Tone Strlič iz Žiganje vasi je pokazal, kako se naredi čevelj.

Na Šuštarski v Tržiču

»Letošnja Šuštarska nedelja zagotovo pomeni premik od kitajskega k tržiškemu, od svetovljanstva k dediščini,« je tržiško prireditev na angelsko nedeljo povzel tržiški župan Borut Sajovic.

Tržič – Prireditev Šuštarska nedelja se je začela že v četrtek z odprtjem razstave v Galeriji Atrij pod naslovom S peto tolkel bom ob tla in podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin. Nadaljevala se je v petek in soboto z izdelovanjem murala, to je stenske poslikave, posvečene tržiški industrijski dediščini, na stavbi nekdanje tkalnice Bombažne predilnice in tkalnice Tržič. V Galeriji Paviljon so prav tako že v petek na ogled postavili razstavo Izdelki tržiških obrtnikov, ti in še drugi večinoma slovenski izdelki pa so bili naprodaj na stojnicah na nedeljskem sejmu po Tržiču. Obiskovalci so prišli od vsepovsod; z bližnjih Podbrezij družina Hajdinjak, ki na prireditev pride vsako leto, do treh avtobusov članov Društva upokojencev Velka z Zgornje Velke iz okolice Maribora. Njihov član Franc Rajšp je prvič obiskal šuštarski praznik, s ponudbo pa je bil zadovoljen.

»Letošnja Šuštarska nedelja zagotovo pomeni premik od kitajskega k tržiškemu, od svetovljanstva k dediščini. To je največja dodana vrednost prireditve,« je povzel Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki je bila letos glavna organizatorka dogodka. Čevlji, copati, usnjeni pasovi in torbice, suha roba, lesene didaktične igrače, oblačila, lončevina, suhomesni izdelki, boljši sejem tudi s knjigami vseh vrst ..., to je ponudil sprehod med več kot sto stojnicami. Dediščino so na ogled postavili tudi z razstavo na mostu pod naslovom Zlata doba tržiške industrije, oživili so 'frejšprehungo', zapeli šuštarske pesmi, pripovedovali zgodbe iz čevljarske tradicije ... »Čevljarji so imeli radi jedi, ki so danes redko na naših mizah ali pa jih sploh ni več. Za šuštarsko specialiteto so veljale šoje, ki so jih lovili na limance in jih skuhali kot obaro, priljubljeni so bili pljučni štruklji, na juhi zakuhani drobnjakovi rezanci in še marsikaj drugega. Za nedelje in praznike so radi rekli, da je na mizi 'župa, prata, sovata, pa tenstan krompir'. S Šuštarsko nedeljo se je uveljavil 'šuštarsk kosiv', ki so ga ponujali v dobrih tržiških gostilnah,« je tradicijo opisala direktorica tržiške občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj. Ja, po 'kosivu' je zadišalo tudi v nedeljo.

Za bogat program za odrasle in otroke, ki poudarja pomen čevljarske tradicije, je poskrbel Tržiški muzej, z nastopi so ga popestrila tržiška in druga kulturna društva. Predstavili so se tudi današnji rokodelci. Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme je prikazalo polstenje, Andreja Stržinar Poklukar iz Podnarta, ki se ukvarja z oblačilno dediščino, je prikazala izdelovanje rut za narodno nošo. Iz Tržiča so obiskovalci lahko odnesli tudi kak spominek, KUD Ampus je koval kovance, na eni strani z motivom Hudega gradu (Gutenberškega), na drugi z motivom tržiškega zmaja ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Karta Dežele prijateljstva

Beljak - Prejšnji četrtek so v Warmbadu pri Beljaku predstavili karto Dežele prijateljstva, projekta, ki združuje šest občin iz Avstrije, Italije in Slovenije. Predsta...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. november 2018 / 23:51

Pouk v družbi veverice

Izobraževanja na področju gozdne pedagogike so za gozdarje in lovce odličen način, da lahko tudi zapletene tematike na poljuden, a strokovno podprt način predstavljajo širši javnosti. Ta znanja so v u...

Bohinj / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Novo priznanje Kampu Danica

Turistična zveza Slovenije je okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrala bohinjski Kamp Danica za najboljši kamp v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej v...

Izleti GG / četrtek, 8. november 2018 / 23:47

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin...

Razvedrilo / četrtek, 8. november 2018 / 23:45

Pravharjeva »žlahta« iz Voklega

Bratranci in sestrične, potomci Ane in Janeza Likozarja iz Voklega, gospodarja Pravharjeve kmetije, kakor se je reklo po domače, so oktobra po petnajstih letih obudili že skorajda zamrle prijateljske...