Vikinški kotliček

Na 36. Festivalu Radovljica je bil doslej najbolj osupljiv, izvrsten in nenavaden koncert Kvasirjeveva kri z izročilom skaldov – vikinških pesnikov na replikah starih instrumetov. Velika mojstra sta bila Šveda Miriam Andersén, ki je prepevala in igrala na liro, zvonce in kravji rog, ter Poul Hoxbro, ki je igral na koščeno piščal, kosti, roževinasto piščal in kravji rog. Miriam, skoraj belolasa, bi bila – če bi se preoblekla v zgodovinski kostum – lahko tudi vikinška kraljica. Obnebje nordijskih legend nam je s prevodi približal umetniški direktor festivala Domen Marinčič, da smo bili lahko očarani poslušalci priče starih zgodb, legend in zapisov z runskih kamnov, nastalih okoli leta tisoč. V programski knjižici je zapisano: »Začela sva odkrivati najzgodnejše zapise tradicionalne glasbe iz krajev, kjer so nekoč živeli Vikingi. Našla sva starinske melodije, ki ustrezajo staronorveškim metrumom, ki jih je pogosto mogoče povezati z glasbili, podobnim tistim iz vikinških najdb … Spored Kvasirjeva kri je umetniški rezultat najinih sanj in dela, ki so ga spodbudile.«

Ob vsakem festivalu me zaščemi, da bi skuhala kaj na dane teme. A vikinških receptov ni bilo ravno lahko najti. Ko sem jih iskala, sem naletela na podatek, da je eden izmed receptov »far i kal« jed, ki jo je imel najraje »nordijski Ahil« Olav Tryggvason (968–1000), norveški kralj med letoma 995 in 1000. Ohranjeni so samo še štirje njegovi srebrni pfenigi z latinskim napisom »REX NOR«. Kronista Adam Bremenski in Saxo Gravatus sta mu dala tudi naziv »krokarjeva noga«, ker si je kljub privzetemu krščanstvu dal po poganski navadi še vedno prerokovati iz ptičjih kosti. Leta 997 je uveljavil krščansko vero na Ferskih otokih. Oženil se je s strastno ljubiteljico starih bogov Tyro, ki ga je na poročno noč hotela zabosti. A gospa se z moževo močjo ni mogla kosati … Ni je sicer ubil, jo je pa še isto noč nagnal z dvora. Nato se je poročil s sestro danskega kralja. Junaške smrti je omahnil na morju v nasledstvenih bojih za danski prestol. Skaldi so opevali njegovo modrost, plovbe in pohode na angleške otoke ter junaštva, ki so bila včasih tudi zelo kruta.

Prijatelje sem torej povabila na »far i kal« ter ajdovo kašo z borovnicami in medom za poobedek. Seveda nista manjkala ne sadjevec, ki so ga Vikingi poznali, ne pivo …

»Far i kal« – ovčetina (ali bravina) z zeljem

Za 6 do 8 oseb potrebujemo: 150 g slanine, 750 g ovčetine ali bravine, 500 g čebule, 750 g naribanega svežega zelja, sol in poper, 10 g moke, pest peteršilja in težak lonec.

Slanino narežemo na rezine in z njimi obložimo dno posode. Meso narežemo na kosce kot za golaž, čebulo pa na ploščke. Nato na slanino nalagamo v plasteh čebulo, meso in zelje. Vrhnja plast mora biti zelje. Začinimo. Nato zalijemo z vodo, da so sestavine dobro zalite, in posodo pokrijemo. Na srednji vročini se enolončnica kuha približno dve uri ali dve uri in pol. Jedi ne mešamo, ampak posodo večkrat samo potresemo. Na koncu moko zmešamo z malo vode, zalijemo in počakamo, da dobro prevre. Ponudimo s kruhom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 30. julij 2010 / 07:00

Jedi za poletne dni

Solata z gobicami Sestavine: 1 manjša glava ledenke ali kakšne druge solate, 1 manjša kodrasta solata, 10 dag rdečega radiča, 1/4 kg gobic, 2 mali rdeči čebuli, 1 š...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.