Saherjeva torta

Dunajski pridih si lahko pričaramo tudi doma z odlično saherjevo torto.

Za pripravo saherjeve torte potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 150 g sladkorja, 130 g masla, 130 g moke, 1 žlico temnega kakava, 160 g temne čokolade, 1 ščepec soli; za premaz: marelično marmelado; za preliv: 150 g temne čokolade, 1 dl vode, 100 g sladkorja.

Priprava biskvita: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Moko presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo. Preden nastane trd sneg, jim dodamo 100 g sladkorja in jih stepemo do konca. Maslo narežemo na koščke, mu dodamo preostali sladkor (50 g) ter stepemo. Maslu in sladkorju dodamo stopljeno čokolado in med stalnim mešanjem dodajamo še rumenjake. Nato tej masi med stalnim mešanjem dodamo še kakav in presejano moko. Nazadnje vmešamo še beljake s sladkorjem. Polovico beljakov vmešamo na hitro, drugo polovico pa na rahlo s pomočjo kuhinjske lopatice. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici na 170 °C 40 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice. Ko je ohlajen, mu odstranimo tortni obod in ga prerežemo, tako da dobimo dva biskvitna kroga.

En biskvit premažemo z marelično marmelado in ga prekrijemo z drugim biskvitom. Z marmelado prav tako premažemo vrh in obod torte.

Priprava preliva: V kozico stresemo sladkor in ga prelijemo z 1 dl vode. Segrejemo do vretja in mešamo. Ko zavre in se sladkor raztopi, zmanjšamo temperaturo štedilnika. Dodamo nalomljeno čokolado in mešamo, dokler se čokolada ne raztopi. Še z vročim pripravljenim prelivom prelijemo torto. Torto pustimo stati 30 minut na sobni temperaturi, nato jo postavimo v hladilnik za toliko časa, dokler se čokoladni preliv ne strdi.

Nasvet: Torta se lahko je že takoj, ko se čokoladni preliv strdi, vendar je še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi prepojijo. Sestavine za torto so primerne za tortni model premera 20 do 24 centimetrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Najboljši tekmovalec je bil Nikola Džever

V soboto, 3. marca, je v Kuli v Srbiji potekalo 11. odprto prvenstvo Srbijev taekwondoju. Na tekmovanju je nastopilo kar 308 tekmovalcev iz Hrvaške, BiH, Srbije, Madžarske, Bolgarije in Slove...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Prireditve ob prazniku

Preddvor – Jutri, 1. septembra, se ob 8. uri na platoju pred Jelovico s tekmovanjem voznikov gasilcev začenja niz prireditev ob prazniku občine Preddvor. 2. septembra bo ob 8...

Tržič / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Čevljarska in sejemska tradicija

Pojutrišnjem bo v Tržiču že 40. Šuštarska nedelja. Njen glavni podpornik je družba Peko, ki skrbi tudi za prireditve.

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Večina junakov svetovnega prvenstva doma

Brnik - Potem ko so se naši atleti izvrstno odrezali na 11. svetovnem prvenstvu v Osaki, so prvi že v sredo zvečer prispeli domov. Med njimi sta bila tudi Brežičan Primož Kozm...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Reprezentanca jutri v Bratislavo

Kranj - Potem ko so se člani naše vaterpolske reprezentance konec prejšnjega tedna udeležili močnega turnirja na Slovaškem in izgubili vse tri tekme s Slovaki (6:13), Grki (7:11)...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

V finalu dva naša čolna

München - Na svetovnem prvenstvu v veslanju, ki ta teden poteka v Münchnu, se je v jutrišnji veliki finale (ob 11.25) z zmago v polfinalu uspelo uvrstiti Iztoku Čopu in Luki Špiku v...