Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 17. julij 2015 / 11:25

Turizem smo Gorenjci, 7. del

Obdobje vročinskega vala je bil odličen teden, ko sem lahko preizkusil potrpežljivost in s tem prijaznost naših turističnih delavcev. Ne da bi iskal prepir ali kako zamero, temveč zgolj pr...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 25. december 2008 / 07:00

Za naslove pokalnih prvakov

Nova Gorica - Od četrtka do nedelje se bodo v Športni dvorani v Novi Gorici za naslove Pokalnih prvakov Slovenije merile najuspešnejše moške in ženske ekipe. V petek ob 17. uri j...

Šport / četrtek, 25. december 2008 / 07:00

V Kranj prihajajo češki hokejisti

Kranj - Ob 40-letnici HK Triglav bodo ljubitelji hokeja v Kranju prišli na svoj račun, saj se bosta na dveh prijateljskih tekmah konec tedna pomerili ekipi slovitega češkega kluba Dukla Ji...

GG Plus / četrtek, 25. december 2008 / 07:00

Temna stran božiča

Božič je čas, ko nam razni herodeži, ki nas sicer kar naprej priganjajo k delu in večji učinkovitosti, privoščijo malo miru. Komaj čakamo, da se umaknemo v krog svojih najbližjih in si privoščimo neka...

Prosti čas / četrtek, 25. december 2008 / 07:00

V mrazu zgradili vizualne Mostove

Primorska skupina Sons in Domžalčanka in Mariborčanka obenem Alenka Gotar so posneli videospot za skladbo Mostovi. Z njo so se predstavili občinstvu na letošnji Slovenski popevki.

Zanimivosti / četrtek, 25. december 2008 / 07:00

Za otroke pripravili igrico in darila

Z obiskom dedka Mraza je društvo Poskoči simbolično zaznamovalo odprtje novih prostorov na Savski cesti.