Ajdova kaša z bučo in jabolčna tortica

Po praznikih je čas, da si malce oddahnemo od težkih jedi in si raje privoščimo kaj lažjega in bolj zdravega. Ajdova kaša z bučo in jabolčna tortica za sladico sta dokaz, da je lahko zdravo še kako okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo ajdove kaše z bučo potrebujemo: 0,5 kg bučnega mesa, 1 čebulo, 300 g ajdove kaše, 1 šopek peteršilja ali drobnjaka, 3,5 dl jušne osnove (ali 3,5 dl in 1 žlička soli), 1 žlica olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Na olju najprej prepražimo čebulo. Ko se razpusti in zadiši, ji dodamo pripravljeno bučo. Pražimo nekaj minut in dodamo ajdovo kašo. Premešamo ter zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oziroma dokler bučno meso in ajda ne postaneta mehka. Na koncu vmešamo še nasekljan peteršilj ali drobnjak ter postrežemo.

Nasvet: Ajdo pred kuhanjem za nekaj ur namočimo v vodi in tako skrajšamo čas kuhanja. Priporočam uporabo muškatne in maslene buče ali buče hokaido.

Za pripravo hitre jabolčne tortice potrebujemo: 4 jabolka, 100 g ovsenih kosmičev, 50 g grobo mletega kokosa (kokosove moke), 2 žlici lanenih semen, 150 g datljev, 1 dl vode, 50 g rožičeve moke, 1 pecilni prašek, 2 vaniljeva sladkorja, lupinica 1 bio limone, sok 1 limone, ščepec soli, 1 žličko cimeta.

Datlje za vsaj 1 uro namočimo v topli vodi. Jabolka olupimo, jih narežemo na krhlje ter jim odstranimo na pečke. Polovico jabolk narežemo na tanke lističe in jih prihranimo za pozneje. Drugo polovico jabolk naribamo. V mešalniku skupaj zmeljemo ovsene kosmiče, kokosovo moko in lanena semena. Nato dodamo vse preostale sestavine (razen lističev jabolk): namočene datlje (vključno z vodo), rožičevo moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor, sol in cimet. Vse skupaj zmeljemo do gladke mase. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo pripravljeno maso. Po vrhu razporedimo lističe jabolk. Tortico pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, okrog 40 minut.

Nasvet: Čas peke tortice je odvisen od njene višine. Ali je pečena, preverimo z zobotrebcem – če ostane suh, je pečena. Sama sem uporabila okrogel model premera 18 centimetrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 6. januar 2011 / 07:00

Dobrodelna prireditev na Trsteniku

Trstenik - Krajevna organizacija Rdečega križa na Trsteniku je v ponedeljek, tudi v počastitev krajevnega praznika, priredila zabavno dobrodelno prireditev. Telovadnica osnovne š...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Tudi slepi uživajo v lepotah

Petra Možina si je za diplomsko nalogo na oddelku za krajinarsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti izbrala ureditev parka pred Starološkim gradom ter vodilno pot za slepe in slabovidne v Škofji Lo...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Učiteljski poklic je privilegij

Mirjana Pretnar, upokojena profesorica defektologije, je prejela državno nagrado za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Kronika / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Planincu na skalah spodrsnilo

V ponedeljek dopoldne se je na pobočju Košute oziroma pod Košutnikovim turnom smrtno ponesrečil 26-letni planinec iz Dobove.