Vrhunskost najprej v glavah

V predlogu nove strategije blejskega turizma so si, tako kot je že navada ob pripravljanju podobnih dokumentov na Bledu, kot glavni cilj zastavili vrhunski turizem. A se obenem zavedajo, da pot do tako visoko zastavljenega cilja ne bo lahka, saj jim na poti stojijo tudi take ovire, kot sta dokončanje severne in začetek gradnje južne razbremenilne ceste. Dokler se bodo neposredno ob jezeru gostom pod nos valili smrdljivi avtomobilski izpuhi, bo vrhunskost zgolj mrtva črka na papirju.

A verjetno še večja ovira bo doseči, da bo prišlo do premika tudi v glavah ljudi, in spodbuditi zavedanje, da Bled vendarle lahko postane vrhunska destinacija. Ob tem marsikdo pomisli na podobe izpred kakšnega stoletja, ko so se po Bledu sprehajale tudi kronane glave, znane osebnosti in pomembni svetovni državniki. A časi so se od takrat spremenili in z njimi potovalne navade ljudi. Skoraj ni kotička na svetu, ki danes ne bi bil dostopen tudi radovednim turistom, ki so na drugem koncu sveta lahko že v nekaj urah. Če so bila včasih potovanja privilegij bogatih, se danes z nahrbtnikom na ramah po svetu odpravijo že študenti. Seveda ti ne bodo spali v hotelih s petimi zvezdicami in mogoče na poti tudi ne bodo zapravili veliko. A če jih bodo v nekem kraju kljub temu lepo sprejeli, si bodo o njem ustvarili nepozaben prvi vtis. In se zato mogoče vrnili tudi kdaj kasneje, ko si bodo zgradili uspešno poklicno kariero in si mogoče lahko privoščili tudi spanje in razvajanje v najdražjih hotelih. Verjetno je malokdo, ki se ne bi strinjal, da je Bled res lep, a še tako lepa kulisa nič ne pomeni, če gostu pusti grenak priokus. Mogoče bodo nekoč v prihodnje ravno gostje, na katere danes v turizmu gledajo s prezirom, ker ne zapravijo veliko, tlakovali pot do tako zaželene vrhunskosti.

Zato bi bilo treba najprej opustiti razglabljanja o tem, kateri gosti so dobrodošli in kateri ne, ampak se raje osredotočiti na to, kaj gostom lahko ponudijo. In pri tem ne gre spregledati opozoril predsednice Turističnega društva Bled Jane Špec, ki največji izziv tudi za blejski turizem v prihodnje vidi v zagotavljanju ustrezno izobraženega kadra. Dokler bodo goste pričakali naveličani in slabo plačani natakarji in drugi zaposleni na področju turizma, o vrhunskosti nima smisla govoriti. Prav zaposleni v turizmu so na koncu tisti, ki gostom tudi ob mogoče ne petzvezdični infrastrukturi lahko pričarajo petzvezdična doživetja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 4. avgust 2020 / 23:24

Letos je leto rogača

V zadnjih tednih je v okolici Kranja, predvsem na območju Planine, Huj, Čirč in Hrastja, v gozdovih ali njihovi bližini ob večerih moč opaziti številne velike hrošče z izrazitimi »rogovi«. Gre za zava...

Objavljeno na isti dan


Humor / nedelja, 26. junij 2011 / 07:00

Ta je dobra

Pri frizerju Pride moški v frizerski salon in se usede na stol. Frizer ga vpraša, kako naj ga ostriže. On pravi: »Spredaj poševno iz leve proti desni, nad...

Vodice / nedelja, 26. junij 2011 / 07:00

Občina bo sofinancirala varstvo otrok

Vodice - Občina Vodice bo sofinancirala varstvo otrok, in to ne le tistih, ki niso dobili želenega mesta v vrtcu, ampak vseh, ki niso vključeni v programe predšolskega varstva, s...

Škofja Loka / nedelja, 26. junij 2011 / 07:00

Ob prazniku zlati in dva srebrna grba

Škofja Loka - Na osrednji prireditvi v počastitev občinskega praznika občine Škofja Loka 30. junija bodo podelili tri občinska priznanja, je na predlog mandatne komisije odločil...

GG Plus / nedelja, 26. junij 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (53)

Zadovoljen s svojo odločitvijo je Sergej stopil skozi vrata in za hip postal na pragu. Bilo je, kot da ga pozdravlja eden tistih zimskih dni, ki je pozabil na nočni mraz in je obsijan s soncem sk...

Nasveti / nedelja, 26. junij 2011 / 07:00

Pečena klofuta

Rdeče češnje rada jem ... Na tržnici v Limogeu jih je bilo res na pretek. Povsod po pekarnah in slaščičarnah so ponujali 'najboljši, najbolj slasten, po pravem babičinem receptu' pečen narastek s...