Vlasta Juršak in Brane Toplak sta poudarila, da je tisto, kar je naravno dobro, tudi zdravo. Foto: Tina Dokl

Delavnica o zeliščnih pripravkih

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je v sklopu Programa za zdravo in ustvarjalno življenje organiziral brezplačno delavnico na temo Zeliščni pripravki in načini priprave.

Kranj – Delavnico na prostem ob mestnem vodnjaku v starem Kranju sta prejšnji četrtek vodila dober poznavalec zelišč Brane Toplak in Vlasta Juršak, zeliščarka in vodja projektov v Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Udeleženci so spoznali, kakšne zeliščne pripravke poznamo, kako pravilno pripravimo čaje, kako se izdelujejo kreme in mazila, na kaj moramo biti pozorni pri izdelavi tinktur in zeliščnih oljnih izvlečkov, kako pripravimo zeliščne sirupe, izdelamo zeliščni papir, žganje z zelišči, zaupala sta tudi nekaj preizkušenih starih receptov ... V uvodu sta poudarila, da je tisto, kar je naravno dobro, tudi zdravo. »Če znamo rožice prijazno nagovoriti, nam lahko zelo pomagajo,« je dejala Juršakova in dodala, da lonček zelišč v domači kuhinji, celo v pisarni ugodno vpliva na počutje. Za pitje čaja sta poudarila, da gre za obred: »Za pitje čaja si vzemite čas, pijte ga počasi, po požirkih, ob tem razmišljajte o njegovih zdravilnih učinkovinah. Priporočena je uporaba steklene ali keramične posode. « Poudarila sta, da v čaj kombiniramo največ štiri zelišča (nosilno, pomožno, za okus), ne kombiniramo pa zelišč z nasprotnimi učinki, na primer timijan in trpotec.

Zlato pravilo, ki ga upošteva in svetuje Brane Toplak pri nabiranju zelišč, je, da korenine nabiramo samo takrat, ko luna »dol jemlje«, ker se takrat sok steka v korenine, zeleni del pa nabiramo takrat, ko je luna zgoraj. »Cvet pa se lahko nabira kadarkoli oziroma najbolje ob čim višji temperaturi zraka, ker ima cvet tedaj največ eteričnih olj.« Dve uri dolga delavnica z veliko vprašanji je ponudila še veliko uporabnih napotkov, Toplak je pri razlagi mazil in krem poudaril, da so najboljša osnova za mazila čebelji vosek, po možnosti malenkost drevesne smole in hladno stiskano olje. Precej zanimanja so poželi tudi recepti. Zeliščno maslo pripravimo tako, da maslo zmehčamo in penasto umešamo v mešalniku. Dodamo zelišča, limonin sok, sol in poper. Maslo ohladimo in damo v kalupe ali oblikujemo štruco. Pustimo vsaj tri ure v hladilniku. Primerna zelišča so drobnjak, čebula, rožmarin, timijan, peteršilj, bazilika, majaron, pehtran, žajbelj, citronka, melisa, kreša, kapucinke, krebuljica in meta.

Kot je še napovedala Vlasta Juršak, bodo delavnice na različne teme ob četrtkih potekale vsak mesec, vsebine bodo napovedali tudi na spletni strani in Facebooku Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / nedelja, 8. avgust 2021 / 08:48

Pred zaključkom velikega infrastrukturnega projekta

Pred zaključkom v Vodicah je gradnja devet kilometrov komunalne in štiri kilometre in pol cestne infrastrukture.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 24. oktober 2019 / 14:37

Že drugo miniranje plazu

V poteku sanacije plazu nad Belco sta ostali dve kritični območji, ki sta grozili, da se odtrgata in nekontrolirano zgrmita v dolino. Prejšnji teden so zato izvedli drugi delni odstrel kamnitega bloka...

Jesenice / četrtek, 24. oktober 2019 / 14:34

Nova pohodniška pot okrog Triglava

Zaživela je nova pohodniška pot v Julijskih Alpah Juliana Trail. Vključuje tudi sedem gorenjskih občin, skupaj pa je dolga dvesto sedemdeset kilometrov in razdeljena na šestnajst etap. Njen namen ni o...

Kranj / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:52

Mavška tržnica bo tradicionalna

Ob obujanju spomina na pesnika in pisatelja Simona Jenka so prvo Mavško tržnico minulo nedeljo pripravili v Podreči, druženje z nakupi izdelkov lokalnih in ekoloških kmetov pa se bo nadaljevalo vsak č...

Razvedrilo / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:29

Srečanje ob zvokih melodij Jožeta Antoniča

Folklorno društvo Bled in Občina Gorje sta v soboto organizirala svečano odkritje spominske plošče ter glasbeno in plesno popoldne v spomin na častnega občana Jožeta Antoniča, ki ga večina pozna tudi...

Šport / četrtek, 24. oktober 2019 / 13:27

Mojstrica šahovske igre

Kranjčanka Zala Urh je na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v Mumbaju v Indiji dokazala, da sodi med najboljše mlade šahistke na svetu, osvojila pa je tudi naslov mednarodne mojstrice.