Teden restavracij

Od 16. do 25. marca poteka na Slovenskem že dobro utečena praksa, teden restavracij. Vsak dan se vozim domov mimo vrhunske restavracije, kjer je parkirišče pogosto polno, ob tednu restavracij pa je nabito polno. Iskreno povedano najraje jem doma. Ker vem, kaj jem, ker mi to ne vzame veliko časa, ker kuhamo vsi družinski člani, ker velika družina preprosto kuha doma. In vendar opazujem oglasno desko gostilne, mimo katere se vozim. Vsakič nekaj novega, svežega, zelo pogosto domačega. Ves čas oglašuje večerjo 'na zajli'. Tega ne bom poskusila. Ob vožnji z žičnico mi je pogosto slabo brez večerje, kaj šele, da bi jedla, četudi bi opazovala polno luno ali sončni zahod.

Lanskoletni obisk tedna restavracij je bil nadvse uspešen. Kaj to pomeni? Znala sem povedati, kaj so nam pripravili, in celo mi je nekaj podobnega uspelo pripraviti doma. V peki papirju so nam servirali ajdovo kašo kot neko podlogo, povrhu pa file postrvi v marinadi. Vse to so posamično zavili v peki papir in spekli. Postregli so kar na leseni deski. Takoj naslednji dan sem to poskusila pripraviti doma in je uspelo. Tako sem dobila nov recept tudi za primer, kadar imamo v hiši goste, saj je spečeno hitro, naredi se enostavno, pa vendar je nekoliko drugače. Ko je Janez še delal v poslovnem svetu, je imel veliko kosil in sprejemov. Ob prihodu domov smo ga vedno spraševali, kaj so jim postregli. Največkrat je odgovoril: ne znam povedati, nekaj zelo finega. In vedno je dodal, da vseh teh finih jedi ne zamenja za domačo juho, domač kruh in za to, da je z nami.

Na poslovnih večerjah je vse lepo, pa vendar vsi vemo, zakaj smo tam. Kadar smo v hotelih, nam morda prvi hip res ustreza samopostrežna restavracija. V naslednjem trenutku pa veš, da kupujejo pri poceni dobaviteljih, to ni domača zelenjava, tudi kruh ni domač, jogurti niso iz senenega mleka, kokoši ne uživajo sončne svetlobe, kakšna so torej jajca in vse drugo. Znanci so bili na tednu restavracij v soboto na Štajerskem. Trije so jedli ribji meni, eden pa mesnega. Dvema od okuševalcev ribjih specialitet je bilo slabo. Malokdaj nam je po domači hrani slabo. To ni pravilo in vendar je vse skupaj malo čudno. V mnogih restavracijah se pohvalijo z domačimi sestavinami, nudili bodo regrat, bio motovilec, domače sokove, kruh iz domače moke. Mar nimamo tega vsak dan doma?

Mislim, da je zavedanje o pomenu lokalne hrane vedno večje. Želim videti živali, katerih mleko pijem, pri jajcih vprašam, ali kokoši vidijo kaj sonca. Sadjar, pri katerem včasih kupim sadje, pravi, da so zaradi lanske pozebe letos jabolka res dražja. Vendar nihče ne tarna o ceni, vsi govorijo, kako so jabolka v supermarketih kašasta in so čudnega okusa. Tudi pozeba ima torej smisel – da bomo cenili domače. In ravno to je naše bogastvo. Občutek, da raje jemo manj, pa tisto kakovostno, je vedno bolj domač. To opazijo tudi tujci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Triglav Gorenjska do točke

Kranj - V prvi nogometni ligi je bil v soboto odigran 34. krog. Oba predstavnika iz Gorenjske, Domžale in Triglav Gorenjska, sta gostovala in iz dveh srečanj iztržila le točko. V...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Donacija za nova okna v vrtcu

Jesenice - Tudi v družbi Savske elektrarne so se odločili, da ob koncu leta del sredstev, ki bi jih sicer namenili za poslovna darila, podarijo v dobrodelne namene. Letos so tako...

Jezersko / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Podžupan bo Peter Sušnik

Jezersko - Na nedavni seji občinskega sveta Jezersko je župan Jure Markič seznanil svetnike z imenovanjem podžupana. To bo Peter Sušnik, ki je na volitvah dobil naj...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Cerkljanski župan se je upokojil

Cerklje - Franc Čebulj funkcijo župana Občine Cerklje na Gorenjskem od 1. decembra naprej opravlja nepoklicno, saj se je s tem mesecem upokojil. »Imam že dovolj delovne dobe, zad...

Gospodarstvo / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Nižji dohodek in višja prispevna stopnja

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji spremenila uredbo o pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest, s katero je zaradi znižanja katastrskega dohodka zvišala prispevno stopnjo in...

Nasveti / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Podarimo magične rastline

Že imate pripravljenih nekaj steklenic vina in prav toliko zavitkov kave za novoletna darila?