Mlečne rezine
Vsaka kupljena sladkarija, ki mi je všeč, mi predstavlja izziv, da jo poskusim narediti sama. Doma narejene mlečne rezine so tako enostavne in hitre za pripravo in še boljše od kupljenih.
Za pripravo mlečnih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 3 žlice sladkorja, 2 žlici meda, 3 zvrhane žlice pravega kakava, 3 žlice moke, 2 žlici gustina (koruznega škroba), 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli, lupino 1 limone; za kremo: 0,5 l sladke smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, sok pol limone, 3 žlice meda, 1 kremfiks (utrjevalec smetane).
Priprava biskvita: V skledo presejmo moko in ji primešamo gustin, pecilni prašek, kakav in naribano limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane bolj rumene barve in naraste na dvakratno količino. Vmešamo med. Postopoma dodajamo mešanico iz moke. Na zadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač v velikosti pečice prekrijemo s peki papirjem in ga premažemo z malo olja, saj bo tako pečen biskvit veliko lažje odstopil od peki papirja. Na peki papir vlijemo pripravljeno maso za biskvit in jo poravnamo po celotnem pekaču. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Pečen biskvit ohladimo in ga po sredini prerežemo na dva pravokotnika.
Priprava kreme: Sladko smetano stepemo do polovice. Dodamo ji vanilin sladkor in kremfiks ter stepemo do čvrstega. Prilijemo limonin sok in primešamo med. Vse skupaj dobro premešamo.
Eno polovico biskvita premažemo s pripravljeno kremo. Pokrijemo z drugo polovico biskvita in za dve uri postavimo v hladilnik. Mlečne rezine narežite na daljše pravokotnike.
Nasvet: Če nimamo na voljo gustina (koruznega škroba), ga lahko v celoti nadomestimo z moko.