Žive zvočne podobe: ustvarjalni tandem Tomaž Štular (Bordo) in Maruša Štibelj sta v Stolpu Škrlovec brisala meje. / Foto: Primož Pičulin

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednji dogodek bo v četrtek z odprtjem razstave množice sodobnih umetnikov.

Že uvodni koncertno-vizualni dogodki festivala so dokazali, da bodo ulice Kranja, zlasti njegova kulturna četrt, vse poletje utripale v znamenju ustvarjalnega kaosa. Sklop umetniških dogodkov namreč staro mestno jedro Kranja od 29. junija do 14. avgusta spreminja v preplasten konglomerat barv, idej in raznolikih izrazov.

Očarali so španski glasbeni kolaži Antropoloops, ob čutnem vokalu Nike Perunovič iz znamenite zasedbe Patetico je v živo kolažirala akademska slikarka Meta Šolar, v koncertno-umetniškem projektu pa sta moči ponovno več kot uspešno združila kolažistka Maruša Štibelj in pevec Tomaž Štular (Bordo) z glasbenimi gosti. Antropoloops velja za eno najbolj edinstvenih manifestacij andaluzijske panorame, ki združuje remiksiranje, etnomuzikologijo in vizualizacijo podatkov. Ruben Alonso skladbe ustvarja z uporabo primerkov različnih tem s celega sveta v kombinaciji s kolažiranimi podobami Esperanze Moreno.

Bordo, novi glasbeni svet glasbenika Tomaža Štularja, ki se je pred tem kalil v zasedbi The Tide, je premierno ugledal odrsko luč. Pri zadnjih dveh singlih Zvezde v mlaju in Lai Lai Svet je Tomaž združil moči z Marušo Štibelj, ki je skladbam dala unikatno video podobo. Vizualna umetnica, ki primarno ustvarja v tehniki kolaža, se po številnih razstavah ter nagrajenih likovnih projektih tokrat predstavlja tudi v vlogi programske vodje festivala Kaos. Podobe in glasba so zaživeli na odru Škrlovca v skupnem ustvarjalnem dialogu, ločnice med odrom in kulisami – ter med izvajalcem in občinstvom – so se zabrisale, ostali so le še zvočno-kolažni fragmenti vse bolj izgubljenega sveta, ki mu je še vredno prisluhniti in mu nameniti pogled.

Osrednja razstava domačih in mednarodnih umetnikov se v Layerjevi hiši odpira ta četrtek, 5. julija, ob 18. uri. Razstava številnih sodobnih umetnikov prikazuje raznoliko razumevanje uporabe tehnike kolaža. Možna bo udeležba na brezplačnih delavnicah tako za odrasle kot tudi mlajše, čas za spoznavanje povabljenih umetnikov ter svežih pristopov k združevanju različnih žanrov, tako vizualnih kot glasbenih – ne preostane nam torej drugega, kot da se prepustimo kolažno-glasbenemu kaosu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. oktober 2009 / 07:00

Ustavimo nasilje (7)

Verjamem, da je na svetu več prijaznih kot nasilnih ljudi. Vendarle je to pogojeno s tisoč in enim dejavnikom.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Rekreacija / sreda, 4. julij 2018 / 20:59

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Razvedrilo / sreda, 4. julij 2018 / 20:46

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednj...

Izleti GG / sreda, 4. julij 2018 / 20:43

Po sledi Večerje

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena las...