Teden restavracij

Od 16. do 25. marca poteka na Slovenskem že dobro utečena praksa, teden restavracij. Vsak dan se vozim domov mimo vrhunske restavracije, kjer je parkirišče pogosto polno, ob tednu restavracij pa je nabito polno. Iskreno povedano najraje jem doma. Ker vem, kaj jem, ker mi to ne vzame veliko časa, ker kuhamo vsi družinski člani, ker velika družina preprosto kuha doma. In vendar opazujem oglasno desko gostilne, mimo katere se vozim. Vsakič nekaj novega, svežega, zelo pogosto domačega. Ves čas oglašuje večerjo 'na zajli'. Tega ne bom poskusila. Ob vožnji z žičnico mi je pogosto slabo brez večerje, kaj šele, da bi jedla, četudi bi opazovala polno luno ali sončni zahod.

Lanskoletni obisk tedna restavracij je bil nadvse uspešen. Kaj to pomeni? Znala sem povedati, kaj so nam pripravili, in celo mi je nekaj podobnega uspelo pripraviti doma. V peki papirju so nam servirali ajdovo kašo kot neko podlogo, povrhu pa file postrvi v marinadi. Vse to so posamično zavili v peki papir in spekli. Postregli so kar na leseni deski. Takoj naslednji dan sem to poskusila pripraviti doma in je uspelo. Tako sem dobila nov recept tudi za primer, kadar imamo v hiši goste, saj je spečeno hitro, naredi se enostavno, pa vendar je nekoliko drugače. Ko je Janez še delal v poslovnem svetu, je imel veliko kosil in sprejemov. Ob prihodu domov smo ga vedno spraševali, kaj so jim postregli. Največkrat je odgovoril: ne znam povedati, nekaj zelo finega. In vedno je dodal, da vseh teh finih jedi ne zamenja za domačo juho, domač kruh in za to, da je z nami.

Na poslovnih večerjah je vse lepo, pa vendar vsi vemo, zakaj smo tam. Kadar smo v hotelih, nam morda prvi hip res ustreza samopostrežna restavracija. V naslednjem trenutku pa veš, da kupujejo pri poceni dobaviteljih, to ni domača zelenjava, tudi kruh ni domač, jogurti niso iz senenega mleka, kokoši ne uživajo sončne svetlobe, kakšna so torej jajca in vse drugo. Znanci so bili na tednu restavracij v soboto na Štajerskem. Trije so jedli ribji meni, eden pa mesnega. Dvema od okuševalcev ribjih specialitet je bilo slabo. Malokdaj nam je po domači hrani slabo. To ni pravilo in vendar je vse skupaj malo čudno. V mnogih restavracijah se pohvalijo z domačimi sestavinami, nudili bodo regrat, bio motovilec, domače sokove, kruh iz domače moke. Mar nimamo tega vsak dan doma?

Mislim, da je zavedanje o pomenu lokalne hrane vedno večje. Želim videti živali, katerih mleko pijem, pri jajcih vprašam, ali kokoši vidijo kaj sonca. Sadjar, pri katerem včasih kupim sadje, pravi, da so zaradi lanske pozebe letos jabolka res dražja. Vendar nihče ne tarna o ceni, vsi govorijo, kako so jabolka v supermarketih kašasta in so čudnega okusa. Tudi pozeba ima torej smisel – da bomo cenili domače. In ravno to je naše bogastvo. Občutek, da raje jemo manj, pa tisto kakovostno, je vedno bolj domač. To opazijo tudi tujci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Nasledniki tradicije Skalašev

Deset let delovanja Gorniškega kluba Jakoba Aljaža, enajsta slavnostna akademija pred Aljaževo rojstno hišo v Zavrhu in deveta podelitev častnega znaka pohodnikom po Aljaževi poti ...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 22:24

Nekateri prvič v športnih copatih

Na Planet TV v ponedeljek, 9. oktobra, prihaja nov resničnostni šov The Biggest Loser Slovenija, v katerem bo sedemnajst kandidatov hujšalo pod budnim očesom strokovnjakov. Zmagovalec bo tisti, ki...

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:25

Razkrita skrivnost okopov

Gozdar in ljubiteljski zgodovinar Alojz Budkovič iz Bohinja je dvaindvajset let raziskoval skrivnost nenavadnih vijugastih okopov na Pokljuki, ki so spominjali na strelske jarke. Zdaj je skrivnost raz...

Kamnik / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:23

V Kamniku začeli bralno potovanje

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik je v sodelovanju z osnovnimi šolami v občinah Kamnik in Komenda začela s projektom Branje je iskanje.

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:22

Slaba banka edina lastnica

Po realizaciji sklepov septembrske skupščine bo Družba za upravljanje terjatev bank postala edina lastnica Farm Ihan. Mali delničarji napovedujejo možnost izpodbijanja sklepov.

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:22

V tujini oboževana, doma pozabljena

Kmalu bo minilo sto let od rojstva Valerije Heybal, svetovno znane operne pevke, ki pa v rodnem Kamniku in širše ni deležna takšnega spomina, kot bi si ga po mnenju stroke zaslužila. Nekateri Kamničan...