Lenivček

Oče svetovno znan. O mami ni ne duha ne sluha. Zaroda, vsaj legalnega, nima. Po uradnih zaznamkih o življenjski dobi določene živalske vrste bi moral biti že vsaj enkrat v mačjih nebesih – čeprav bi zaradi lenobe, predrznosti in nesramnosti sodil tudi v mačje vice, morda celo v pekel. Je rejen, rdečkasto oranžne barve in bi bil zaradi črnih črt na kožuhu rad tiger … in še marsikaj veličastnega … a je za povzpetneža preveč len in filozofski. Strašno si želi, da bi se jutro začelo pozneje. Prezgodnja bujenja mu gredo na živce. Rojstvo: 19 julij 1978, v 41 časopisih hkrati. Letos je bil star štirideset let, pa za to nima travm. Njegov oče, Jim Davis, slavni ameriški risar, avtor stripov in risank, ki ga je poškropil z eliksirjem mladosti, mu je dal ime po starem očetu Jamesu Garfieldu Davisu.

Mali Jim je bolehal za astmo in se je držal bolj doma. Njegova mama Betty je imela 25 mačk in z njihovim življenjem in početjem je bil deček več kot seznanjen. Enolično življenje v hiši si je preganjal z risanjem … Nastali so celi kupi risb … Z njimi je pozneje tudi zaslovel – po vsem svetu. Garfield s svojo družbo je postal ljubljenec vseh generacij … in ima strašno rad lazanjo. Tudi pesmi prepeva o njej … Najdemo ga v stripih, knjigah in filmih … tega simpatično zavaljenega muca, ki tako rad počiva, gleda televizijo in je znan tudi po svojih rekih: Če se ničesar nisi naučil, tudi pozabiti ne moreš ničesar. Statistiki so izračunali, da bere in gleda Garfielda 263 milijonov ljudi, preveden je v 27 jezikov … Njegov slavni oče, ki ima na policah precej velikih nagrad, je še vedno neutruden, Garfield pa ostaja prijeten znanec, ki nas nasmeje …

Lazanja po Garfieldovo

Za 4–6 oseb potrebujemo: 500 g testenih plošč za lazanjo, ki jih ni treba kuhati, 500 g mletega mešanega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, 1 steblo stebelne zelene, 600 g mesnatih paradižnikov, 120 g naribanega sira Grana Padano, 6 srednje velikih jajc, 375 g mocarele, 250 ml suhega črnega vina, 6 žlic paradižnikove omake, 1 list papirja za peko.

Čebulo in česen prepražimo na olju in dodamo nariban korenček ter drobno narezano steblo zelene. Dodamo mleto meso, prepražimo, da spremeni barvo, in nato zalijemo z vinom. Mešamo, dokler tekočina ne izpari, dodamo paradižnik, narezan na kockice, in še nekaj časa mešamo. Polovico sira Grana Padano zmešamo z enim surovim jajcem in dodamo k mesu, drugih pet jajc skuhamo. Mocarelo narežemo na kockice. Kuhana jajca ohladimo in prav tako narežemo na kockice.

Štirioglato nepregorno posodo segrejemo, obložimo s papirjem za peko, ki smo ga premazali z maslom in plastjo paradižnikove omake ter razporedimo nanj testene plošče. Potresemo jih z mletim mesom, z jajci in mocarelo, na to pa spet razporedimo testene plošče in nadev. Zgornja plast mora biti iz testenih plošč in tenke plasti paradižnikove omake, posute s sirom Grana Padano.

Lazanjo pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 50 minut. Če zgornja plast začne prehitro rjaveti, jo prekrijemo z alu folijo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Najvišja ocena za Brojanova mlečna izdelka

Mija Cof z Brojanove kmetije v Dorfarjah je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejela najvišjo možno oceno za sirni namaz z drobnjakom in za mladi sir s papriko.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 11. september 2018 / 18:16

Gledališki abonma tudi v Tržiču

Tržič – Kulturni center Tržič ob deseti obletnici prvič dviga zastor in prižiga odrske luči za zaključena cikla kulturnih dogodkov. V Tržič prihajajo priznane gledališke zasedbe. Njihove predstave...

Kultura / torek, 11. september 2018 / 18:15

Čaj za dve

Cerklje – V soboto ob 18. uri bodo na vrtu Borštnikove hiše uprizorili komedijo Toneta Partljiča Čaj za dve v priredbi in režiji Nade Strajnar Zadnik. Vstop je prost.

Kultura / torek, 11. september 2018 / 16:23

Čoh in Erič v Galeriji Prešernovih nagrajencev

Kranj – V sredo, 12. septembra, bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj ob 19. uri odprtje razstave Vidno, a ne za vedno akademskih slikarjev, nagrajencev Prešernovega sklada Milana Eriča in Zv...

Šport / torek, 11. september 2018 / 16:22

Pokalna lovorika v Ljubljano

V finalu hokejskega Pokala Slovenije, ki ga je gostil Kranj, je Olimpija premagala Jesenice in se veselila prve lovorike v novi sezoni.

Rekreacija / torek, 11. september 2018 / 16:21

Marjan Podržaj zmagal v Italiji

Šenčur – Na mednarodnem lokostrelskem tekmovanju v disciplini 3D v Italiji je tekmovalo sedemdeset lokostrelcev iz Italije, Avstrije in Slovenije. Šenčurjan Marjan Podržaj je zmagal s 438 krogi, ka...