večeri na dvorišču Mekinjskega samostana bodo posvečeni kulturnim dogodkom. Program festivala bodo tako že ju...

Kranj / ponedeljek, 4. julij 2022 / 17:26

Človeška ribica v kranjskih rovih septembra

Kranj – Informacijski center v rovih pod Pungertom v Kranju, kamor bodo preselili belo in črno človeško ribico iz manj znane jame Tular pod Gaštejskim klancem, bodo predvidoma odprli v septembru. T...

Tržič / ponedeljek, 4. julij 2022 / 17:23

Nova zunanja telovadnica v Kovorju

Kovor – »Res je dobro postati fit in imeti svoj gibi gib. Kdor se zraka nadihati zna, vedno vesel je za dva,« je odmevalo na uradnem odprtju nove zunanje telovadnice ob Podružnični šoli Kovor ob ko...

Preddvor / ponedeljek, 4. julij 2022 / 17:21

Obnovili pet obeležij

Preddvor – Po besedah Franca Ekarja je Občinski organizaciji ZB občine Preddvor s pomočjo občine ter lastnimi prizadevanji in delom uspelo obnoviti pet partizanskih obeležij na območju vas...