Rožičeve potičke

Dneve s slabim vremenom lahko izkoristimo za peko, ki lahko polepša še tako turoben dan. Ljubitelji čokolade, poskusite z rožičevimi potičkami, saj je rožič odličen naravni nadomestek za čokolado, poleg tega pa ima še cel kup zdravilnih lastnosti: krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, upočasnjuje staranje … V primerjavi s čokolado vsebuje manj kalorij, kofeina in maščob.

Za pripravo rožičevih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico ruma; za nadev: 250 g mletih rožičev (rožičeve moke), 3 dl vročega mleka, 1 pest rezin, namočenih v rumu (po želji), 1 jajce, lupinico 1 limone, 1 žlico pravega kakava, 1 vanilin sladkor, pol žličke cimeta, 2 žlici sladkorja.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas potresemo z eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo s preostalim sladkorjem, s soljo, naribano limonino lupinco in z zmehčanim maslom. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Za nadev v posodi zmešamo rožičevo moko s kakavom, cimetom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in z naribano lupinico ene limone. Med mešanjem postopoma prilivamo vroče mleko. Rumenjak ločimo od beljaka. Beljak stepemo v sneg. Rumenjak vmešamo v rožičevo maso in nato na rahlo vmešamo še beljak.

Vzhajano testo prerežemo na 4 enake dele. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s pripravljenim nadevom in po želji potresemo z rozinami. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Če imamo na voljo mlete klinčke, dva ščepca teh dodamo k nadevu. Klinčki bodo poskrbeli za še posebej prijetno in okusno aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 8. februar 2017 / 16:35

Krasni novi svet

Krasni novi svet je roman, ki si ga bodo letošnji maturanti dobro zapomnili, saj bodo s tem znanjem pisali esej in to bo njihova popotnica k zrelostnemu izpitu. O tem romanu se pogovarjajo, razprav...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 22. november 2014 / 12:05

Pili so brez mere

Kranj – Pridejo dnevi, ko policisti na cestah pogosteje naletijo na vinjene voznike. Gorenjskim se je tako v torek pripetilo, da so ujeli tri pijane voznike. Prometni policisti so tako okoli 20. ur...

Šport / sobota, 22. november 2014 / 12:04

Za strelce pester konec tedna

Minuli konec tedna so v Gorenji vasi pripravili Ržkov memorial, odprti turnir Gorenjske, tekmovanje v II. državni ligi v streljanju z zračno pištolo in puško in še tekmovanje za Pokal občine Gorenja v...

Železniki / sobota, 22. november 2014 / 12:03

Šola postala center znanosti

Železniki – Hiška eksperimentov, majhna Hiša eksperimentov, obiskuje šole po celi Sloveniji. Ta teden je bila v Železnikih, kjer so otroci lahko eksperimentirali na več kot štiridesetih mobilnih e...

Škofja Loka / sobota, 22. november 2014 / 12:02

Aktivno pripravljajo protipoplavne ukrepe

Škofja Loka – Po oktobrskih poplavah so v občini Škofja Loka predstavili zaščitne ukrepe s področja poplavne varnosti. Aktivni so pri projektiranju poplavno najbolj obremenjenih območij, ki segajo...

Tržič / sobota, 22. november 2014 / 12:02

Odlično obiskano Pravo za vsak dan

Tržič – Pri Ljudski univerzi Tržič so v sredo ob Dnevu medgeneracijskega učenja pripravili brezplačni predavanji za zunanje obiskovalce. Dopoldansko predavanje so naslovili Pravo za vsak dan, še po...