Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami.

Za pripravo sirove torte z jagodami potrebujemo: za piškotno dno: 150 g piškotov, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici ruma, 50 g masla, 50 ml kave ali pomarančnega soka, 1 žličko cimeta. Za sirovo plast: 200 g sirnega namaza, 200 g grškega jogurta, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor ali semena vanilje, 0,5 kg svežih jagod.

V mešalniku zdrobimo piškote ter jim primešamo vaniljev sladkor in cimet. Prelijemo z rumom, kavo in stopljenim maslom. Dobro premešamo in s pripravljeno maso napolnimo dno steklenih kozarcev. Za sirovo plast v posodi zmešamo sirni namaz, grški jogurt, sladkor in semena vanilje. S pripravljenim nadevom prekrijemo piškotno dno. Jagode operemo, jih očistimo ter narežemo na manjše kocke. Razporedimo jih čez sirovo plast. Sladico postavimo za 1 uro v hladilnik.

Nasvet: Namesto jagod lahko uporabimo katerokoli sezonsko sadje. Če nimamo na voljo svežega sadja, ga lahko nadomestimo tudi z džemom. V tem primeru v sirovo plast dodamo manj sladkorja, da sladica ne bi bila presladka.

Za pripravo jagodnih kock potrebujemo: 0,5 kg jagod, 2 zavitka otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2 dl smetane, 200 g čvrstega jogurta, 200 g kisle smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici sladkorja, sok pol limone, 2 dl soka iz kompota.

Jagode operemo, jim odstranimo zeleni del ter jih narežemo na lističe. Za kremo v posodi dobro premešamo maskarpone, jogurt, kislo smetano, vaniljev sladkor, sladkor in limonin sok. Smetano stepemo in jo nato ročno vmešamo v kremo. V pekač ali posodo položimo prvo plast piškotov, ki jih namočimo s sokom iz kompota. Nanj razporedimo pol pripravljene kreme. Čez kremo položimo polovico narezanih jagod. Jagode prekrijemo s preostalimi piškoti ter jih namočimo. Nato nadevamo preostalo kremo in obložimo s preostalimi jagodami.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za manjši pekač v velikosti približno 20 cm x 25 cm. Če imamo večji pekač, sestavine podvojimo – kljub večjim količinam sladice zagotovo ne bo nič ostalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

Z županom na izlet

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger s sodelavci je pripravil strokovno ekskurzijo za novinarje, ki pokrivajo jeseniško občino. Pot nas je vodila od Pristave v Javorniškem Rovtu prek Križevca do Planin...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Predsednika ob taborišču Ljubelj

Na obeh straneh prelaza Ljubelj je bilo v petek pomembno srečanje predsednikov sosednjih držav, slovenskega Danila Türka in avstrijskega Heinza Fischerja.

Gospodarstvo / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Prosti pad gospodarstva se je ustavil

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj ugotavljajo prve znake stabilizacije, o preobratu pa še ni mogoče govoriti. Kreditni krč še ni popustil.

Gospodarstvo / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Najslabše gospodarsko leto

Poročila gorenjskih gospodarskih družb kažejo, da je za nami po gospodarskih rezultatih slabo leto. Po rasti neto dodane vrednosti je Gorenjska celo na predzadnjem mestu v državi.

Avtomobilizem / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Spomini za prihodnost

Seatova paleta je bogatejša za novo športno limuzino Exeo.

Mularija / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Z umivanjem do zdravih zob

Gorenjski zmagovalec Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani je postal 4. t razred podružnične šole na Trsteniku.