Sladke jagode
Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami.
Za pripravo sirove torte z jagodami potrebujemo: za piškotno dno: 150 g piškotov, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici ruma, 50 g masla, 50 ml kave ali pomarančnega soka, 1 žličko cimeta. Za sirovo plast: 200 g sirnega namaza, 200 g grškega jogurta, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor ali semena vanilje, 0,5 kg svežih jagod.
V mešalniku zdrobimo piškote ter jim primešamo vaniljev sladkor in cimet. Prelijemo z rumom, kavo in stopljenim maslom. Dobro premešamo in s pripravljeno maso napolnimo dno steklenih kozarcev. Za sirovo plast v posodi zmešamo sirni namaz, grški jogurt, sladkor in semena vanilje. S pripravljenim nadevom prekrijemo piškotno dno. Jagode operemo, jih očistimo ter narežemo na manjše kocke. Razporedimo jih čez sirovo plast. Sladico postavimo za 1 uro v hladilnik.
Nasvet: Namesto jagod lahko uporabimo katerokoli sezonsko sadje. Če nimamo na voljo svežega sadja, ga lahko nadomestimo tudi z džemom. V tem primeru v sirovo plast dodamo manj sladkorja, da sladica ne bi bila presladka.
Za pripravo jagodnih kock potrebujemo: 0,5 kg jagod, 2 zavitka otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2 dl smetane, 200 g čvrstega jogurta, 200 g kisle smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 žlici sladkorja, sok pol limone, 2 dl soka iz kompota.
Jagode operemo, jim odstranimo zeleni del ter jih narežemo na lističe. Za kremo v posodi dobro premešamo maskarpone, jogurt, kislo smetano, vaniljev sladkor, sladkor in limonin sok. Smetano stepemo in jo nato ročno vmešamo v kremo. V pekač ali posodo položimo prvo plast piškotov, ki jih namočimo s sokom iz kompota. Nanj razporedimo pol pripravljene kreme. Čez kremo položimo polovico narezanih jagod. Jagode prekrijemo s preostalimi piškoti ter jih namočimo. Nato nadevamo preostalo kremo in obložimo s preostalimi jagodami.
Nasvet: Sestavine zadoščajo za manjši pekač v velikosti približno 20 cm x 25 cm. Če imamo večji pekač, sestavine podvojimo – kljub večjim količinam sladice zagotovo ne bo nič ostalo.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

