Člani TD Bled so v pravi krušni peči pripravljali staro gorenjsko jed posmoduljo.

Blejske vasi na promenadi

Na Bledu so minuli konec tedna prvič pripravili Vaški vikend, v okviru katerega so svoje delo predstavila lokalna turistična in kulturna društva, ki skrbijo za ohranjanje dediščine blejskih vasi.

Bled – Vaški vikend je ob zaključku poletnih prireditev na Jezerski promenadi ponudil vpogled v bogato dediščino, ki jo ohranjajo turistična in kulturna društva v občini. Skozi ljudske zgodbe in kulinarično ponudbo so prostovoljci iz blejskih društev pričarali utrip življenja na Bledu in v okoliških vaseh. »Društva v naši občini so zelo dejavna, zato smo jim želeli ponuditi priložnost, da zgoščeno prikažejo bogato dediščino, ki jo pomagajo ohranjati,« je razložila Romana Purkart iz Turizma Bled.

Turistična društva z Bleda, Bohinjske Bele, iz Zasipa in Ribnega so se tako v sodelovanju z domačimi kulturnimi društvi predstavila skozi vaške običaje in lokalne jedi. Veliko pozornosti je med drugim pritegnila posmodulja, stara gorenjska jed, pripravo katere so obudili v Turističnem društvu (TD) Bled. Spečejo jo v posebni peči, ki je posnetek prave krušne peči. Pri njeni izdelavi sta sodelovala Miran Lavrič in Franc Pavlič, je razložil predsednik TD Bled Ludvik Kerčmar. »Temperatura v peči doseže tudi tristo stopinj, tako da je posmodulja pečena v minuti do dveh.« Testo pripravlja njihova članica Vanja Piber, za njegovo nadaljnjo obdelavo in nadev pa je sproti skrbela Natalija Kos. Kot je razložila Romana Purkart, so posmoduljo včasih pekle ženske ob pripravi kruha, ki so ga otroci zelo težko čakali, zato so ženske odlomile košček testa, ga sploščile in namazale s kakšnim nadevom, recimo kislo smetano, ter na hitro popekle v peči. Ker je bilo testo zelo tanko, se je lahko hitro posmodilo. Od tod tudi ime posmodulja, je pojasnil Kerčmar. V društvu so jo minuli konec tedna pripravljali z olivnim oljem s česnom in polnomastnim ribanim sirom ter je bila tudi tokrat prava uspešnica med obiskovalci. »Na posamezni prireditvi jih spečemo od tristo do štiristo, pa tudi petsto smo jih že,« je Kerčmar zadovoljen, da se je ta stara jed tako dobro prijela. Kulinarično ponudbo iz Zasipa so predstavile Prgarke, ki pripravljajo jedi iz hrušk tepk oziroma prg. Tepke so v preteklosti preprečile lakoto v vasi, saj so iz prgine moke pekli celo kruh, danes pa jim tepka predstavlja osnovo za najrazličnejše kulinarične poslastice, pripravljajo pa tudi tepkino žganje. Člani TD Bohinjska Bela so obiskovalce Vaškega dneva razvajali s potico in domačim pecivom, ljubitelji suhomesnatih izdelkov pa so na svoj račun prišli pri stojnici TD Ribno, kjer je bilo mogoče poskusiti tudi Blejski sir.

Dediščino blejskih vasi so predstavili tudi skozi prikaze ljudskih plesov in običajev. Blanske perice z Bohinjske Bele so predstavile običaje in pesmi ob ročnem pranju perila, na odru pa so poleg tega nastopili še Folklorna skupina Bled, Kulturno umetniško društvo Kamot Zasip s predstavo Pokljuški zdravnik, Mladi prgarji in Folklorna skupina Ribno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 15. september 2014 / 12:22

Rebeka Dremelj v Kranju

V Kranju je bilo na parkirišču pred kranjskim Tušem prejšnjo soboto dopoldne kljub rahlemu rosenju zelo živahno. Pripravili so rokodelski sejem in veliko bogračijado, ki si v bistvu zasluži ime 've...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 15. september 2018 / 20:21

Pojedel »zarečen kruh«

Naziv mladega gospodarja leta je na letošnjem izboru na Prevaljah pripadel Mateju Ržku z Gorenjega Brda, ki je pred tremi leti od matere na kmetiji prevzel tudi dopolnilno dejavnost peke piškotov, kru...

GG Plus / sobota, 15. september 2018 / 20:20

Pivo, ki je združevalo Mengšane

Staretova pivovarna v Mengšu je bila ustanovljena leta 1818. Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš je ob dvestoletnici izdalo knjigo Staretova pivovarna v Mengšu 1818–1917, v kateri avtor Simon Smrk...

GG Plus / sobota, 15. september 2018 / 20:14

Muzej, gore in Himalaja

Če ti je v življenju dano, da svoj hobi lahko preneseš delno tudi na področje dela, je to nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Nikoli si nisem mislila, da bo moja ljubezen do gora prišla do izr...

GG Plus / sobota, 15. september 2018 / 20:13

Spomini in spoznanja Ernesta Petriča

»Vstali smo in se napotili v 'Zeleni salon', kjer naj bi Silvestra in Eva kramljali s predsednikovo soprogo in kjer naj bi se poslovili. Tu pa je nastala resna težava. Ne prve dame ne Eve in ne Sil...

Razvedrilo / sobota, 15. september 2018 / 20:10

Promenada na petih odrih

Železniški muzej v Ljubljani je pred dobrim tednom gostil – pravijo, da zabavo jesenskih zabav: Pop promenado. Eni se je veselijo, spet drugi jo komaj čakajo, nežnejši spol pa si daje duška že kakšen...