Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami.

Za pripravo sirove torte z jagodami potrebujemo: za piškotno dno: 150 g piškotov, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici ruma, 50 g masla, 50 ml kave ali pomarančnega soka, 1 žličko cimeta. Za sirovo plast: 200 g sirnega namaza, 200 g grškega jogurta, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor ali semena vanilje, 0,5 kg svežih jagod.

V mešalniku zdrobimo piškote ter jim primešamo vaniljev sladkor in cimet. Prelijemo z rumom, kavo in stopljenim maslom. Dobro premešamo in s pripravljeno maso napolnimo dno steklenih kozarcev. Za sirovo plast v posodi zmešamo sirni namaz, grški jogurt, sladkor in semena vanilje. S pripravljenim nadevom prekrijemo piškotno dno. Jagode operemo, jih očistimo ter narežemo na manjše kocke. Razporedimo jih čez sirovo plast. Sladico postavimo za 1 uro v hladilnik.

Nasvet: Namesto jagod lahko uporabimo katerokoli sezonsko sadje. Če nimamo na voljo svežega sadja, ga lahko nadomestimo tudi z džemom. V tem primeru v sirovo plast dodamo manj sladkorja, da sladica ne bi bila presladka.

Za pripravo jagodnih kock potrebujemo: 0,5 kg jagod, 2 zavitka otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2 dl smetane, 200 g čvrstega jogurta, 200 g kisle smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici sladkorja, sok pol limone, 2 dl soka iz kompota.

Jagode operemo, jim odstranimo zeleni del ter jih narežemo na lističe. Za kremo v posodi dobro premešamo maskarpone, jogurt, kislo smetano, vaniljev sladkor, sladkor in limonin sok. Smetano stepemo in jo nato ročno vmešamo v kremo. V pekač ali posodo položimo prvo plast piškotov, ki jih namočimo s sokom iz kompota. Nanj razporedimo pol pripravljene kreme. Čez kremo položimo polovico narezanih jagod. Jagode prekrijemo s preostalimi piškoti ter jih namočimo. Nato nadevamo preostalo kremo in obložimo s preostalimi jagodami.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za manjši pekač v velikosti približno 20 cm x 25 cm. Če imamo večji pekač, sestavine podvojimo – kljub večjim količinam sladice zagotovo ne bo nič ostalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 6. maj 2014 / 12:13

Štirinajst centimetrov

Maščevanje v visokih petah pripoveduje zgodbo o prijateljicah, kozarcu osvežilne pijače, visokih petah, smehu in eni najbolj priljubljenih ženskih tem – o tipih. Na ogledu premiere pa smo izbrali tudi...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Bolje, da kri damo, kot da jo dobimo

Škofjeloško območje je po številu krvodajalcev med najuspešnejšimi v Sloveniji. Solidarnost še ni pozabljena vrednota, meni 50-kratni krvodajalec Janez Kisovec.

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Ekonomistka, ki odlično poje

Nataša Jemec iz Škofje Loke je postala Prvi glas Gorenjske 2008.

Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Odkrili spominsko ploščo Karlinoma

Stara Loka – V Stari Loki 49 pri Kalanušu so aprila odkrili spominsko ploščo dvema znamenitima rojakoma, duhovniku Janezu Karlinu (1842-1915) in msgr. dr. Andreju Karlinu (1857 -...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Kavarna Vahtnca je prodana

Ob koncu marca sta župan občine Škofja Loka Igor Draksler in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič obiskala predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča in ga seznanila...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Globalna vas v loških vrtcih

Globalna vas je ena od dejavnosti medkulturnega povezovanja, njen namen pa je zmanjševati nestrpnost do drugačnosti. Globalno vas so v minulih dneh v sodelovanju s študentsko organizacijo AIESEC...