Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 16. maj 2023 / 17:40

Most pri sv. Janezu v Bohinju

Po načrtih deželnega inženirja arhitekta Cirila Kocha iz Kranja je bil v tridesetih letih prejšnjega stoletja postavljen železobetonski most in obložen z lokalnim klesanim kamenjem. Dolg j...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Zastrupljanje s hrano nas stane več tisoč evrov

Zima je čas akutnih okužb, ki pred naš imunski sistem postavijo zahtevno nalogo: telo obvarovati pred vsiljivci.

Gospodarstvo / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Brez besed o Pekovi upravi

Tržič - Predsednica uprave Marta Gorjup Brejc je na sredini seji nadzornega sveta predstavila vizijo vodenja podjetja v prihodnjem obdobju, nadzorniki pa so obravnavali tudi prij...

Slovenija / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Beli prah za Branka Grimsa

Ljubljana - Poslanec SDS Branko Grims je ta teden prejel pismo, v katerem je bil vsebini priložen beli prah. Vsebino pisma so poslali v analizo veterinarskemu i...

Humor / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Doma, do naslednjič

Po 24 dneh in slabih 6000 kilometrih spet doma.

Zanimivosti / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Veseli december v Gorenjskem glasu

V košarico prireditev v prazničnem decembru smo v Gorenjskem glasu dodali dve srečanji, ki naznanjata serijo rednih kulturnih dogodkov v čudovito akustični avli časopisne hiše na Bleiweisovi cesti v K...