Sladke jagode
Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami.
Za pripravo sirove torte z jagodami potrebujemo: za piškotno dno: 150 g piškotov, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici ruma, 50 g masla, 50 ml kave ali pomarančnega soka, 1 žličko cimeta. Za sirovo plast: 200 g sirnega namaza, 200 g grškega jogurta, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor ali semena vanilje, 0,5 kg svežih jagod.
V mešalniku zdrobimo piškote ter jim primešamo vaniljev sladkor in cimet. Prelijemo z rumom, kavo in stopljenim maslom. Dobro premešamo in s pripravljeno maso napolnimo dno steklenih kozarcev. Za sirovo plast v posodi zmešamo sirni namaz, grški jogurt, sladkor in semena vanilje. S pripravljenim nadevom prekrijemo piškotno dno. Jagode operemo, jih očistimo ter narežemo na manjše kocke. Razporedimo jih čez sirovo plast. Sladico postavimo za 1 uro v hladilnik.
Nasvet: Namesto jagod lahko uporabimo katerokoli sezonsko sadje. Če nimamo na voljo svežega sadja, ga lahko nadomestimo tudi z džemom. V tem primeru v sirovo plast dodamo manj sladkorja, da sladica ne bi bila presladka.
Za pripravo jagodnih kock potrebujemo: 0,5 kg jagod, 2 zavitka otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2 dl smetane, 200 g čvrstega jogurta, 200 g kisle smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici sladkorja, sok pol limone, 2 dl soka iz kompota.
Jagode operemo, jim odstranimo zeleni del ter jih narežemo na lističe. Za kremo v posodi dobro premešamo maskarpone, jogurt, kislo smetano, vaniljev sladkor, sladkor in limonin sok. Smetano stepemo in jo nato ročno vmešamo v kremo. V pekač ali posodo položimo prvo plast piškotov, ki jih namočimo s sokom iz kompota. Nanj razporedimo pol pripravljene kreme. Čez kremo položimo polovico narezanih jagod. Jagode prekrijemo s preostalimi piškoti ter jih namočimo. Nato nadevamo preostalo kremo in obložimo s preostalimi jagodami.
Nasvet: Sestavine zadoščajo za manjši pekač v velikosti približno 20 cm x 25 cm. Če imamo večji pekač, sestavine podvojimo – kljub večjim količinam sladice zagotovo ne bo nič ostalo.