Rožičeve potičke

Dneve s slabim vremenom lahko izkoristimo za peko, ki lahko polepša še tako turoben dan. Ljubitelji čokolade, poskusite z rožičevimi potičkami, saj je rožič odličen naravni nadomestek za čokolado, poleg tega pa ima še cel kup zdravilnih lastnosti: krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, upočasnjuje staranje … V primerjavi s čokolado vsebuje manj kalorij, kofeina in maščob.

Za pripravo rožičevih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico ruma; za nadev: 250 g mletih rožičev (rožičeve moke), 3 dl vročega mleka, 1 pest rezin, namočenih v rumu (po želji), 1 jajce, lupinico 1 limone, 1 žlico pravega kakava, 1 vanilin sladkor, pol žličke cimeta, 2 žlici sladkorja.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas potresemo z eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo s preostalim sladkorjem, s soljo, naribano limonino lupinco in z zmehčanim maslom. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Za nadev v posodi zmešamo rožičevo moko s kakavom, cimetom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in z naribano lupinico ene limone. Med mešanjem postopoma prilivamo vroče mleko. Rumenjak ločimo od beljaka. Beljak stepemo v sneg. Rumenjak vmešamo v rožičevo maso in nato na rahlo vmešamo še beljak.

Vzhajano testo prerežemo na 4 enake dele. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s pripravljenim nadevom in po želji potresemo z rozinami. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Če imamo na voljo mlete klinčke, dva ščepca teh dodamo k nadevu. Klinčki bodo poskrbeli za še posebej prijetno in okusno aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 4. avgust 2017 / 08:24

Starejši pri županu

V Kranjski Gori so sklop slovesnosti ob občinskem prazniku tudi letos začeli s tradicionalnim druženjem župana z občani, ki so v letošnjem letu že ali še bodo dopolnili devetdeset let. Osrednja sloves...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 18. februar 2018 / 23:59

Sorodstvo pisatelja Ivana Cankarja v žirovski kotlini in okolici

Stota obletnica smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja je lahko tudi priložnost, da podrobneje pogledamo njegovo bližnje in daljno sorodstvo, ki ni samo na Vrhniki in v njeni okolici, v...

Gospodarstvo / nedelja, 18. februar 2018 / 23:49

Bohinj prekoračil magično mejo

V Bohinju so lani presegli magično mejo pol milijona nočitev.

Kamnik / nedelja, 18. februar 2018 / 23:48

Novi svetnik je Božo Pilej

Kamnik – Vida Čermelj, svetnica Liste Marjana Šarca, je konec januarja iz osebnih razlogov odstopila s te funkcije, svetniki pa so v sredo že potrdili nadomestnega svetnika. Njeno mesto v občinskem...

Gospodarstvo / nedelja, 18. februar 2018 / 23:44

Prek spleta do izvajalca gozdnih del

V Zavodu za gozdove Slovenije so vzpostavili spletni sistem MojGozdar.si, ki je lastnikom gozdov v pomoč pri izbiri izvajalcev del v gozdovih.

Kultura / nedelja, 18. februar 2018 / 23:44

Prešeren pri Slovencih v Zagrebu

Gorenjski muzej z razstavo Prešeren v popularni glasbi gostuje v dvorani Slovenskega doma v Zagrebu.