Lenivček

Oče svetovno znan. O mami ni ne duha ne sluha. Zaroda, vsaj legalnega, nima. Po uradnih zaznamkih o življenjski dobi določene živalske vrste bi moral biti že vsaj enkrat v mačjih nebesih – čeprav bi zaradi lenobe, predrznosti in nesramnosti sodil tudi v mačje vice, morda celo v pekel. Je rejen, rdečkasto oranžne barve in bi bil zaradi črnih črt na kožuhu rad tiger … in še marsikaj veličastnega … a je za povzpetneža preveč len in filozofski. Strašno si želi, da bi se jutro začelo pozneje. Prezgodnja bujenja mu gredo na živce. Rojstvo: 19 julij 1978, v 41 časopisih hkrati. Letos je bil star štirideset let, pa za to nima travm. Njegov oče, Jim Davis, slavni ameriški risar, avtor stripov in risank, ki ga je poškropil z eliksirjem mladosti, mu je dal ime po starem očetu Jamesu Garfieldu Davisu.

Mali Jim je bolehal za astmo in se je držal bolj doma. Njegova mama Betty je imela 25 mačk in z njihovim življenjem in početjem je bil deček več kot seznanjen. Enolično življenje v hiši si je preganjal z risanjem … Nastali so celi kupi risb … Z njimi je pozneje tudi zaslovel – po vsem svetu. Garfield s svojo družbo je postal ljubljenec vseh generacij … in ima strašno rad lazanjo. Tudi pesmi prepeva o njej … Najdemo ga v stripih, knjigah in filmih … tega simpatično zavaljenega muca, ki tako rad počiva, gleda televizijo in je znan tudi po svojih rekih: Če se ničesar nisi naučil, tudi pozabiti ne moreš ničesar. Statistiki so izračunali, da bere in gleda Garfielda 263 milijonov ljudi, preveden je v 27 jezikov … Njegov slavni oče, ki ima na policah precej velikih nagrad, je še vedno neutruden, Garfield pa ostaja prijeten znanec, ki nas nasmeje …

Lazanja po Garfieldovo

Za 4–6 oseb potrebujemo: 500 g testenih plošč za lazanjo, ki jih ni treba kuhati, 500 g mletega mešanega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, 1 steblo stebelne zelene, 600 g mesnatih paradižnikov, 120 g naribanega sira Grana Padano, 6 srednje velikih jajc, 375 g mocarele, 250 ml suhega črnega vina, 6 žlic paradižnikove omake, 1 list papirja za peko.

Čebulo in česen prepražimo na olju in dodamo nariban korenček ter drobno narezano steblo zelene. Dodamo mleto meso, prepražimo, da spremeni barvo, in nato zalijemo z vinom. Mešamo, dokler tekočina ne izpari, dodamo paradižnik, narezan na kockice, in še nekaj časa mešamo. Polovico sira Grana Padano zmešamo z enim surovim jajcem in dodamo k mesu, drugih pet jajc skuhamo. Mocarelo narežemo na kockice. Kuhana jajca ohladimo in prav tako narežemo na kockice.

Štirioglato nepregorno posodo segrejemo, obložimo s papirjem za peko, ki smo ga premazali z maslom in plastjo paradižnikove omake ter razporedimo nanj testene plošče. Potresemo jih z mletim mesom, z jajci in mocarelo, na to pa spet razporedimo testene plošče in nadev. Zgornja plast mora biti iz testenih plošč in tenke plasti paradižnikove omake, posute s sirom Grana Padano.

Lazanjo pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 50 minut. Če zgornja plast začne prehitro rjaveti, jo prekrijemo z alu folijo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. avgust 2011 / 07:00

Gorenjsko tekmovanje oračev

Lahovče - Društvo kmetijskih inženirjev in tehnikov Gorenjske in Kmetijsko gozdarski zavod Kranj organizirata Gorenjsko tekmovanje v oranju, ki v soboto, 13. avgusta. Tekmovanje...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 8. december 2015 / 07:00

Jakob

Vsak kraj ima svoj najbližji hrib. In vsak človek, če rad hodi, ima svoj 'kucelj', ki mu služi za dnevno sprostitev, za popoldanski oddih, sprehod po kosilu, nekateri pa svojo odvisnost od svežega...

Kultura / torek, 8. december 2015 / 07:00

V domišljiji, a tako resnično

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost so v četrtek odprli razstavo ilustracij Marije Lucije Stupica (1950–2002), nagrajenke Prešernovega sklada za leto 1989. V okviru razstave bo v če...

Gorenjska / sreda, 9. december 2015 / 00:33

Desetletja dihajo s planinstvom

Nagrajence je na svečani podelitvi najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije kot slavnostni govornik letos nagovoril vrhunski alpinist Andrej Štremfelj.

Jesenice / sreda, 9. december 2015 / 00:29

Ne tvegaj okužbe – zaščiti se

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so tudi na Jesenicah opozarjali na pomen zaščite pred to boleznijo.

Kranj / sreda, 9. december 2015 / 00:27

Karierni sejem v Kranju

Kranj – V dvorani Šolskega centra Kranj bodo v četrtek med 10. in 18. uro pripravili zadnjega v seriji kariernih sejmov, ki jih je letos v Sloveniji pripravil največji slovenski zaposlitveni portal...