Z Lili Panjtar so otroci spoznali, kako iz odpadnega papirja spet pridobiti uporabne pole papirja. / Foto: Tina Dokl

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Škofja Loka – Mladi so skozi druženje na poletni šoli spoznavali Evropsko unijo, pri čemer so poudarek namenili predvsem evropski okoljski politiki oziroma varovanju okolja, je pojasnila Jerneja Klemenčič Lotrič iz Informacijske točke EU Gorenjska pri Razvojni agenciji Sora. Med drugim so razmišljali o tem, kaj lahko sami storijo, da bodo zmanjšali količino odpadkov, v okviru ustvarjalnih delavnic pod vodstvom Lili Panjtar pa so spoznali, kako je mogoče odpadnemu papirju dati novo vrednost.

Obeh delavnic, na katerih so otrokom poskušali teme v zvezi z EU približati na prijeten način, se je po besedah Jerneje Klemenčič Lotrič udeležilo več kot štirideset otrok, pri čemer so sredino delavnico z Mestnega trga zaradi slabega vremena prestavili v inkubator in sodelavni center Lokomotiva. Del otrok se je takoj lotil reciklaže odpadnega papirja, del pa se jih je z upraviteljem Lokomotive Matejem Ruparjem preizkusilo v kvizu o poznavanju Evropske unije, pri čemer so pokazali izjemno dobro znanje. Kot iz topa so recimo izstrelili odgovor, koliko zvezdic je na zastavi EU, prav veliko težav jim niso povzročala niti vprašanja, katera država se je zadnja pridružila EU, koliko držav šteje EU, katera je himna EU in kdaj praznujemo dan Evrope. Mimogrede pa so se še naučili, koliko poslancev je v evropskem parlamentu in koliko jih od tega prihaja iz Slovenije, koliko uradnih jezikov ima EU, v katerih državah je plačilno sredstvo evro in podobno.

Z Lili Panjtar pa so spoznavali, kako iz odpadnega papirja spet pridobiti uporabne pole papirja. Nekateri so se delavnice udeležili že v ponedeljek, zato je recimo Martin Javh takoj opazil, da je v sredo skupina pripravila malce drugačno mešanico papirja. Papir je tudi že koristno uporabil, je pojasnil. »Najprej sem ga polikal, potem pa sem risal po njem.« Po besedah Lili Panjtar so na delavnicah izdelovali papir z »osebno noto« oziroma bolj umetniški papir, ki ima zaradi uporabe različnih vrst odpadnega papirja in raznih dodatkov tudi različno strukturo. Opisala je tudi postopek njegove izdelave. Najprej so ga scefrali na drobne koščke in zmleli v majhnem mešalniku. »Naredili bomo nekakšen smuti,« se je šalila z otroki. Mešanici je možno dodati različne dodatke, v sredo so bile to suhe vrtnice, nato so jo zlili v lesene okvirje in jo precedili skozi gosto mrežo s pomočjo navadnih kuhinjskih pomivalk. Na platnu so tako dobili osnovo za papir, nato pa je treba počakati, da se papir posuši, preden ga je mogoče ponovno uporabiti. Otroci so tako znova dobili unikatne pole papirja za ustvarjanje, ki so jih lahko odnesli s seboj domov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 11. julij 2017 / 17:11

Prenovili križišče

Podljubelj – Prednostna investicija v Podljubelju v tem mandatu je bila prenova križišča, ki je domačinom z omejenim uvozom več let grenilo življenje in jih izpostavljalo nevarnosti. Prenova je zak...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...