Grozdje

Ko je pri nas zrelo grozdje, vemo, da je v deželo prišla jesen. Vendar so danes letni časi in vreme tako nepredvidljivi, da se človek težko ravna po starih navadah. Letos je vse sadje obilno obrodilo, tudi prej bo zrelo, in ta hip je grozdja povsod, kar ga hočete. Za nas to pomeni vkuhavanje soka. Zaradi obilne letine se je ta hobi razširil čez cel konec tedna. Začeli smo v petek okrog dvanajstih in končali v nedeljo popoldne. Ne morem reči, da nisem bila utrujena. V nedeljo zvečer sem bila zelo utrujena, pa imam obilo pomočnikov. Vsi so vsaj malo pomagali, čeprav ima vsak mladenič svoje opravke, tekme, sestanke, igro.

Svojega grozdja nimamo, eno pošiljko je Janez dobil v Šenčurju, drugo sta pripeljala moja starša. Torej grozdje so obrali drugi. Sledi pecljanje, kjer ni potrebno biti prav natančen. Grozdne jagode kuhamo v dveh črnih sokovnikih Emo Celje, eden je star več kot šestdeset let, drugi jih ima kakih deset. Oba sta enaka. To počnemo v garaži. Vse obiranje poteka na terasi in pranje posode kar na travi z vrtno cevjo. Pod nobenim pogojem ne bi tega počela v kuhinji na parketu. Nikakor. Sok iz sokovnika teče v velike lonce in vse to potem zlijemo v nerjaveč sod s pipico. Tako stočen sok je treba še prekuhati in dodati sladkor. Sok v sodu segrevamo s potopnim gorilcem in potem ga s pipico natakamo v steklenice s širokim grlom. Letos smo skuhali sto litrov soka, porabili pa smo osem kilogramov sladkorja. Prav zaradi tega je grozdni sok čudovit. Grozdje je sladko samo po sebi, in če hočemo piti bolj sladkega, ga preprosto manj razredčimo z vodo. Včasih sem mislila, imeli bomo več soka, če dam malo več sladkorja. Potem je imel sok okus po sladkorju, in ne po grozdju. Tak je naš način prehranjevanja. Tega ne bi počela, če tega v moji in Janezovi mladosti ne bi počeli doma in bi bila tega vajena, če mi ne bi pri tem vsi pomagali in če ne bi tega počela v garaži in zunaj.

V soboto je potekala akcija Očistimo Slovenijo. Sedaj veliko govorimo ne le o pravilnem ločevanju odpadkov, pač pa o zmanjšanju odpadkov. To pa se začne pri nakupovanju. Trajnostna, povratna embalaža, kupujmo manj. Verjetno se večina strinja, da je takole pripravljen sok naraven, zdrav in kakovosten. Kupljeni sadni sokovi imajo lahko le malo sadja, gazirane pijače imajo veliko sladkorja in umetnih snovi. Vsi bi torej uporabljali domače, le delali ne bi. Bolj enostavno je kupiti. Če pri nas ne bi kupovali mleka na kmetiji in bi vso pijačo kupili v enkratni embalaži, bi potrebovali večji zabojnik za smeti. Vse govori v prid domači pridelavi. Je cenejše, bolj zdravo, trajnostno, le eno napako ima – pripraviti jo moraš sam. Če mi sedaj še kdo ponudi grozdje, mu z veseljem posodim vso opremo za kuhanje soka, mu grem celo pokazat, kako se to dela. Spreminjanje navad je najtežje, vendar edino to vodi do drugačnega vedenja potrošnika. Nekaj pa je dobro: ko človek okusi boljšo hrano, slabše ne uživa več.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 16. maj 2014 / 13:56

Kamnik v znamenju otroškega vrveža

Kamnik – Zavod za turizem in šport v občini Kamnik bo v sodelovanju s kamniškimi šolami, vrtcem, knjižnico in godbo danes, 16. maja, organiziral že 6. Veronikin festival, ki bo potekal od 10. ure d...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Svet pretresa finančna kriza

Združene države Amerike pretresa velika finančna kriza, posledice občuti vsa Evropa in tudi Slovenija.

Kranj / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Ministrstvo pritrdilo stanovalcem

Kranj - Kot je sporočil eden od stanovalcev bloka na Mrakovi 1 v Kranju Peter Colnar, so jih minuli petek seznanili z odločitvijo Ministrstva za okolje in prostor ob zaple...

Prosti čas / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Znova veselo s Francijem Černetom

Pri Avseniku v Begunjah potekajo že štiri leta vsak zadnji četrtek v mesecu prireditve »Veselo pod Avsenikovo marelo«, na katerih gledališki igralec in voditelj na Radiu Triglav Jesenice Franc...

Mularija / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Otroška peresa

Plavalna šola v Čateških Toplicah Ko sem prišel v Čateške Toplice, sploh nisem mogel verjeti. Ko sem videl gusarski otrok, sem ugotovil, da je zelo zabavno. V hišicah...

Mularija / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Na leto zberejo več kot 80 ton papirja

V jesenskih mesecih po osnovnih šolah potekajo akcije zbiranja starega papirja.