Sladke češnje

Češnjev kolač s skuto in čokoladni biskvit s češnjami bi lahko uvrstili v kategorijo hitro in enostavno pripravljenih peciv. Obema je skupno, da sta sočna, ne pretežka in sta še posebno priročna za na pot ali piknike, saj ju lahko jemo z rokami.

Za pripravo češnjevega kolača s skuto potrebujemo: 240 g moke, 200 g sladkorja, 4 jajca, 400 g pasirane skute, 2 dl tekočega jogurta, 5 žlic olja, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, lupinico ene bio limone, sok pol limone, 500 g izkoščičenih češenj.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek ter limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim proti koncu stepanja dodamo tretjino sladkorja. Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter vse skupaj dobro stepemo, da se ves sladkor raztopi. Dodamo skuto, jogurt, limonin sok in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s češnjami in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 30 do 45 minut.

Nasvet: Čas peke je odvisen od velikosti pekača in s tem višine kolača. Ali je kolač pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Uporabimo lahko tudi drugo sadje, kot so na primer maline, robidnice, breskve … V zimskem času uporabimo sadje iz kompota.

Za pripravo čokoladnega biskvita s češnjami potrebujemo: 160 g moke, 150 g sladkorja, 4 jajca, 3 žlice temnega kakava, pol pecilnega praška, 4 žlice olja, 1 dl tekočega jogurta, 300 g izkoščičenih češenj.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek ter kakav. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim proti koncu stepanja dodamo tretjino sladkorja. Rumenjakom dodamo preostali sladkor in jih penasto stepemo. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico moke in kakava. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s češnjami in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 30 do 45 minut.

Nasvet: Tudi tukaj je čas peke odvisen od velikosti pekača in višine biskvita.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 18. september 2016 / 12:35

Kaj se kuha v Tržiču

Pri Ljudski univerzi Tržič je bilo prejšnji četrtek prvo srečanje udeležencev študijskega krožka na temo tržiške kulinarične dediščine, ki ga vodi etnologinja dr. Saša Poljak Istenič.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.